NRK Meny
Normal

– Du er en hykler, Dalai Lama

På onsdag kan fredsprisvinneren og Tibets åndelige leder vente seg den største internasjonale demonstrasjonen på seks år.

Dalai Lama

– BRYTER MENNESKERETTIGHETENE: Det internasjonale Shugden-samfunnet mener Dalai Lama driver religiøs forfølgelse av bevegelsen og at han bryter menneskerettighetene. Fra onsdag til fredag er det varslet store demonstrasjoner i Oslo i forbindelse med Dalai Lamas Norges-besøk.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Mellom 350–500 demonstranter fra det internasjonale Shugden-samfunnet er ventet til Oslo under Dalai Lamas Norges-besøk som starter på onsdag.

Buddhist-bevegelsen mener fredsprisvinneren er en hykler, går det frem i en pressemelding, og de spår den største internasjonale demonstrasjonen fra «ikke-rettroende buddhister» siden 2008.

Crystal Collins

HEVER SIN STEMME: Kanadisk-britiske Crystal Collins (39), bosatt i Oslo, er en av de mange hundre fra buddhist-bevegelsen som deltar på demonstrasjonen på onsdag.

Foto: Privat

Crystal Collins er en av dem som skal heve sin stemme.

– Dalai Lama undertrykker religiøs frihet, han forbyr vanlig bønn og han driver religiøs forfølgelse av vår bevegelse med forbud og tvang. Alt dette er et brudd på menneskerettighetene, sier Collins.

Selv mener Dalai Lama at bevegelsen praktiserer en tro som er i strid med Buddhas lære.

PST koblet inn

Demonstranter fra hele verden skal delta: Blant annet fra USA, Australia, Singapore, Storbritannia, Italia og Canada.

Dette gjør at Det tibetanske samfunn og flere organisasjoner frykter for Dalai Lamas sikkerhet, og har derfor varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi har foretatt en trusselvurdering og her ligger det anbefalinger om ulike sikkerhetstiltak, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Berntsen.

– Vi er fredfulle

Men Shugden-bevegelsens talsperson, Len Foley fnyser av påstandene om frykt for vold og uroligheter.

– Vi bryter ikke loven. Vi er fredfulle. Vi har kamera med oss på enhver demonstrasjon for å bevise dette, sier Folley.

Ifølge pressemeldingen skal de møte opp foran hvert eneste stoppested Dalai Lama tar under sitt besøk. Dermed er det ventet demonstrasjoner utenfor Nobelinstituttet på onsdag, utenfor Chateau Neuf på torsdag og på Youngstorget fredag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger