NRK Meny
Normal

Breiviks far avhørt i Frankrike

Anders Behring Breiviks far, Jens Breivik, ble i går avhørt av fransk og norsk politi i over 13 timer i byen Carcassonne i Frankrike. Han måtte blant annet svare på spørsmål om sønnens barndom.

Jens Breivik

AVHØRT: Politiet stilte Jens Breivik spørsmål om sønnens barndom og livet hans frem til den 22. juli i fjor.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

NRK kjenner til at Jens Breivik ble avhørt av fransk politi i går, og at tre representanter fra norsk politi var til stede.

LES OGSÅ: Får hjelp frå Frankrike til å avhøyra far til Breivik

Norsk politi gjorde opptak

Avhøret startet 08.30 i den franske byen Carcassonne som ligger 30 minutter med bil syd for Limoux, hvor Breivks far bor.

Avhøret var planlagt å vare i over to dager, men ble avsluttet klokken 22 i går kveld.

Norsk politi gjorde opptak av avhøret og stilte oppfølgingsspørsmål.

– Vi kan bekrefte at Jens Breivik ble avhørt i går. Avhøret ble gjort i en by nær hans bolig. Fransk politi avhørte Breivik, men også vi fikk stille spørsmål, sier politiadvokat Christian Hatlo til NRK.

Etter det NRK kjenner til stilte politiet spørsmål om sønnens barndom og livet hans frem til den 22. juli i fjor. Jens Breivik ble også spurt om hans forhold til sønnen og til Breiviks mor.

NRK har vært i kontakt med Jens Breivik, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Vil ikke vitne

I begynnelsen av februar kunngjorde Jens Breivik overfor NRK at han ikke kommer til Norge for å la seg avhøre av norsk politi.

Han har også gjort det klart at han ikke kommer til Oslo i forbindelse med rettssaken som starter i april. Han viser blant annet til at sønnen har sagt at han ikke ønsker besøk av familien.

Det har vært en lang byråkratisk prosess for politiet i Oslo og organisere avhøret av Breiviks pappa i Frankrike. Selv om Jens Breivik selv sier han har en god dialog med lokalt politi, har fransk byråkrati ført til at prosessen har blitt kraftig forsinket.

Kan ikke tilgi

I forbindelse med dokumentaren «Fedrene» stilte Jens Breivik opp i et lengre intervju med NRK Brennpunkt.

Her forteller faren at han ikke kan forstå det sønnen har gjort, og at han ikke kan tilgi de grusomme handlingene 22. juli.

– Jeg ble sittende helt målløs og jeg var nesten bevisstløs et øyeblikk av sjokk. Jeg forsto ingenting. Jeg kunne ikke fatte og begripe at min sønn hadde gjort noe sånt, sa han til NRK om øyeblikket da han så sønnens ansikt på TV-skjermen, utpekt som gjerningsmannen.

Også Breiviks stefar, Tore Tollefsen, medvirket i dokumentaren.
Tollefsen bor i Thailand store deler av året, og er avhørt av norsk politi via Skype.

Heller ikke han ønsker å være til stede i Oslo under rettssaken.

Se intervju med Jens Breivik i dokumentaren« Fedrene»:

Video Brennpunkt: Fedrene - Jens Breivik

SE VIDEO: Jens Breivik forteller om sjokket da han fant ut at sønnen var massedrapsmann.

Fikk aldri et nært forhold til sønnen

Jens Breivik ble separert fra Anders Behring Breiviks mor da gutten var ett år gammel.

Breivik jobbet som diplomat i utlandet, han så lite til sønnen og de fikk aldri noe nært forhold. Etter at Jens Breivik flyttet hjem til Norge i 1990 hadde de to noe mer kontakt, som varte fram til 1995.

Bortsett fra en telefonsamtale i 2005 har han ikke hatt kontakt med sønnen på mer enn 15 år. Faren har tidligere sagt at han angrer på at han ikke gjorde mer for å få kontakt med sønnen.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger