Breivik kan ha blitt utsatt for overgrep

Psykologen som anbefalte at Anders Behring Breivik skulle flyttes i fosterhjem, antydet at han ble utsatt for overgrep av seksuell karakter som barn. Det bekrefter to uavhengige kilder overfor NRK.

Trehjulsykkel ved Behring Breiviks barndomshjem

VOKSTE OPP: Da Anders Behring Breivik vokste opp Nedre Silkestrå nummer 15 på Oslos vestkant var det flere som var bekymret for mulige overgrep av seksuell karakter.

Foto: Kjell Herning / NRK

Tirsdag leverer de sakkyndige psykologene i terrorsaken sin rapport om Anders Behring Breiviks mentale helse. Massedrapsmannens barndom er et helt sentral punkt i den 230 sider lange rapporten.

Les også: Dette betyr rapporten om Breiviks mentale helse
Les alt om:
Terrorangrepene den 22. juli 2011

Barn leker-skilt på Silkestrå i Oslo

BARN LEKER: I dette nabolaget vokste Anders Behring Breivik opp.

Foto: Kjell Herning / NRK

Det er tidligere kommet fram at en psykolog konkluderte med at Behring Breivik ble utsatt for omsorgssvikt da han var i fireårsalderen, men barndommen til massedrapsmannen fra Skøyen i Oslo kan ha vært mye verre enn det som hittil har vært kjent.

To uavhengige kilder bekrefter overfor NRK at psykolograpporten antydet overgrep av seksuell karakter.

NRK har kartlagt og snakket med en rekke kilder med kjennskap til familien. De oppfattet også at Behring Breivik hadde det vondt som barn. De er redde for sin egen sikkerhet og vil ikke stå fram, men forteller:

– Den gangen hadde jeg ikke hørt så mye om seksuelt misbruk av barn. Men jeg var redd for at han ble eksponert for ting han ikke skulle være en del av, sier en kilde til NRK.

NRK vet ikke hvem som kan ha utsatt Breivik for overgrep, men informasjonen kommer fra flere kilder.

– Jeg tenkte bare at ett eller annet var helt unormalt - noe var ravende galt i familien, sier en annen.

Geir Lippestad

FORSVARER: Forsvarer Geir Lippestad mener forholdene som avdekkes kan være interessante for rettssaken.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Den terrorsiktedes forsvarer Geir Lippestad er sjokkert over deler av det han har lest i psykolograpportene og rapportene fra barnevernet. Han mener forhold i siktedes barndom kan bli viktig for straffesaken.

– Vi vet mye av barnesinnet og menneskesinnet formes i de helt unge barneårene. Det er viktig å få klarlagt hva som har skjedd. Som forsvarer må du prøve å forklare det som ikke kan forklares. Hvordan fikk siktede disse tankene og ideene? spør Geir Lippestad.

– Passiv og urolig

Kildene forteller om en forsømt fireåring, som aldri lekte ute, og som aldri var sammen med andre barn.

– Jeg oppfattet at han ble helt oversett. (...) Han var en taus, liten gutt med store øyne og et blikk som stirret kontaktløst rett fram, sier en av kildene.

– Han framstod passiv, urolig og tom i blikket - i sin egen verden allerede som liten gutt, sier en annen.

Personene NRK har vært i kontakt med mener det er nødvendig å fortelle sine historier for å få fram flere sider ved terrorsaken:

– Ett eller annet sted kunne vi kanskje stoppet utviklingen. Det er lærdommen vi skal ta av 22.juli - å passe på barna våre, sier de.
– Samfunnet har ikke klart å oppdage dette isolerte mennesket, mener en av kildene.

Grafikk - Samfunnet har ikke oppdaget..
Foto: NRK Grafikk

– Ingen bevis

Allerede da Anders Behring Breivik var i fireårsalderen anbefalte en sakkyndig psykolog at han ble flyttet fra hjemmet.

NRK vet at anbefalingen var at den lille gutten burde flyttes ut av hjemmet og over i fosterhjem på permanent basis. NRK vet også at rapporten antyder overgrep av seksuell karakter.

Christian Hatlo ved pulten sin på politihuset

ETTERFORSKER: Politiet opplyser at etterforskningen også har sett på Behring Breiviks barndom.

Foto: Arild Gimse / NRK

Barnevernet i bydel Ullern, der Behring Breivik bodde som barn, ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger og henviser til politiet.

Politiet bekrefter at terroristens barndom er interessant også for politiet. NRK vet at politiet har etterforsket påstander om seksuelle overgrep, men de har så langt ikke funnet bevis for at Behring Breivik ble utsatt for overgrep.

Politiadvokat Christian Hatlo understreker at det ikke er politiets jobb å granske barnevernet, men bekrefter at politiet har avhørt en rekke personer med kjennskap til Anders Behring Breiviks sak.

– I tillegg til å innhente informasjonen fra barnevernet, har vi avhørt et titalls personer som var involvert i saken, men jeg kan ikke gå konkret inn på innholdet. Vi har videreformidlet dette til de sakkyndige som jeg antar ser på det med interesse, sier Hatlo til NRK.

– Jeg er ikke kjent med at han skal ha blitt utsatt for overgrep av seksuell karakter, sier han.

Bekymringsmeldinger

Psykologen som anbefalte at Behring Breivik ble flyttet ut av hjemmet, ble satt til å observere familien etter at moren selv kontaktet barnevernet for å få avlastning i helgene.

Moren hadde på dette tidspunktet aleneomsorgen for de to barna.

Faren jobbet som diplomat i utlandet da Behring Breivik ble født. Året etter fødselen skilte han seg fra moren og flyttet til Frankrike.

Etter det NRK kjenner til var psykologens rapport svært tydelig: Behring Breivik ble utsatt for omsorgssvikt, og var i ferd med å utvikle psykiske skader.

På bakgrunn av rapporten tok faren saken til retten for å få omsorgsretten for sin da fire år gamle sønn. I påvente barnefordelingssaken la barnevernet saken på is, får NRK opplyst. Faren trakk imidlertid saken før hovedforhandlingen fordi barnevernet skulle undersøke om han var en egnet omsorgsperson.

Faren ønsker ikke å kommentere innholdet i barnevernsrapportene overfor NRK.

Etter at saken ble hevet sendte psykologen et nytt bekymringsbrev til barnevernet der han understreket at situasjonen var like alvorlig som tidligere. For andre gang anbefalte den sakkyndige psykologen at yngstesønnen ble tatt ut av hjemmet.

Ifølge opplysninger NRK har kjennskap til ble det igangsatt flere mindre tiltak som innebar at gutten oppholdt seg i midlertidige fosterhjem over kortere perioder, men da moren trakk samtykket opphørte også denne ordningen. Behring Breivik ble værende i hjemmet.

Les også: Politiet og barnevernet slo alarm da Breivik var 15
Les også: Gjennomførte massedrap – klaga over lita rift i fingeren

Sjokkert

Geir Lippestad på sitt kontor

SJELDENT: Advokat Geir Lippestad som forsvarer Anders Behring Breivik forteller at anbefalingene fra psykologen må sees på som sjeldne og spesielle.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Den terrorsiktedes forsvarer Geir Lippestad er sjokkert over deler av det han har lest i psykolograpportene og rapportene fra barnevernet.

– Allerede fra tre-fireårsalderen ligger det klare anbefalinger om hva som burde skje i familien. Anbefalingene ble ikke fulgt. Det er sjeldent at det helt ned i tre-fireårsalderen foreligger så klare anbefalinger som dette, sier Lippestad til NRK.

Les også: Breivik avhørt om barndommen

Forsvareren er svært spent på å lese de sakkyndiges rapport, som legges fram på Oslo tinghus tirsdag.

Les også: Breivik ville holde barnevernsrapporter hemmelige

Psykiaterne har hatt til sammen 13 samtaler med Behring Breivik. Rettspsykiater Torgeir Husby står bak rapporten sammen med Synne Sørheim. Husby karakteriserer innholdet som uvanlig.

Les også: Vurderer å fortelle vurderingene bak rettpsykiaternes Breivik-konklusjon

Geir Lippestad håper at rapporten kan gi svar på noen av spørsmålene rundt hvorfor Behring Breivik har gjennomført sine handlinger, og hvordan han kunne være i stand til det.

Advokat Ragnhild Torgersen som representerer Anders Behring Breiviks mor ønsker ikke å kommentere denne saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger