Hopp til innhold

Foreslår at utsatte ungdommer fratas passet

Norske myndigheter bør gjøre mer for å stoppe at norske barn blir tatt ut av norske skoler og blir sendt til koranskoler i Somalia der de blir mishandlet. Det mener aktivisten Shurika Hansen som blant annet viser til et dansk forslag.

Porten til koranskolen i Bosaso

Porten til koranskolen i Bosaso der de norske elevene skal ha blitt mishandlet.

Foto: Youtube

Shurika Hansen reagerer sterkt etter å ha sett hva norske ungdommer har fortalt NRK om livet på innsiden av koranskoler i Somalia.

Noor og Omar (ikke deres ordentlige navn) forteller at de ble holdt lenket i kjettinger og slått med stokk og pisket.

NRK har snakket med fire elever som har gått på denne skolen i Bosaso de siste to årene. Alle forteller samme historie, om bruk av omfattende vold.

I mai i år kunne NRK avsløre lignende forhold med en koranskole i en annen somalisk by, Hargeisa. Også der skal unge norske ungdommer med somalisk bakgrunn ha blitt mishandlet.

Omar gikk inn porten til koranskolen

De første minuttene etter at Omar gikk inn porten til koranskolen vil han aldri glemme.

Foto: Esther Bjørneboe / NRK

– Ta fra dem passet

Shurika Hansen sier det er vanskelig å vite hvor mange norske jenter og gutter med somalisk bakgrunn som har opplevd noe lignende, men tror at det er veldig store mørketall

Nå vil aktivisten at norske myndigheter bør se hva dette gjør med ungdommene og engasjere seg kraftigere i saken.

Blant annet viser hun til et forslag fra Danmark der det er blitt foreslått at barna mister passet hvis det er sterk mistanke om at de blir sendt ut.

Shurika Hansen

Aktivisten Shurika Hansen

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Det synes jeg er en ypperlig ide. Da kan man stoppe barna samtidig som man får tid til å finne ut hva som skjer i slike situasjoner, sier Hansen.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er åpen for å vurdere å ta fra barn passet.

– Det er et forhold vi selvfølgelig kan se på, sier Listhaug til NRK.

Hansen mener ikke at det er riktig å ta fra foreldrene statsborgerskapet, fordi det i praksis blir en dobbel straff for barna. Derimot mener hun at foreldrene kan fratas foreldreretten.

– Jeg synes også barnevernet bør komme på banen. Dersom foreldrene ikke klarer å ta til seg råd eller veiledning, bør de miste foreldreretten, sier Shukira Hansen.

Rektorens fulle navn er Abdirasaq Ali Mohamed

Rektor ved koranskolen, Abdirasaq Ali Mohamed, avviser på telefon overfor NRK at det drives vold mot elevene.

Foto: Youtube

– Blir sendt ut i feriene

Shurika Hansen sier at de norske skoleferiene er den farligste tiden for ungdommene.

– Sommerferien er en «ypperlig» tid for å sende dem ut. Da kommer de kanskje tilbake til skolen uten at mange legger merke til det. Juleferier og påskeferier, det er korte tidsrom som kan gjøre store skader, sier hun.

Hansen sier at de foreldre som sender barna sine på skolene mener at ungene er blitt for vestlige.

– De ønsker ikke å integrere vestlige verdier i ungene. Som at ungene kanskje drikker alkohol eller er ute med venner eller at jentene får seg norske kjærester. De ønsker heller ikke at guttene skal være frie på den måten at de blir for vestlige, sier aktivisten.

SISTE NYTT

Siste nytt