Hopp til innhold

Kripos undersøker forholdene ved koranskole i Somalia

NAIROBI, OSLO (NRK): Britisk politi har bedt Kripos i Norge om å gjøre undersøkelser i forbindelse med skolen som er stengt i Somalia. To mindreårige norske jenter gikk på skolen. En norsk statsborger er arrestert.

Skolen i Hargeisa

SKOLEN STENGT: Jernporten var stengt og området virket forlatt da NRK oppsøkte den aktuelle skolen i Hargeisa denne uken.

Foto: Christine Præsttun

Skolen som ble raidet av politiet for knappe to uker siden, ligger i Hargeisa i Somaliland, nord i Somalia. Elevene var rundt 18 unge jenter med bakgrunn fra flere land i vesten. Sju av jentene skal være fra Storbritannia. To av jentene er fra Norge.

Nå forteller kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wihelm Due at de ser på saken:

– Vi er kjent med saken. Vi har mottatt en anmodning fra britisk politi om å gjøre noen undersøkelser.

Han forteller at flere fagmiljøer på Kripos har bistått med informasjon, men han kan ikke kommentere undersøkelsene de har gjort.

Opp i spørretimen

Jan Bøhler

VIL HA SVAR: Jan Bøhler fra Ap ber kunnskapsministeren gjøre mer for å finne ut hva som skjer med barna som sendes ut av landet for å gå på denne typen skoler.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

I Dagsrevyen i går kom det påstander om tortur fra en av jentene som gikk på skolen. Norges ambassadør i Kenya, Victor Rønneberg sa at det opplagt ikke har vært forsvarlig drift ved denne skolen.

Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet reagerer slik på det som kom fram i reportasjen:

– Det er veldig utålelig og alvorlig at barn utsettes for den typen behandling. Barna som utsettes, er helt ubeskyttet. Det gjør meg bekymret ford jeg er redd for at dette ikke er det eneste tilfellet.

Han etterlyser at norske myndigheter kartlegger situasjonen for barna som sendes ut av Norge for å gå på slike skoler i utlandet.

– Vi har ikke gjort nok for å følge med på hva som skjer med barna som sendes ut. Dette angår mange flere barn enn de som ble omtalt i denne reportasjen, selv om jeg håper det er få som utsettes for noe så ekstremt.

Jan Bøhler vil ta saken opp i Stortingets spørretime. Han er glad for at Kripos er på saken:

– Det er veldig viktig og bra at Kripos undersøker denne saken rundt skolen i Somaliland. Det er et avgjørende signal til folk som vurderer å sende barna til skoler i opprinnelsesland og ikke vet hva de utsettes for. Det er viktig at foreldrene vet at dette kan få konsekvenser også rettslig sett.

Påstander om tortur

Jasmin Osman

FORTELLER OM TORTUR: Jasmin Osman forteller at skolen i Hargeisa var som et fengsel, med slag og lenking med kjetting. Den norske kvinnen som er arrestert, nekter for å ha gjort noe ulovlig.

Foto: privat

En representant for britiske myndigheter sier til NRK at de fleste av jentene på den aktuelle skolen i Hargeisa ble utsatt for tortur. Om de to norske jentene som gikk der, har blitt utsatt for vold, er ikke kjent for NRK.

19 år gamle Jasmin Osman sier til NRK at hun ble holdt innesperret og utsatt for grove overgrep på skolen.

19-åringen forteller at føttene hennes ble lenket sammen og at hun ble utsatt for gjentagende slag.

Hun viser NRK det hun beskriver som et brennmerke på leggen og sier at hun ble brent med en glødende pinne av den norsk-somaliske kvinnen som er arrestert i saken.

- Brennmerket

- BRENNMERKET: Jasmin Osman viser NRK det hun beskriver som et brennmerke på leggen.

Foto: NRK

Avviser anklager

Den norsk-somaliske kvinnen svarer slik på anklagene:

Hun sier at skolen ikke tilhører henne, den tilhører hennes mann. Hun sier hun ikke har noe med skolen å gjøre, og at hun svært sjelden er på skolen. Hun sier videre at hun er arrestert, og at hun ikke vet noe om hvorfor.

NRK har også vært i kontakt med ektemannen til den arresterte kvinnen.

Han skriver i en tekstmelding til NRK at han er eier av skolen, og at beskyldningene mot hans kone ikke er riktige. Han avviser at hun har noe med skolen å gjøre, og skriver at ingen har blitt fysisk slått på skolen. Mannen skriver videre at beskyldningene fra Jasmin Osman er fabrikkerte.

NRK kjenner ikke til om kvinnen er siktet i saken eller hva den konkrete mistanken fra politiets side går på.

NRKs norsk-somaliske kilder sier at det er kvinnen som driver skolen, ikke hennes mann.

SISTE NYTT

Siste nytt