NRK Meny
Normal

Vekter fikk psykologhjelp i fjor

Vekteren som er siktet for falsk forklaring, fikk rutinemessig psykologhjelp etter at han meldte fra om drapsforsøk på jobb i 2014. Nå blir hendelsen gjennomgått av politiet på nytt.

Utenfor fysikkbygningen

INNRØMMER AT HAN LØY: Onsdag kveld ble vekteren siktet for falsk forklaring. I en ny forklaring innrømmet vekteren at han hadde plassert den falske bomben og at selv påførte seg skuddskadene.

Foto: D. Laabak / Tipser.no

Vekteren som nå er siktet for falsk forklaring, ble sendt til sykehus etter at to menn så sent som i november i fjor skal ha truet med en elektrosjokkpistol, tatt kvelertak og truet ham med kniv.

I etterkant av hendelsen fikk han psykologhjelp, noe alle vektere som har vært gjennom traumatiske hendelser får. Kommunikasjonsdirektør i Nokas, Ådne Mauritzen, bekrefter at også den siktede vekteren fikk slik hjelp.

Ole Morten Karlsen

NORMAL ADFERD: Hovedtillitsvalgt for vekterne i Nokas, Ole Morten Karlsen, sier det er vanskelig å forutse hendelser der en person med normal oppførsel plutselig gjør noe rart.

Foto: Ylva Seiff Berge

Hovedstillitsvalgt for vekterne i Nokas, Ole Morten Karlsen, sier at store ressurser settes inn når en av de ansatte utsettes for drapsforsøk.

– Ansatte som blir skadet i tjeneste i Nokas får tilbud om behandling. Det får også den ansattes familier og nærmeste, og det holdes debrief der bedriften, vernetjeneste og bedrifthelsetjenesten gir informasjon til de ansatte.

Hadde ingen mistanke

Vekteren har vært ansatt i Nokas siden 2011. Han flyttet til Norge fra et østeuropeisk land i 2004, og er tidligere ustraffet i Norge.

Også i 2013 skal han ha blitt knivstukket. Etter hendelsen måtte han sy flere sting.

Karlsen sier arbeidsplassen aldri hadde noen mistanke om at vekteren selv kan ha påført seg selv skadene.

– Det er ikke noe du tror, og vi vet jo ikke om det er slik. Når det skjer slike alvorlige hendelser har man ikke så mange tanker utover å håndtere hendelsen der og da.

Drapsforsøkene ble henlagt

Drapsførsøkene i 2013 og 2014 ble henlagt med ukjent gjerningsmann.

Det var Majorstua politistasjon som etteforsket hendelsene. I lys av onsdagens sak vil volds- og sedelighetsseksjonen se nærmere på de to tidligere sakene.

Grete Lien Metlid

GÅR GJENNOM GAMLE SAKER: Oslo politidistrikt skal gå gjennom drapsforsøkene den nå siktede vekteren meldte fra om i 2013 og 2014.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

–Siktede har sagt noe om episodene, men jeg vil ikke si noe om det nå. Det er helt naturlig at politiet også skal se på disse sakene, sier leder ved Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon, Grete Lien Metlid.

– Hadde vanlig adferd

Karlsen tror Nokas kan komme til å endre rutinene sine etter skyteepisoden.

– Det er mulig vi må gjøre noen tiltak, men det er vanskelig å se akkurat hva. Dette er et menneske med vanlig adferd som plutselig gjør noe helt rart, og et stort sjokk.

Konsernsjef i Nokas, Heine Wang, sier Nokas ikke tvilte på det vekteren fortalte.

– Hvordan kunne han få fortsette etter å ha vært innblandet i to episoder?

– Han ble utsatt for vold, og vi følger alltid opp enhver hendelse, for å se hva som faktisk skjedde. Vi fikk ingen signaler om at det skulle være noe avvik i det han sa i forhold til det som faktisk skjedde.

Advokat Trygve Staff er vekterens forsvarer. Han har foreløpig ikke kommentert saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger