Hopp til innhold

Positiv til helsesjekk av vektere

Under fengslingsmøtet fredag vil politiet be om en vurdering av den pyskiske helsen til Nokas-vekteren. – Innføring av helsesjekk er et tema som bør diskuteres mellom partene i vekterbransjen, sier fagforbundsleder.

Vektere

En vekter skjøt tirsdag kveld med en startpistol og plasserte ut en falsk bombe mens han var på jobb på Blindern i Oslo. Deretter løy han om det til politiet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Erna Hagensen

Erna Hagensen er forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, som har 4300 vektere som medlemmer.

– Det er vanskelig å si ja eller nei på spørsmålet om obligatorisk helsesjekk, men det er klart at dette er et tema som bør diskuteres mellom partene i bransjen, sier Erna Hagensen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer vektere.

Vil be om vurdering av psykisk helse

Torsdag ble det klart at en Nokas-vekter avga falsk forklaring til politiet om skytingen og funnet av en falsk bombe på Blindern natt til i onsdag. Store politistyrker rykket ut for å undersøke det man først antok var et angrep på vekteren og en ekte bombetrussel.

Sannheten var at vekteren ble såret da han selv avfyrte skudd med en startpistol mens han var på vakt og plasserte den falske bomben på universitetsplassen.

– Man bør kanskje gjennomgå sikkerheten for vektere generelt og vurdere om en helsesjekk bør være med i ansettelsen av vektere, sier Hagensen.

Under fengslingsmøtet fredag klokken 13, vil politiet be om en rettslig vurdering av den psykisk helsen til Nokas-vekteren, skriver Aftenposten.

Mener det er for tidlig å endre rutinene

Heine Wang, konsernsjef i Nokas

Heine Wang er konsernsjef i Nokas.

Foto: John-André Samuelsen / NRK
Jarle Ramskjær, Securitas

Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Securitas, Jarle Ramskjær.

Foto: Securitas

Sikkerhetsselskapene Nokas og Securitas har til sammen over 9000 vektere i arbeid. Begge selskapene mener at det er for tidlig å si om ansettelsesrutinene bør endres.

– Det er ganske strenge ansettelsesrutiner i dag. Vi sjekker vandel, referanser, personlig egnethet og andre ting avhengig av hvilken tjeneste vekteren skal utføre. Men vi går gjennom alle hendelser hele tiden og vil alltid forsøke å bli bedre. Det vil vi også gjøre denne gangen, sier konsernsjef i Nokas, Heine Wang.

Også Securitas understreker at de er grundige i rekrutteringsprosessene.

– Vi har ikke mer psykologisk testing enn det arbeidsgivere normalt har, men vi følger tett med gjennom både rekrutteringsprosessen og under kurs og trening. Det kvalitetssikres der og vi jobber stadig med å bli bedre, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i Securitas, Jarle Ramskjær.

– Vanskelig å helgardere seg

Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund, fagforbundet som de aller fleste av de organiserte vekterne i Norge er tilknyttet, erkjenner at selv om vekterbransjen er avhengig av tillit, så er det umulig i sikre seg fullstendig mot uønsket atferd hos de ansatte.

– Det er klart det er veldig uheldig med sånne typer saker for vekterbransjen, men heldigvis skjer så ekstreme hendelser veldig sjelden. Jeg tror og håper at kunder av vektertjenester skjønner at det er vanskelig å gardere seg hundre prosent mot alle typer hendelser, sier hun.

AKTUELT NÅ