Hopp til innhold

Ber Norge stanse jagerfly-støtte

Den amerikanske flyprodusenten Lockheed Martin produserer komponenter til klasevåpen. Dermed kan Norge bryte loven ved å kjøpe jagerfly derfra.

Joint Strike Fighter.

Før Joint Strike Fighter, nå kalt F35 Lightning II, skal bli Norges nye jagerfly.

Foto: LOCKHEED MARTIN / AFP

Ifølge konvensjonen om klaseammunisjon som ble nedfelt i norsk straffelov i september i år, er det forbudt å medvirke til produksjon av klasebomber.

Regjeringen investerer i utviklingen av F35-jagerflyene til Lockheed Martin. Det kan være lovstridig, melder Søndagsavisa i NRK P2.

LES OGSÅ: Regjeringa vel amerikanske jagarfly

- Stans investeringene

I et sterkt kritisk brev til Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet ber Den internasjonale jurist­kommi­sjonens norske avdeling derfor om at invester­ingene stanses inntil lovligheten er avklart.

- Vi har skrevet brevet fordi vi ser at Forsvarsdepartementet ikke har foretatt de vurderingene som det er pålagt etter de nye reglene, sier Cecilie Schjatvet i Den internasjonale juristkommisjonen.

- Det står klart at de få aktørene i Norge som har med slike selskaper som dette å gjøre, skal foreta en vurdering av grensen for det strafferettslige. Det skal ikke mye til før man risikerer å bli straffeansvarlig, sier Schjatvet til NRK.

- For hvis det å investere i Lockheed Martins kampfly kan bidra til videre produksjon av klasevåpen, kan man bli dømt for medvirkning til produksjon av slike våpen, som altså er ulovlige i Norge.

Hun mener at Lockheed Martins posisjon som versting i dette markedet er godt kjent.

- Alle sider av saken er sjekket

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet mener at Norge har sitt på det tørre.

Han minner om at Norge gikk i bresjen for det internasjonale forbudet mot klasevåpen.

- 108 land har undertegnet konvensjonen, og markedet for klasevåpen er i ferd med å tørke ut, sier Ingebrigtsen.

LES MER: Global mønstring mot klasevåpen

- Vi har selvsagt sjekket alle sider rundt et slikt kjøp, og det er ikke i strid med loven eller konvensjonen, sier statssekretær Ingebrigtsen.

- Norsk dobbeltmoral

Oljefondet gikk ut av Lockheed Martin i 2005, og får ikke investere i slike selskap.

- Dobbeltmoral fra norsk side, kaller Cecilie Schjatvet dette.

Ingebrigtsen er igjen uenig. Han mener bestemt at det må gå an å handle med et selskap selv om det norske Oljefondet har trukket investeringene sine ut.

- Lockheed Martin har i tillegg lovet oss å stanse produksjonen av klaseammunisjon i 2013. Det viser at Norges kamp mot klasevåpen er effektiv, sier Ingebrigtsen.

LES MER: Lockheed Martin dropper klasevåpen

Den endelige kjøpsavtalen mellom Lockheed Martin og Norge skal ikke undertegnes før året etter, i 2014.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger