Ber NHO-topp følge NHOs regler i fiskeoljesak

Norske organisasjoner krever at GC Rieber Oils stopper importen av fiskeolje fra det omstridte området Vest-Sahara.

Kartmontasje: NHO-topp i omstridt fiskeoljeimport

Norske GC Rieber Oils, med NHO-topp Paul Christian Rieber som styreleder, kjøper fiskeolje fra det okkuperte Vest-Sahara. Oljen brukes videre i omega 3-kapsler.

Foto: Montasje/kart: Øyvind Bye Skille/NRK / Scanpix

Ifølge en dokumentar fra Sveriges Television (SVT) kjøper det norske selskapet GC Rieber Oils fiskeolje laget av fersk fisk fanget i havområder utenfor Vest-Sahara.

Fisken fra det okkuperte området males opp til olje og sendes med tankskip til en fabrikk i Kristiansund i Norge. Der kjøper GC Rieber Oils den for så å raffinere den til en kvalitet som kan brukes i helsekostprodukter. Videre lager selskapet Napro Pharma omega-3-kapsler, som så selges i svenske helsekostbutikker.

Flere norske organisasjoner med engasjement for Vest-Sahara krever nå at GC Rieber Oils stopper importen.

Les også: NHO-topp importerer omstridt fiskeolje fra Vest-Sahara
Les også: Omstridt fiske bak norsk Omega-3
Les også: Hevder fiskeoljen kom fra Marokko

Viser til NHO-publikasjon

Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) reagerer sterkt på avsløringene.

– Vi synes det er oppsiktsvekkende og kritikkverdig, men ikke overraskende. Vi vet at en del norske bedrifter har virksomhet i Vest-Sahara som bryter med folkeretten, men var ikke klar over at GC Rieber Oils var blant dem, sier Runar Myrnes Balto i SAIH til NRK.

I et brev NRK har fått se ber organisasjonen selskapet om å stoppe all import av fiskeolje fra Vest-Sahara. SAIH mener GC Rieber Oils i dag bidrar «økonomisk og politisk til å legitimere det ulovlige marokkanske nærværet i Vest-Sahara».

SAIH skriver videre at selskapet bør følge NHOs anbefalinger i publikasjonen «Bedrifter i konfliktområder – ansvarlig engasjement» .

Det pikante i saken er at NHO-president Paul Christian Rieber er styreleder i GC Rieber Oils.

– Vi venter i spenning på svaret, og har fått beskjed om at brevet er videresendt, forklarer Myrnes Balto.

– Bør beklage

Støttekomiteen for Vest-Sahara mener importen av fiskeolje fra Vest-Sahara er uakseptabel.

– Den strider mot anbefalingene fra både det norske utenriksdepartementet og FN, fastslår Sigrun Espe, talsperson for organisasjonen.

Støttekomiteen følger situasjonen i landet nøye, og Espe sier at flere norske bedrifter har avsluttet sin virksomhet i Vest-Sahara etter press.

– Nå bør også GC Rieber Oils trekke seg ut, og beklage virksomheten. Det er viktig at norske bedrifter tar den alvorlige situasjonen i landet på alvor, mener Espe.

– Kjøperne må kartlegges

Etter at den svenske dokumentaren ble sendt, har også Greenpeace Norge bedt GC Rieber forklare hvor selskapet kjøper fiskeoljen. Den eneste responsen foreløpig har vært en pressemelding fra selskapet.

– Selskapet forsvarer samarbeidet med okkupasjonsmyndighetene i Vest-Sahara på en merkelig måte, sier havmiljørådgiver Frida Bengtsson i Greenpeace Norge til NRK.

– De må stoppe importen. Alle selskaper som kjøper fiskeolje fra GC Rieber Oils bør også kartlegges. Fiskeoljen brukes kanskje i mange ulike produkter, forklarer Bengtsson.

Tankbåt med fiskeolje i Kristiansund

OMSTRIDT OLJE: Tankbåt med fiskeolje i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger