Behring Breivik på vei til nye avhør

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik ble fredag morgen fraktet til nye avhør hos politiet i Oslo. Vinduene på bilen var dekket av sort plast.

Video Anders Behring Breivik kjøres ut av Ila for avhør, 29. juli 2011 (foto: Morten Holm, Scanpix)

Her forlater Anders Behring Breivik Ila Fengsel i en av politiets biler for nye avhør på politihuset i Oslo (foto: Morten Holm / Scanpix | video: Erik Engen, Marius Arnesen / NRK).

Plast for bilvinduene - transport av Anders Behring Breivik, 29. juli 2011

Vinduene på politiets bil var dekket av plastsekker.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Like etter klokken 09.00 startet transporten av den siktede fra Ila fengsel til polithuset i Oslo der avhørene skal gjennomføres.

NRKs reporter på stedet forteller at politiets bil som hentet Behring Breivik denne morgenen i tillegg til å ha sotede vinduer hadde tildekket vinduene med noe som kunne se ut som sorte plastsekker.

Ved tidligere transport, til og fra tinghuset i Oslo, har pressefotografer klart å ta bilder av den siktede Behring Breivik gjennom de sotede vinduene.

Dagen etter angrepene gjennomgikk den siktede 32-åringen et syv timer langt avhør med politiet der han fortalte om bakgrunnen for angrepet og hvorfor han gjorde det. Dagens avhør er i hovedsak en gjennomgang av det første avhøret.

Sitter på isolasjon

Fredag er det én uke siden terrorangrepene mot AUF-ungdommene på Utøya og bomben i regjeringskvartalet. Til nå er 76 personer bekreftet omkommet i angrepene.

Les: Disse døde på Utøya og i regjeringskvartalet (offentliggjort av politiet)

Behring Breivik har erkjent å stå bak både bombeangrepet mot regjeringskvartalet og drapene på Utøya, men erkjenner ikke straffskyld.

Mandag ble han varetektsfengslet i åtte uker, og sitter fengslet på Ila der han er underlagt full isolasjon i fire uker.

Les også: Forsvarer venter maksstraff

Avhøres trolig hele dagen

Video Bilen med Anders Behring Breivik ankommer politihuset for avhør, 29. juli 2011

Bilen med Anders Behring Breivik ankommer politihuset der han trolig blir sittende i avhør mesteparten av dagen (video: NRK).

Ifølge politiet vil avhørene fredag trolig vare hele dagen.

– Avhøret vil være en gjennomgang av det syv timer lange avhøret han gjennomførte på lørdag, sa politiadvokat i Oslo politidistrikt, Pål-Fredrik Hjort Kraby under en pressekonferanse på politihuset torsdag.

Stiller krav

Under fengslingsmøtet mandag kom det frem hvordan den siktede forklarer, og delvis rettferdiggjør, angrepene overfor seg selv:

«Jeg måtte redde Norge og Vest-Europa fra muslimsk overtakelse. Målet med attentatet var å gi et symbol til folket. Arbeiderpartiet har sveket landet og folket. Prisen for det fikk de betale i går», refererte dommer Kim Heger fra kjennelsen under rettsmøtet.

Det er også kommet frem at Behring Breivik har stilt ulike krav for å snakke, blant annet spesielt om de to ytterlige terrorcellene han påstår eksisterer i Norge.

På spørsmål om den siktede har stilt krav til politiet i forbindelse med det nye avhøret sier politiadvokaten at han ikke er gjort kjent med det.

Han er heller ikke kjent med at politiet har mottatt trusler mot Behring Breivik den siste uken.

Hovedforhandling i 2012?

Pål Fredrik Hjort Kraby, politiadvokat / Johan Fredriksen (i bakgrunnen)

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier avhørene trolig vil vare hele dagen.

Foto: Scanpix

Politiet i Oslo står overfor en enorm oppgave når de nå går i gang med å sy sammen norgeshistoriens største straffesak.

Behring Breiviks grusomme handlinger har hittil kostet 76 mennesker livet.

Hvert av drapene skal etterforskes grundig.

Det innebærer store mengder tekniske undersøkelser både i regjeringskvartalet og på Utøya. Samtidig er det svært mange fornærmede og vitner i saken.

Terrorsaken involverer over 700 vitner fra Utøya, et ukjent antall vitner fra bombeangrepet i Oslo, samt en rekke avhør av personer som har befunnet seg i kretsen til Anders Behring Breivik (32), har politiet opplyst til NRK.

Les også: Slik jobber politiet med norgeshistoriens største krimsak

Dermed vil det bli gjennomført vitneavhør over hele landet. Politiet har også hjelp fra flere andre land, noe som kan knyttes til kartlegging av Behring Breiviks krets og muligheten for medsammensvorne eller samarbeidspartner.

Tor-Aksel Busch

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er den som har som oppgave å ta ut tiltale i saken etter at etterforskningen er gjennomført.

Foto: Arkivfoto: Cornelius Poppe / Scanpix

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier til NRK at han håper rettsaken kan komme opp til hovedforhandling i løpet av 2012.

– Av respekt for de døde og pårørende skal gjerningsmannen svare for hvert enkelt drap med de krav til dokumentasjon det innebærer, sier Busch til NRK.

Les også: – Lang etterforskning av respekt for de døde

Busch sier at påtalemyndigheten ennå ikke har full oversikt over saken, men at det nok ikke kommer noen tiltale før nyttår.

– Den vil ikke være klar før årsskiftet, det får være et utgangspunkt. Så får vi se hvor lang tid ut i neste år vi trenger, sier Busch til NRK.

Dermed vil ikke rettsaken mot Anders Behring Breivik komme så raskt som noen kanskje kunne ønske. Riksadvokaten forteller at han ser for seg å få til en rettsak i løpet av 2012.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger