Hopp til innhold

– Lang etterforskning av respekt for de døde

Riksadvokaten har som mål å gjennomføre rettssaken etter angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya i løpet av neste år. Tor-Aksel Busch lover også å vurdere en utvidelse av siktelsen til forbrytelser mot menneskeheten.

Sørgende ser mot Utøya

Mange markerer sorgen ved steinplatået i Utvika - det nærmeste du kommer Utøya.

Foto: Henrik Lied / NRK

Anders Behring Breivik har erkjent å stå bak både bombeangrepet mot regjeringskvartalet og skytingen på Utøya.

Anders Behring Breivik ankommer tinghuset

Anders Behring Breivik har erkjent både bomben og skytingen, men mener han ikke er skyldig juridisk.

Foto: Marius Arnesen / NRK

På mandag ble Behring Breivik varetektsfengslet i åtte uker.

Den siktede sitter på Ila fengsel i full isolasjon uten hverken besøk, mulighet til å sende brev eller følge med på media.

Les også: – Set profesjonaliteten vår på prøve

Samtidig jobber politiet på spreng for å etterforske handlingene hans som hittil har tatt 76 menneskeliv.

Politiet har opplyst at arbeidet er svært omfattende. Åstedet i regjeringkvartalet der åtte mennesker mistet livet kan tidligst frigjøres om nærmere to uker. På Utøya er det enda vanskeligere, men politiet setter inn store ressurser.

– Det foregår fortsatt et arbeid på Utøya med bevissikring, og det foregår fortsatt søk i vannet. Ingenting skal være ugjort i denne saken, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet på en pressekonferanse på tirsdag.

Likevel er det allerede kommet tydelige ønsker om at den ansvarlige må stilles for retten raskt. Advokat Brynjar Meling som vil representere ofre og pårørende etter skytingen på Utøya har uttrykt at saken må opp raskt og gjennomføres raskt, helst allerede i høst.

Les også: - Terrorsaken må for retten i høst

Dette er ikke noe Riksadvokaten kan love i dag.

– Håper på rettssak i løpet av neste år

Tor-Aksel Busch

Tor-Aksel Busch sier gjerningsmannen skal svare for hvert enkelt drap.

Foto: Arkivfoto: Cornelius Poppe / Scanpix

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier at påtalemyndigheten ennå ikke har full oversikt over saken, men at det nok ikke kommer noen tiltale før nyttår.

– Den vil ikke være klar før årsskiftet, det får være et utgangspunkt. Så får vi se hvor lang tid ut i neste år vi trenger, sier Busch til NRK.

Dermed vil ikke rettsaken mot Anders Behring Breivik komme så raskt som noen kanskje kunne ønske. Riksadvokaten forteller at han ser for seg å få til en rettsak i løpet av 2012.

– Vi håper at vi kan gjennomføre en hovedforhandling i tingretten i løpet av neste år, sier Busch som sier de har klare ambisjoner om at saken skal komme opp for retten til neste år.

Samtidig understreker Busch at mye ennå er usikkert, og at respekten for alle de drepte og berørte gjør at etterforskningen blir veldig omfattende.

– Skal svare for hvert enkelt drap

Politiets etterforskere finkjemmer nå både Utøya og regjeringskvartalet etter bevis. I tillegg skal mange overlevende vitner avhøres. Alt sammen for å finne ut så godt som mulig hva som skjedde, og hvilke lovbrudd som er begått.

– Det er et møysommelig arbeid, og jeg håper folk har forståelse for det. Av respekt for de døde og pårørende skal gjerningsmannen svare for hvert enkelt drap med de krav til dokumentasjon det innebærer, sier riksadvokat Tor Aksel Busch.

Han forteller at det også i denne saken, som i andre drapssaker, skal gjøres omfattende etterforskning knyttet til alle som er døde.

– Her skal vi også ha tilstrekkelig kvalitet på etterforskningen inn mot hver enkelt som er død. Det synes jeg vi skylder de, sier Busch.

Regjeringskvartalet etter bomben

Skadene i regjeringskvartalet er svært store. Bomben som gikk av der har tatt åtte menneskeliv.

Foto: Berit Roald/SCANPIX

Likevel er denne saken svært spesiell. Blant annet har det vært tatt opp at Anders Behring Breivik kan risikere en tiltale for forbrytelser mot menneskeheten.

Les også: Breivik kan få 30 år i fengsel

Det vil bety at han kan få mer enn 21 års fengsel som er ordinær maksimumsstraff i Norge.

Blir Behring Breivik dømt for forbrytelser mot menneskeheten kan han risikere 30 års fengsel, og en slik siktelse er noe som påtalemyndigheten lover å vurdere.

– Vi skal selvfølgelig vurdere det nøye. I den fasen som vi er nå fremstår siktelsen for terrorhandlinger som hensiktsmessig, sier Busch og beskriver at terrorparagrafen blant annet omfatter å skape alvorlig frykt i en befolkning.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger