Avsluttet budsjettmøtet etter en halv time

STORTINGET (NRK): Venstre kan ikke leve med regjeringspartienes bilpakke, men Frp avslår kategorisk å endre den. – Det er dessverre stor fare for brudd, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Knut Arild Hareide på vei inn til budsjettforhandlinger

STOR AVSTAND: En alvorlig Knut Arild Hareide (KrF) ankom budsjettforhandlingene fredag formiddag. Han sier faren for at de ikke kommer til enighet er stor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Men det er ikke bare klima det handler om. Det handler også om barna og en politikk på skole og distrikt, sa Hareide på vei inn på dagens forhandlingsmøte.

Fredag klokken 11 møttes Trond Helleland (H), Harald T. Nesvik (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) til det første forhandlingsmøtet på parlamentarisk ledernivå etter at finanspolitikerne kastet inn håndkleet i går.

Etter en drøy halvtime var møtet over.

For å bli enige må alle svelge kameler. Spørsmålet blir hvem som må svelge den største: Frp eller Venstre.

Ultimatum skaper trøbbel

Mens Venstre har sagt at de ikke kan støtte et budsjett der det blir billigere å være fossilbilist, tviholder Frp på at de kun kan øke drivstoffavgiftene dersom bilistene samlet sett kommer ut i pluss.

Trine Skei Grande på vei til budsjettforhandlinger. I bakgrunnen Kolstø og Breivik

VIL FORHANDLE OM ALT: Trine Skei Grande (V) smilte på vei inn til forhandlingene. Bak henne er finanspolitisk talsperson Terje Breivik og pressesjef Jan-Christian Kolstø.

Foto: Ruud, Vidar / NTB Scanpix

– Hvis dette er et ultimatum de ikke vil forhandle på, og det ikke er mulig å forhandle på det de lovet oss i forrige budsjett, da får de problemer med å få til et flertall, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn på møtet.

Etter møtet ønsket ikke Grande å svare på om Venstre kommer til å forlate fremtidige forhandlinger dersom regjeringspartiene ikke åpner den såkalte bilpakken.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik avviser Venstres krav allerede før møtet har begynt.

– Det ligger mange pakker som kan forhandles om i det tilbudet vi har lagt frem, men når det gjelder bilpakken så ligger den fast, sa Nesvik.

Da møtet var over, sa Nesvik:

– Vi har hatt et godt møte og skal fortsette møtet senere i dag. Det ligger mange gode miljø- og klimatiltak i det vi har kommet med. Det som er viktig er totaliteten. Vi mener vi har lagt frem mange gode pakker vi kan åpne, men så har det vært sagt fra dag én at vi har laget en pakke knyttet til bensin og diesel som ligger innenfor det som er forsvarlig.

Venstre overrasket over KrF

KrF og Venstre har så langt opptrådt samlet, og det vekker derfor reaksjoner i Venstre at Hareide i VG i går åpnet for at regjeringen kan få viljen sin i den omstridte bilpakken.

For Kristelig Folkeparti har aldri regjeringens forslag til bilavgifter og kompensasjon for bilistene utløst noe ultimatum. Derfor kan vi forhandle om et budsjett, selv om pakken blir stående som den er nå. Men det vil være svært vanskelig.

Knut Arild Hareide (KrF) / VG, 17.11.16

Etter det NRK forstår ble Venstre-ledelsen svært overrasket over utspillet. Ifølge våre kilder tok Hareide kontakt med Trine Skei Grande i går kveld for å forsikre om at det ikke var hans intensjon å sende ut et nytt signal.

Til NRK i dag sier Hareide at han ikke har sagt noe nytt de siste 24 timene.

Hareide sa allerede da KrF la fram sitt alternative statsbudsjett at de ikke stiller noen ultimatum på verken drivstoff eller kompenserende tiltak.

– Kan du stemme for et budsjett som lar bilpakken stå?

– Vi kan stemme for et budsjett som får klimagassutslippene betydelig ned.

Klimapolitikk i budsjettforhandlingene.

USIKKERHET: Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sier Hareides uttalelser skaper en viss usikkerhet om strategi KrF har. Se hele intervjuet i Politisk kvarter her. Programleder Bjørn Myklebust.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger