Venstre-topp: Tviler på at KrF er villig til å ofre sin miljøtroverdighet

Det vekker oppsikt i Venstre at KrF-lederen åpner for å godta regjeringens bilpakke. Men sentralstyremedlem Guri Melby håper fortsatt at småpartiene står sammen.

Guri Melby

AVHENGIG AV KRF: Guri Melby i Venstre kunne ønske KrF-leder Knut Arild Hareide ikke hadde åpnet for å la regjeringen vinne i kampen om bilavgiftene.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Jeg tviler på at Hareide er villig til å ofre KrF sin miljøtroverdighet og stolte historie. De er jo det eneste partiet som har en statsminister som har gått av på en miljøsak, sier Venstre-politiker Melby til Politisk kvarter fredag.

Klimapolitikk i budsjettforhandlingene.

USIKKERHET: Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sier Hareides uttalelser skaper en viss usikkerhet om strategi KrF har. Se hele intervjuet her. Programleder Bjørn Myklebust.

En part må tape

Til VG torsdag kveld, midt i den opphetede innspurten i budsjettforhandlingene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide at regjeringen kan få viljen sin i den omstridte bilpakken.

For Kristelig Folkeparti har aldri regjeringens forslag til bilavgifter og kompensasjon for bilistene utløst noe ultimatum. Derfor kan vi forhandle om et budsjett, selv om pakken blir stående som den er nå. Men det vil være svært vanskelig.

Knut Arild Hareide (KrF) / VG, 17.11.16

Det vil si at drivstoffavgiftene ikke skal økes mer enn regjeringen har foreslått, og at bilistene skal kompenseres med mer enn 900 millioner kroner til sammen.

For Venstre, som har sagt at de ikke kan støtte et budsjett som gjør det billigere å være fossilbilist, kommer uttalelsen på verst tenkelige tidspunkt. Senest i går bekreftet Frp at regjeringspartiene står fast på at de nekter å forhandle om bilpakken. Dersom Venstre skal lykkes med å presse Frp og Høyre i denne saken, er de avhengig av støtte fra KrF.

Tror fortsatt på gjennomslag

– Skulle du ønske Hareide ikke hadde sagt dette nå, midt oppe i de avgjørende rundene?

– Ja, det skulle jeg ønske. KrF er med å gi oss i Venstre tyngde inn i de forhandlingene, og bidrar til et sterkt og godt miljøgjennomslag. Dette viser hvor viktig Venstre er, for å sikre miljøgjennomslag i forhandlingene, svarer Melby.

– Regjeringen er ikke avhengig av Venstre, og kan få flertall kun med KrF. Hva tror du slike signaler gjør med Venstres sjanser til å endre det regjeringen sier de ikke vil endre?

– Hareide sier samtidig at han vil støtte Venstre. Han forklarer at KrF aldri har stilt noe ultimatum. Det har egentlig aldri Venstre gjort heller. Det er det regjeringen som har gjort.

– Men hva gjør det med Venstres sjanser til å få gjennomslag?

– Jeg har fortsatt stor tro på gjennomslag, for Hareide vektlegger også helheten i budsjettet. Det handler ikke bare om denne bilpakken, men om mange saker. Også han har vært opptatt av at vi må få kutt i klimagassutslipp, svarer Melby.

Hareide har tidligere sagt, og gjentar også til VG i går, at han vanskelig kan se for seg at KrF lager en budsjettavtale med regjeringen uten at også Venstre er med.

– Vi er fire partier som har denne samarbeidsavtalen, og når det gjelder budsjettet er det en naturlig forutsetning at vi er fire partier som blir enige om det, sa KrF-lederen til NRK samme dag som regjeringen kom med sitt drivstoffultimatum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger