Løfter budsjettforhandlingene til de parlamentariske lederne

Knut Arild Hareide (KrF) bekrefter at budsjettforhandlingene i Stortinget har blitt løftet ett nivå.

Knut Arild Hareide

Budsjettforhandlingene på Stortinget fortsetter, men skal nå foregå mellom de parlamentariske lederne Knut Arild Hareide (KrF) (bildet), Harald Tom Nesvik (Frp), Trond Helleland (H) og Trine Skei Grande (V).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det har vært fremdrift i forhandlingene, men vi ser fortsatt store utfordringer med å komme frem til enighet. Vi er derfor glad for at Høyre og Frp har tatt initiativ til at samtalene skal løftes opp på parlamentarisk nivå, sier Hareide før han fortsetter:

– Som KrF-leder må jeg være sterk i troen, men dette ser vanskelig ut.

Én av de virkelig betente sakene er budsjettets såkalte grønne pakke med hensyn til klima og miljø. Her har spesielt Venstre gjort det klart at klimapakken, og spesielt bilpakken (se faktaboks), er meget problematisk.

Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp)

Trond Helleland (H) har tatt over forhandlingene for Høyre.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Her gjorde Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi det klart at denne ikke var rørt på i forslaget til løsning som ble presentert da partene møttes torsdag formiddag.

Han sa at drivstoff-ultimatumet ligger fast.

– KrF og Venstre har fått et tredje tilbud som vi mener er godt, men nå har vi løftet dette opp et nivå. Da blir det opp til oss å finne en løsning, sier parlamentarisk leder Trond Helleland (H).

Bilpakken kan felle regjeringen

Som NRK fortalte i går står og faller en eventuell budsjettenighet på bilpakken som i sum gir bilistene lettelser på nærmere én milliard kroner.

Trine Skei Grande og Terje Breivik Venstre

Trine Skei Grande (V) mener regjeringspartiene ikke har levert så langt i forhandlingene rundt statsbudsjettet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi ble i fjor lovet en klimapakke av Erna og Siv som skulle kutt utslipp. Det var en forutsetning for at fjorårets budsjettavtale fikk flertall på Stortinget. Regjeringen har hittil møtt Stortinget med et ultimatum på en fossil bilpakke som fører til det motsatte. Det er en lite klok strategi både for å få ned utslippene og dersom en mindretallsregjering skal få flertall for sitt budsjett. Derfor må det forhandles, og det må endringer til som bidrar til kutt i klimagassutslippene. Jeg er klar til å forhandle for å forbedre dette budsjettet, sier Venstreleder Trine Skei Grande i en e-post.

For bilpartiet Frp er de kompenserende tiltakene avgjørende for at de kan gå med på å øke drivstoffavgiftene. For Venstre er det nærmest umulig å støtte et statsbudsjett som gjør det billigere å være fossilbilist.

– For oss er det viktig å få et budsjett som får ned klimagassutslippene. Så kan vi diskutere virkemidler. Det grønne skiftet er viktig, men det er også viktig for KrF å få en god distriktspolitikk, en god familiepolitikk som gir valgfrihet og en skolepolitikk som sikrer de mest sårbare elevene, sier Hareide.

KrF: – Langt fra målet

Han sier skissen som ble lagt frem tidligere i dag er forbedret, men at det fortsatt er langt til målet.

Partene har satt søndag klokken 18 som foreløpig frist til å komme til enighet. Dette er ikke en endelig deadline, og kilder NRK har snakket med i de fire partiene er forberedt på å bruke natt til mandag på å dra forhandlingene i land.

Dersom de ikke blir enige, kan det i ytterste konsekvens føre til at statsministeren stiller kabinettsspørsmål på budsjettet. Stortinget kan da velge å frede regjeringen for å unngå regjeringskrise, eller felle regjeringen slik at den må gå av.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger