NRK Meny
Normal

Arbeiderpartiet har langt mer fravær enn Høyre

Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter skulker hvert fjerde komitemøte. – Skal du erobre makta må du være til stede og føre den daglige kampen, sier Hårek Elvenes (H).

Erna og Jonas

«SKULK»: Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter har 63 prosent mer fravær enn Høyre på komitémøter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

En gjennomgang NRK har gjort av 365 referater fra Stortingets komiteer, viser at Ap-leder Jonas Gahr Støre er den som «skulket» flest møter. Han har et fravær på 94 prosent. Det viser seg at han ikke er den eneste i Arbeiderpartiet som er mye borte.

Tar vi bort gyldig fravær fra møtene, altså når vara er kalt inn, har Aps stortingsrepresentanter til sammen 25,3 prosent fravær fra komitemøtene. Det er over 60 prosent mer fravær enn det Høyres stortingsrepresentanter har hatt i samme periode som har et fravær på 15,5 prosent.

Vi disponerer kreftene som i en god lagoppstilling

Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet

– Arbeiderpartiet er til stede i alle komiteer hvor vi har medlemmer, og kommer med våre meninger, våre formuleringer, bidrar til våre vedtak og har debatter i salen. Det er aldri slik at en innstilling ikke har Aps meninger med fordi noen er fraværende. Vi disponerer kreftene som i en god lagoppstilling, sier Støre til NRK.

(Se alle tallene lenger ned i saken)

De tre som aldri skulket

Hårek Elvenes er ikke hvilken som helst stortingsrepresentant fra Høyre. Han er én av tre som har vært på alle komitemøtene i år.

Hårek Elvenes

PLIKTOPPFYLLENDE: – Får du en overdreven appetitt på invitasjoner om konferanser og eksterne møter kan det gå utover stortingsarbeidet, sier Hårek Elvenes (H).

Foto: Pressefoto

– Vi er alle stortingsrepresentanter og valgt med det samme ansvaret. Det er ingen grunn til at opposisjonen skal være mer borte enn de som sitter med regjeringsmakten. Tvert imot. Skal du erobre makta må du være til stede og føre den daglige kampen for å oppnå det. Det bør kanskje opposisjonen tenke på, sier Elvenes og legger til:

– Dette viser at Arbeiderpartiet har blitt litt for høyt hevet over Stortinget, og mistet respekten for tilliten velgerne har gitt dem.

Kun 3 av 169 stortingsrepresentanter har altså deltatt på alle komitemøtene det siste året. I tillegg til Elvenes har heller ikke Martin Kolberg (A) og Hans Olav Syversen (KrF) skulket noen komitemøter.

Hør hvordan de reagerer når NRK ringer for å gi dem gladnyheten:

Jonas Gahr Støre troner fraværstoppen på Stortinget, viser en kartlegging NRK har gjort. Men kartleggingen viser også noen flinkiser: Hans Olav Syversen (KrF), Martin Kolberg (A) og Hårek Elvenes (H).

RADIO: Martin Kolberg (A) og Hans Olav Syversen (KrF) får høre at de er blant de tre som har møtt opp på alle komitémøtene det siste året. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Verstingene

I NRKs kartlegging kommer det også frem at KrFs stortingsrepresentanter stiller oftest opp, fordelt på antall møter. Verst ut kommer Miljøpartiet De Grønne (MDG), men de har bare én stortingsrepresentant. Like bak kommer Senterpartiet med nesten 32 prosent fravær.

Oversikt over partienes fravær

Politisk parti

Prosentvis fravær

Antall fravær

Antall møter

Representanter

Varabruk

MDG

36

22

61

1

6

Senterpartiet

31,8

75

236

10

4

Arbeiderpartiet

25,3

419

1660

55

51

Venstre

25

77

308

9

11

SV

19,5

72

244

7

9

Frp

19

173

911

29

12

Høyre

15,5

217

1402

48

18

KrF

10,1

34

335

10

16

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad innrømmer at de nedprioriterer komitéarbeidet. Det eneste det går utover, tror hun, er at de får informasjon senere enn alle andre når de ikke deltar.

– Vi får mange henvendelser til å reise rundt i landet og det går ut over komitéarbeidet. Vi vil også gjerne delta i stortingsdebattene og prioriterer det. Jeg opplever ikke at det går utover mulighetene våre, tror jeg. Men vi får kanskje informasjon senere enn andre, sier Arnstad.

I motsetning til Arbeiderpartiet og Høyre, som har mange stortingsrepresentanter, vil ikke Senterpartiets meninger komme frem i komiteearbeidet. Det er en av konsekvensene ved at ingen deltar på komitemøtene og stemmer over innstillingene fra de mindre partiene.

Grafikk Skulkepolitikerne

TOPP TRE: Grafen viser stortingsrepresentantene med høyest fravær fra komiteene det siste året.

Foto: GRAFIKK: SYNNE GJUL / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger