Hopp til innhold

Disse stortingspolitikerne «skulker» mest

Jonas Gahr Støre troner fraværstoppen på Stortinget, viser en kartlegging NRK har gjort. – Velgerne blir holdt for narr, sier professor.

Grafikk Skulkepolitikerne

TOPP TRE: Grafen viser fraværsprosenten stortingsrepresentanten har fra komiteene det siste året.

Foto: GRAFIKK: SYNNE GJUL / NRK

NRK har gått gjennom 365 referater fra Stortingets komiteer for å undersøke hvem som har møtt opp, og hvem som ikke har det.

Av alle stortingspolitikerne kommer lederen for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, dårligst ut. Han har vært borte på 30 av 32 komitémøter. Neste på lista er partifellen Jan Bøhler (A), og på tredjeplass er Bård Vegar Solhjell (SV).

– Det er uholdbart at vi godtar at representantene uteblir uten grunn. Dette er skulk, sier professor emeritus i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby.

Jonas Gahr Støre på Pollen i Arendal sommeren 2016

NEDPRIORITERER: – Vi disponerer kreftene som i en god lagoppstilling. Det ikke er nødvendig å toppe laget hvert eneste møte, sier Jonas Gahr Støre når NRK konfronterer han med manglende oppmøte i Stortingets komiteer.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Brukte ikke vara

Når NRK treffer Ap-lederen på Stortinget, utenfor et møte i utenriks- og forsvarskomiteen, har Støre akkurat kommet tilbake. Støre måtte nemlig forlate møtet tidligere på dagen.

– Hvorfor er du ikke på møtet som pågår akkurat nå?

– Jeg har vært der halve dagen, og så har jeg vært på andre møter. Det er en ganske vanlig arbeidsdag. Det som er helt sikkert er at jeg ikke driver dank når jeg ikke er på komitémøtene, sier han.

Alle stortingsrepresentanter må sitte i minst én komite, og komitémøtene er obligatoriske. Ved formelt fravær som sykdom eller utenlandsreiser får representantene en vara. Støre har ikke søkt om formelt fravær fra komiteen det siste året, men han har vært borte på 30 av 32 møter.

– Arbeiderpartiet er tydelig til stede i alle komiteene og det er ingen møter der Arbeiderpartiets meninger ikke er representert. Vi disponerer kreftene som i en god lagoppstilling. Det ikke er nødvendig å toppe laget hvert eneste møte, sier Støre.

Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide

PLIKTOPPFYLLENDE: – Jonas er velkommen til å delta på flere møter, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Jonas Gahr Støre har vært på færre møter enn det partilederne i KrF og Venstre hart vært borte på, til sammen. De var borte på 17, han var borte på 30.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Mer enn Venstre og KrF til sammen

En som var på hele møtet er KrF-leder Knut Arild Hareide, som sitter i samme komité. Støre har mer fravær i komiteen enn Hareide og Venstres partileder, Trine Skei Grande, har til sammen.

– Det hadde vært flott om Jonas Gahr Støre var til stede på enda flere møter, men så vet jeg at han leder et stort parti, og jeg må innrømme at det er litt større enn partiet jeg leder. Men han er velkommen til flere møter, sier en glad Hareide til NRK. Han var nemlig kun borte på seks av møtene.

– Arrogant, sier ekspert

Professor Trond Nordby reagerer på at Støre bruker partilederjobben som unnskyldning for fraværet.

– Det er arrogant å ikke møte opp. Støre har en lønnet stilling som folkevalgt, og stortingsrepresentantene får betalt for å gjøre en jobb på Stortinget, ikke for å drive partiarbeid, sier han og fortsetter:

– Velgerne blir holdt for narr. Vi tror vi stemmer på personer, men i realiteten overlates arbeidet og viktige avgjørelser til partiets talsperson i de enkelte komiteene, sier Nordby.

Støre avviser kritikken.

– Lønnen du får er ikke satt på hva du gjør i komiteen. Det er det arbeidet du gjør på Stortinget for partiet etter regelverket. Jeg har ikke hatt én sykefraværsdag siden jeg ble valgt inn på Stortinget, sier han.

De andre «skulkerne»

Jan Bøhler

ANDRE PLASS: Jan Bøhler har vært borte på 24 av 35 møter.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Mens arbeiderpartilederens fravær er på 93 prosent, er den neste på fraværslisten hans partifelle, Jan Bøhler. Han har væt borte på 68 prosent av de obligatoriske møtene på Stortinget.

– Er du fornøyd med hvor mange komitemøter du har deltatt på i år?

– Jeg er veldig klar over det høye fraværet, men jeg har hatt en ny rolle som storbypolitisk-talsmann i Arbeiderpartiet. Det er et arbeid som går over flere komiteer, kolliderer med andre oppgaver og krever mye arbeid. Jeg vil prøve å løse dette bedre fremover, sier Bøhler til NRK.

Bård Vegar Solhjell (SV) er tredjemann på listen med 62 prosent fravær. Han sitter i to komiteer, utenriks- og forsvarskomiteen, samt kontroll- og konstitusjonskomiteen. I motsetning til arbeiderpartipolitikerne er ikke SV representert når Solhjell ikke stiller på komitemøtene.

– Jeg har meldt forfall til møter fordi jeg har prioritert en rekke andre oppdrag som besøk, reiser, foredrag og debatter. Det gjør jeg fordi det er en viktig del av å være politiker. SV har ikke mange representanter og det gjør arbeidsmengden større, sier Solhjell.

Bård Vegar Solhjell (SV) i Vandrehallen på Stortinget

TREDJE PLASS: Bård Vegar Solhjell vil heller delta i debatter og møte velgere, enn å delta på komitémøter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

AKTUELT NÅ