NRK Meny
Normal

Aps Tesla-forslag kan stoppes av EU-regler

Arbeiderpartiet vil sette et tak på hvor stort avgiftsfritak dyre elbiler skal få. I Danmark ble et lignende forslag stoppet for et år siden.

Tesla

KAN BLI DYRERE: Teslaene kan miste momsfritaket dersom Arbeiderpartiet får det som de vil.

Foto: Pål Rud-Knudsen / NRK

En Tesla kan bli et par hundre tusen dyrere dersom Marianne Marthinsen (Ap) får det som hun vil. Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson ønsker å sette en grense for avgiftsfritak rundt 500.000 kroner.

Da Danmark ønsket en lignende ordning i fjor, vendte Europakommisjonen tommelen ned. EU-kommisjonen fastslo at et slikt pristak er diskriminerende statsstøtte, og dermed ulovlig fordi det ikke er miljømessig begrunnet (se lenke nedenfor).

Endringsforslag i Folketinget

Den danske regjeringen var uenig med kommisjonen, og mente en øvre grense ikke innebærer statsstøtte. Men de mente at ordningen ikke kunne tre i kraft så lenge det var tvil om EU-retten, og forslaget om avgiftstak ble fjernet.

– Vi er overrasket over at Arbeiderpartiet, som normalt er etterrettelige, kommer med et slikt utspill. Både på grunn av saken i Danmark, og siden forslaget ikke var nevnt i deres alternative forslag til statsbudsjett, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

Marthinsen

Marianne Marthinsen, Ap

– IKKE PROBLEMATISK: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, er ikke bekymret for at et pristak på avgiftsfritak er i strid med EØS-regler.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

På spørsmål om hvordan Arbeiderpartiet skal få igjennom forslaget når et lignende forslag ble stoppet i Danmark, skriver Marianne Marthinsen til NRK:

«Vi anser ikke vårt forslag om å innføre en begrensning av avgiftsfritak på nullutslippsbiler for å være problematisk i ESA-sammenheng. Ap foreslår ikke at begrensningen skal innføres i 2017, og vi har heller ikke budsjettert med inntekter i 2017. Forslaget vil på vanlig måte bli fremmet som et verbalforslag i behandlingen av finansinnstillingen, hvor vi ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en skisse til hvordan en slik begrensning kan gjennomføres, med noen føringer fra vår side.»

ESA: Vanskelig å konkludere

Gjermund Mathisen

BRUSSEL-TOPP: Norske Gjermund Mathisen er direktør for konkurranse og statsstøtte i EFTAs overvåkningsorgan ESA.

Foto: EFTA / Presse

Norske Gjermund Mathisen er direktør for konkurranse og statsstøtte i EFTAs overvåkningsorgan ESA. Han mener det er vanskelig å si om forslaget vil kunne gjennomføres.

– Jeg kan ikke konkludere med et ja eller nei til om dette er i tråd med EØS-reglene om statsstøtte. Det viktige her er at dette må klareres med ESA før det eventuelt trer i kraft. Noen tiltak vil åpenbart være på den ene eller andre siden, men dette tilhører det store området i midten, sier Mathisen.

Det danske forslaget gjaldt fritak fra registreringsavgift.

– Detaljene er viktige her, og summen av tiltak er forskjellige i Norge og Danmark. Sammenhengen spiller en rolle, sier Mathisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger