Hopp til innhold

Derfor kan Apple betale smuler i skatt

Apple selger for milliarder i Norge. Men når selskapet selger en iPhone, iPad eller en iMac gjennom sin norske nettbutikk, havner ikke en krone av overskuddet i den norske statskassa.

Apple Ipad

Dersom man kjøper iPhone, iPad eller andre produkter i Apple Store, skattlegges overskuddet i Irland.

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

Apple kniver med oljeselskapet Exxon om å være verdens største selskap. Men til tross for milliardomsetning her i landet, bidrar Apple minimalt med skatt til Norge.

Selskapet bak Apple Store i Norge, heter Apple Distribution International, og ligger i Irland.

Selv om du kan ringe og snakke med en norsk person hos Apples kundesenter, og klikke deg inn via en .no-adresse til Apple Store, inngås alle kjøpsavtaler med et irsk selskap.

Konsekvensen er at overskuddet, som skapes når selskapet selger sine produkter gjennom Apple Store i Norge, havner i Irland, og skattlegges der.

I Irland er selskapsskatten 12,5 prosent. Til sammenligning må norske selskaper betale 28 prosent skatt av eget overskudd.

LES OGSÅ: Seks av ti bedrifter betaler ikke skatt

- Et spørsmål om vi kan leve med et slikt system på sikt

Guttorm Schjelderup

NHH-professor Guttorm Schjelderup sier at skattefavorisering av utenlandske selskaper kan påvirke eierstrukturen i Norge på lang sikt, og gi et større innslag av flernasjonale bedrifter i norsk næringsliv.

Foto: NHH

Professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole sier til NRK.no at det er en utfordring for norske bedrifter på lang sikt dersom denne typen netthandel brer om seg.

– Det må betales merverdiavgift av de varene som selges til Norge. Men slike selskaper vil typisk ikke ha noen juridisk enhet i Norge som må betale selskapsskatt, sier Schjelderup.

Han mener myndighetene bør stille seg spørsmålet om vi på lang sikt kan leve med en system der bedrifter står overfor svært ulike skattetrykk samtidig som de opererer i og har inntekter fra samme kildeland.

Ingenting tyder på at Apple og andre selskaper som organiserer seg på denne måten gjør noe ulovlig.

LES OGSÅ: – For vanskelig å finne ut hvem som betaler skatt

Har trolig inntekter på 3 milliarder i Norge, betaler 7 millioner i skatt

Apple vil ikke fortelle noe om hvor mye selskapet omsetter for i Norge, eller hva selskapet betaler i skatt i forhold til sin omsetning og overskudd.

Ifølge anslag det svenske IT-analyseselskapet Radar Ecosystem Specialists har gjort for NRK hadde Apple i Norge en omsetning på 3,5 milliarder svenske kroner i 2012, tilsvarende 3 milliarder norske kroner.

Radars analyser tyder på at Apple økte markedsandelen både for smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner. Hvor mye av omsetningen som skjer gjennom nettbutikken, og hva som selges gjennom forhandlere, er ukjent. Uansett sendes fakturaene fra Irland.

Apple betalte 7,25 millioner kroner i skatt i Norge for 2011, gjennom selskapet Apple AB NUF, viser tall fra Skatteetaten.

I fjerde kvartal 2012 hadde Apple globalt inntekter tilsvarende et fjerdedels norsk statsbudsjett. Overskuddet landet på 73 milliarder kroner, og om trent hver fjerde omsatte kroner endte opp som overskudd.

Betaler 2 prosent skatt utenfor USA

En rapport fra US Securities and Exchange Commission (SEC) viser at Apple kun betalte 2 prosent skatt i landene utenfor USA for 2011, ifølge BBC.

Mens det i andre europeiske land som Danmark og Storbritannia har vært et enormt fokus på flernasjonale selskapers skattebetaling, har debatten i Norge nærmest vært fraværende.

NHH-professoren mener det skyldes at det går for bra her i landet, og at Norge i stor grad har vært skjermet for de økonomiske krisetidene som mange andre land opplever.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få Apple i tale i forbindelse med denne saken, men det eneste selskapet vil si via sin nordiske PR-kontakt Petter Ahrnstedt er at selskapet ikke kommenterer omsetningen i enkeltland.

Vil skattehullene til livs

NRK har gjennom flere reportasjer satt søkelyset på multinasjonale selskapers muligheter til å sjonglere med overskuddene mellom land, og på muligheten offentligheten i realiteten har for å få innsyn i hva selskapene faktisk betaler i skatt.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sa sist onsdag til NRK at det ble jobbet med nye regler som skal motvirke at selskaper fører fradrag i Norge og inntekter i lavskatteland

– Vi er klar over problemstillingen som NRK har tatt opp, sa Johnsen.

LES OGSÅ: – Viktig at vi gjør det vanskeligere å unndra skatt

Regjeringen varslet forrige fredag at den vil sette ned et ekspertutvalg som vil se på selskapsskatten i lys av den internasjonale utviklingen.

I tillegg vil Regjeringen i løpet av våren sende på høring et lovforslag for å motvirke uønsket uthuling av skattegrunnlag. Forslaget tar sikte på å motvirke uheldig skattetilpasning ved at flernasjonale selskaper fører uforholdsmessig store fradrag til Norge, mens inntektene kanaliseres til lavskatteland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger