Hopp til innhold

– Viktig at vi gjør det vanskeligere å unndra skatt

– Vi jobber med nye regler som skal motvirke at selskaper fører fradrag i Norge og inntekter i lavskatteland, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Sigbjørn Johnsen og Finansdepartementet jobber med nye regler som skal gjøre det vanskeligere for multinasjonale selskaper å planlegge seg bort fra skattepliktige overskudd i Norge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tall som Skattedirektoratet har utarbeidet for NRK.no viser at 6 av 10 norske bedrifter ikke betalte skatt i 2011. Årsaken er mange, blant annet manglende overskudd og fremførbare underskudd.

Samt lovlig og kreativ skatteplanlegging i tillegg til rene skatteunndragelser.

Av 29 milliarder som Skatteetaten mener ble unntatt beskatning for 2011, utgjorde internprisingsaker i multinasjonale selskaper mer enn halvparten, viser tall NRK.no har fått tilgang til.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at Finansdepartementet er klar over problemstillingen.

– Vi jobber med regler som skal motvirke at selskaper fører fradrag i Norge og inntekter i lavskatteland, og vi er klar over problemstillingen som NRK har tatt opp, sier finansministeren.

Fra 1. januar 2014 innfører Norge etter planen land-for-land-rapportering, noe som innebærer at noen multinasjonale selskaper må rapportere til myndighetene om utbetalinger de gjør i de enkelte land hvor de driver sin virksomhet.

Land-for-land-rapporteringen vil kun ta for seg petroleums- og gruveindustrien – ikke alle multinasjonale selskaper.

LES OGSÅ: Seks av ti bedrifter betaler ikke skatt

– Viktig å gjøre det vanskeligere å unndra skatt

Finansministeren sier at det er behov for nye regler internasjonalt for å komme problemene til livs, og viser til at departementet jobber sammen med OECD for å komme frem til et nytt og bedre regelverk.

Han mener at det er viktig for vanlige folks skattemoral at både personer og selskaper skattlegges på en rettferdig måte.

– Derfor er det også viktig at det som unndras beskatning blir avdekket, men også at vi endrer reglene slik at det blir mye vanskeligere, sier Johnsen.

Finansministeren understreker at det er en forskjell mellom lovlig men uønsket skatteplanlegging og direkte skatteunndragelser.

– Så vi må sørge for å ha gode regler i Norge, gode regler for flernasjonale selskaper og en god skatteetat. Dette er en jobb som må gjøres sammen med flere land, det er ikke bare i Norge at dette er en utfordring, sier Johnsen.

LES OGSÅ: – For vanskelig å finne ut hvem som betaler skatt

– Multinasjonale selskaper betaler mindre til statskassa

Professor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskole mener at debatten om hvordan multinasjonale selskaper skattlegges er svært viktig.

En SNF-rapport fra 2009 om flernasjonale selskapers internprising i Norge viser at flernasjonale selskaper i perioden fra 1993–2005 hadde en profittmargin som lå 1,5 til 4 prosentpoeng under sammenliknbare nasjonale foretak.

Lavere lønnsomhet betyr lavere overskudd og dermed lavere skatt.

Internasjonalt raser det en for tiden en stor debatt om multinasjonale selskapers skattetilpasninger.

Suksessrike selskaper som Starbucks og Google har kommet i hard vær etter avsløringer om at de betaler lite eller ingen skatt i flere land. For å bedre sitt omdømme har Starbucks gått med på å betale 20 millioner pund mer i skatt i Storbritannia. Det reiser spørsmålet om selskapsskatten har blitt frivillig.

– De store multinasjonale selskapene som ikke betaler skatt, undergraver i siste instans vår evne til å skattlegge bedrifter, sier professor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Han sier at det ikke er noen som beskylder disse selskapene for å gjøre noe direkte ulovlig.

– De har de beste juristene og vet omtrent hvor grensene går. Men det er klart at følelsen av at dette er rettferdig er ikke til stede, sier Møen.

AKTUELT NÅ