Vant over Tybring-Gjedde

FORNEBU (NRK): – Asylavtalen med Frp var mer enn vi kunne håpet på, var beskjeden fra Venstre-leder, Trine Skei Grande, i talen til landsmøtet.

Trine Skei Grande ble rørt til tårer på slutten av sin tale til landsmøtet i Venstre.

Etter at Grande viste landsmøtet en video av samholdet i Venstre, tok partilederen til tårene. Stemmen sprakk da hun ramset opp alt det Venstre vil kjempe for i årene fremover.

– Jeg er stolt, sier Venstres leder Trine Skei Grande, i en tale som inneholdt både tårer og latter.

Et landsmøte er tiden for selvskryt, Venstres er intet unntak. På Fornebu fredag ettermiddag ble det telt seire partiet har oppnådd det siste halvåret. Grande sier Venstre har vist at de rødgrønnes skremselspropaganda var feilslått, ikke minst når det gjelder asyl og klima.

Tybring-Gjedde ga seg

– For en måned siden ble asylavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF undertegnet. Ikke alt er Venstre-politikk, men det er ting vi har fått gjennomslag for. Den eneste som stemte imot var Christian Tybring-Gjedde, sa Grande, til stor applaus fra salen.

– I den sammenheng vil jeg lese et sitat fra Tybring-Gjedde, da han ba om å bli fristilt fra asylavtalen og ikke fikk riktig den tilbakemeldingen han ønsket fra resten av Frp.

«Det er imidlertid tydelig at sentralstyret ikke deler mine bekymringer for dagens asyl- og innvandringspolitikk (...). Med bakgrunn i sentralstyrets tilbakemelding finner jeg det lite formålstjenlig å fortsette mitt store engasjement i innvandringspolitiske spørsmål».

– Mange har jobbet livskiten av seg

Talen inneholdt mange godord, men eneste gangen salen lo høyt var da partilederen omtalte Tybring-Gjeddes retrett.

– Anser du asylavtalen som en seier over Tybring-Gjedde, spør vi partilederen etter at talen er ferdig.

– Jeg registrerer i alle fall at Tybring-Gjedde regner med at han har tapt, sier Grande.

Blir det en bedre innvandringsdebatt av at han har trukket seg fra innvandringspolitikk?

– Det er ingen tvil om at det blir en lettere tone, svarer Grande.

Etter at Grande viste landsmøtet et video av hvordan Venstre kjempet seg opp etter krisen i 2005, tok partilederen til tårene når hun skulle avslutte talen. Stemmen sprakk da hun snakket om sin grandnevø Linus, som var til stede i salen og som partilederen viste til flere ganger gjennom talen.

– Du felte også noen tårer, hvorfor det?

– Det var da videoen fra valgkampen ble vist. Mange i denne salen jobbet livskiten av seg for å oppnå det gode valgresultatet. Og så skulle jeg snakke om Linus.

Vil avskaffe kontantsøtten

Hvis Venstre-lederen får viljen sin er kontantstøttens tid snart over, i stedet går hun inn for gratis kjernetid i barnehagen for aldersgruppen tre til fem år.


– Målet er å fange opp den lille andelen barn som ikke går i barnehage i dag. I dag er det snakk om kun 3,4 prosent, men det er likevel for mange, i følge Grande. Hun synes særlig det er bekymringsfullt at kun 60 prosent av minoritetsspråklige barn går i barnehage.

– Vi vet at det er barn av foreldre med lav utdannelse og inntekt som bruker barnehagen minst, sier hun i talen.

Forslaget om å fjerne kontantstøtten var populært blant delegatene, det var under dette punktet at applausen var på sitt høyeste. I inneværende partiprogram og i avtalen med regjeringen støtter Venstre kontantstøtten. Det var under en sentrumsregjering der Venstre var med, at kontantstøtten ble innført, men i dag er den upopulær i partiet.

Vil være tøffe mot Regjeringen

Regjeringspartiene Høyre og Frp kan vente seg tøffe runder med Venstre om alt fra klima til personvern og fiskerikvoter.

Blant annet krever Grande en klimalov fra regjeringen innen ett år, likelønn inn i avtalen om et inkluderende arbeidsliv og elektrifisering av alle nye oljefelter.

– Det er nok mange i regjeringen som er spente på hva vi vedtar i helgen, sier Grande, som røper at fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har sendt henne argumenter før å møte Venstres motstand mot evigvarende fiskekvoter.

– Det har jeg ikke opplevd før, sier Grande.

– Maktpolitisk relevante

– Den grønne tråden i talen var å vise at Venstres mellomposisjon er best. Nå. Hun viser landsmøtet hvordan partiet har brukt handlingsrommet sitt i saken om Statens Pensjonsfond Utland og kullselskaper, sier politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand.

Partilederen understreket flere ganger at Venstre er maktpolitisk relevanta og at partiet kan og vil fremme forslag direkte fra Stortingets talerstol dersom regjeringen ikke lytter.

– Per nå er samarbeidsavtalen det som gir Venstre et maktmessig best utgangspunkt. Det er uansett naturlig at Venstre søker formell makt. På sikt kan det bety å gå inn i regjering, sier Sand.

– Vi har makt, og den makten skal vi bruke til å ta de valgene kommende generasjoner vil takke oss for, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

LES OGSÅ: Venstre trives som støtteparti

LES OGSÅ: Borgerlig sprik om hvor iskanten går

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger