– Regjeringen har ikke tatt ett eneste klimainitativ

Venstre sier «hvetebrødsdagene» til den nye regjeringen er over, og mener dagens FN-rapport viser at det haster med konkrete klimatiltak fra samarbeidspartnerne.

Ola Elvestuen

Venstres nestleder, Ola Elvestuen, mener det er på tide at regjeringen får fart på sakene når det gjelder klimaspørsmålet.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Regjeringen har ikke tatt ett eneste initiativ til bedre klimapolitikk. Da må Venstre gjøre jobben, slår Elvestuen fast.

FNs klimapanel offentliggjorde natt til mandag den andre delrapporten om klimatrusselen. I den heter det blant annet at luftforurensning vil gjøre det umulig å gjøre normale utendørsaktiviteter i noen deler av verden om 85 år.

Naturvernforbundet kaller rapporten skremmende, og peker på at det sikt kan bli produsert mindre mat som følge av klimaendringene. Dette mens behovet for mat øker kraftig på verdensbasis.

Også Leder av Stortingets energi- og miljøkomite, Ola Elvestuen (V), har fått med seg den nye rapporten. Han sier nå at «hvetebrødsdagene» til den nye regjeringen nå er over, og etterlyser handlekraft i klimaspørsmålet.

– En av grunnene til at Venstre ville ha et regjeringsskifte var at vi trenger en langt mer ambisiøs klimapolitikk enn det den rødgrønne regjeringen klarte å levere. Nå er det på tide at H og Frp – regjeringen begynner arbeidet med en langt mer ambisiøs og forpliktende klimapolitikk, sier Elvestuen.

– Ikke ett eneste initiativ

Venstres nestleder kommer nå med en liste på fem punkt med konkrete krav til Høyre – og Frp-regjeringen.

  • Utsirahøyden skal elektrifiseres. Dette er avgjørende for å nå målet i klimaforliket, mener Elvestuen.
  • Norge må adoptere EU-kommisjonens klimamål med 40 % reelle klimakutt innenlands. Dette skal ikke skje via kvotekjøp.
  • Grønt skatteskifte.
  • Jernbaneutbygging og kollektivsatsing i storbyene med 50 prosent statlig finansiering.
  • Det må opprettes et statlig investeringsselskap, Fornybar A/S, som skal bidra til oppskalering av fornybar energi, som offshore vindkraft.
Tørke

En palestinsk mann tusler rundt på et knusktørt landområde hvor det pleier å være god tilgang til naturlig vann. 2014 har vært den tørreste vinteren på flere tiår i dem palestinske byen Auja. Ifølge FNs klimarapport vil klimaendringer redusere tilgangen på ferskvann i mange land og svekke matsikkerheten.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

– Må elektrifiseres

Elvestuen viser til punkt to i samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene. I denne loves en «offensiv klimapolitikk», og at «klimaforliket skal forsterkes».

– Grønne skattekutt er den enkleste måten å få til en reduksjon av utslippene, er å gjøre det dyrere å forurense. Fossilt brennstoff må bli dyrere, og det må finnes tilgjengelige alternativer.

Spørsmålet om elektrifisering av alle feltene på Utsirhaøyden i Nordsjøen har vært det fremste klimakravet til regjeringen fra Venstre. Tidligere har statsminister Erna Solberg at full elektrifisering vil gi veldig god klimaeffekt, men at det «også er et spørsmål om kostnader».

For Elvestuen er kravet om elektrifisering absolutt.

– Den andre delen må også elektrifiseres, ellers er det bare snakk om å redusere utslipp. Vi er nødt til å gjøre mer, vi må kutte.

– Hvordan påvirker det samarbeidet med Frp og Høyre, dersom ikke disse kravene blir oppfylt?

– Vi er fire partier som har kommet til enighet, og derfor skal det realiseres. Dette er selve grunnlaget for oss, og den viktigste saken. Her må vi har resultater i et større tempo, sier Elvestuen.

Han ønsker ikke å nærmere inn på hva brudd på kravene kan medføre for samarbeidet med regjeringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tine Sundtoft får FNs klimarapport

Miljøvernminister Tine Sundtoft mottar FNs klimarapport, men får kjeft fra samarbeidspartner Venstre for å ikke ha gjort nok med klimaspørsmålet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sundtoft: – Vi må gjøre mer, raskere

Miljøvernminister Tine Sundtoft sa advarte tidligere i dag mot å la dysterheten ta overhånd i kjølvannet av FNs dystre spådommer. I Aktuelt på NRK2 ble Sundtoft konfrontert med Elvestuens krav mandag kveld.

Sundtoft sier regjeringen fra dag én har sagt at man ønsker omstilling til et «lavutslippsamfunn» i 2050. Lavutslippsutvalget presenterte i 2006 sine anbefalinger for hvordan Norge skal redusere utslippene av klimagasser med 50 til 80 prosent innen 2050.

– Det er en omfattende endring vi skal gjennom, som omfatter mange departementer. Vi har startet på den jobben, og rapporten som kom i dag påpeker at vi må gjøre mer og raskere enn man hadde tenkt, sier Sundtoft.

– Presses godt av Venstre

Hun vil ikke være med på at Høyre og Frp hadde ført en mindre offensiv klimapolitikk uten samarbeidspartnerne i Venstre.

– Vi har en offensiv samarbeidsavtale med KrF og Venstre. Det Ola Elvestuen påpeker er at vi gjorde et godt anslag i budsjettet i fjor høst. Vi økte mineraloljeavgiften, og brukte mer på jernbane enn den forrige regjeringen, sier Sundtoft.

Hun sier regjeringen opplever å bli «godt presset» av Venstre.

– Elvestuen vet at vi jobber med å sette ned den grønne skattekommisjonen, som Venstre har vært veldig opptatt av. Vi jobber med skattefradrag for Enøktiltak og har sammen med Venstre kommet fram til en offensiv avtale med Statens pensjonsfond utland (Oljefondet, journ.anm.) som kommer denne uken, sier Sundtoft, og legger diplomatisk til:

– Dette skal vi få til sammen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger