Ap: – Dropp hele avgiften

Handelsnæringen fikk vite at en varslet poseavgift på over én milliard kroner utsettes kun fire dager før den skulle innføres. Useriøs saksbehandling av regjeringen. Det mener Arbeiderpartiet.

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen i Ap forstår ikke hvorfor regjeringen holder på poseavgiften.

Foto: NTB Scanpix

Helt siden statsbudsjettet ble banket gjennom i Stortinget høsten 2014 har det vært klart at det skal innføres en plastposeavgift på 1,50 kroner per pose. Avgiften skulle gi 1,5 milliarder kroner ekstra i statskassen, og startdato for innføring av avgiften ble satt til 15 mars 2015.

Nå, bare fire dager før den skulle vært innført, sier regjeringen at de utsetter en eventuell innføring til revidert nasjonalbudsjett.

Det får finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen (Ap) til å rase.

– Dette er useriøst. Handelsnæringen, som har måttet forberede seg på dette, har fått beskjed om at det er utsatt bare dager før innføringen. Nå må de vente til mai før de får en endelig avklaring på om og når det kommer en avgift. Det er veldig mye som tilsier at de bør putte forslaget i skuffen for godt. Det hadde vært bra om den avklaringen kom nå, sier Marthinsen.

Alle mot alle i pose-saken

Dagens utsettelse markerer foreløpig siste vers i balladen rundt poseavgiften. Bråket startet bare timer etter at det ble lagt frem.

I miljøbevegelsen kalte man det tullepolitikk, dagligvarebransjen ba om å få slippe, og samarbeidspartiene kranglet om hvem som egentlig ville ha den.

Frp-leder Siv Jensen pekte på Venstre-leder Trine Skei Grande, som avviste at forslaget kom fra dem.

Arbeiderpartiet jobber for avgiftskutt

Til NRK sier Frps nestleder Per Sandberg at det ikke blir vanskelig å få flertall for å skrote forslaget på Stortinget. Det kommer Arbeiderpartiet til å stille seg bak.

– Denne avgiften har vært på bordet flere ganger, og den har vært avvist i en rekke runder fordi det er en dårlig idé. Vi var overrasket da den dukket opp under budsjettforliket i høst, sier Marthinsen og fortsetter.

– Vi er glad for at regjeringen innser at dette er et dumt forslag. Det har vært unødvendig å komme frem til denne konklusjonen. Det vi håper på nå, er at de kommer med en avklaring på om dette er forslag de legger bort for godt eller ikke. Vi hører at Høyre og Frp sier litt ulike ting om det.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger