Hopp til innhold

– Plastposeavgiften har ingen miljøeffekt

Dagligvarebransjen slakter regjeringens plastposeavgift. – Avgiften kan i verste fall gi en negativ effekt på miljøet, advarer Virke-direktør Ingvill Størksen.

Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare

HAR BRANSJEN I RYGGEN: Ingvill Størksen, direktør for dagligvarehandel i Virke, får full støtte fra gjenvinningsbransjen, som mener plastposeavgiften ikke vil gi noen positive miljøeffekter. Foto: NRK

NRK har tidligere fortalt at regjeringens plastposeavgift skaper bekymring i norsk plastindustri og dagligvarebransjen. Avgiften skal etter planen innføres 15. mars, altså om drøye fire uker.

– Vi frykter at man ødelegger den gode gjenvinningsordningen vi har i dag. I verste fall kan dette gi en negativ miljøeffekt, sier Ingvill Størksen, direktør for dagligvarehandel i Virke.

Poseavgiften vil også gjelde papirposer. Eneste unntak er nedbrytbare poser av bioplast.

LES OGSÅ: Kjøper en million plastposer for å komme avgiften i forkjøpet

Vi mener det burde være mange enklere løsninger å kreve inn penger til statskassen på enn gjennom en poseavgift.

Ingvill Størksen, Virke-direktør

Vurderer å droppe miljøbidrag

– Hva vil poseavgiften ha å si for gjenvinning?

– Nå betaler poseprodusenter og importører et frivillig bidrag til plastgjenvinning. Det vil de måtte vurdere å kunne fortsette med når poseavgiften kommer på toppen, sier Virke-direktøren til NRK.

– Hva burde vært løsningen i forhold til denne plastposeavgiften?

– Vi mener det burde være mange enklere løsninger å kreve inn penger til statskassen på enn gjennom en poseavgift.

Nedbrytbare poser til besvær

Grønt Punkt Norge har i 20 år operert med en bransjeavtale for brukt plastemballasje.

– Systemet har ført til gode gjenvinningsresultater. Så vidt vi kan se har plastposeavgiften ingen påviselige positive miljøeffekter. Norske bæreposer er såpass solide at de kan brukes til avfallshåndtering, og det at en pose benyttes flere ganger er det mest miljøvennlige. Med økte priser på bæreposer vil vi sannsynligvis bruke flere engangs avfallsposer, sier Eirik Oland i Grønt Punkt.

– I forslaget er det lagt inn et forslag om at poser fremstilt av 100 prosent nedbrytbart materiale skal unntas. Dette vil være uheldig for gjenvinningen, da nedbrytbart materiale er å anse som forurensning i plastgjenvinning, sier Oland.

Venter på høringen

NRK har bedt Finansdepartementet kommentere uttalelsene til Virke, samt bransjens bekymring for kutt i arbeidsplasser i norsk plastposeindustri.

– Som dere vet har Stortinget vedtatt at det innføres avgift på bæreposer fra 15. mars i år, og et forslag til nytt regelverk er nå på høring av Toll- og avgiftsdirektoratet. Høringsfristen er 27. februar 2015 og det er ikke naturlig å kommentere dette før departementet har fått innspill og har et regelverk på plass. Virke sine synspunkter er for øvrig godt kjent, svarer kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet.

Bedrifter hamstrer plastposer for å komme plastposeavgiften i forkjøpet:

Regjeringen innfører plastposeavgift 15. mars 2015