Sandberg håper regjeringen dropper plastposeavgift

Det ble rabalder da regjeringen ville innføre en poseavgift på 1,50 kroner per pose. Nå varsler regjeringen utsettelse. – Håper vi kan stoppe hele avgiften, sier Per Sandberg (Frp).

Per Sandberg

Nestleder Per Sandberg (Frp) har alltid vært klar på at han ikke har noe til overs for plastposeavgift. Nå håper han regjeringen dropper hele avgiften.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen (Frp) hadde knapt kommet opp på regjeringens budsjettkonferanse før departementet varslet at poseavgiften utsettes.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Avgiften skulle i utgangspunktet ha vært innført 15 mars, men i en pressemelding fra finansdepartementet står det at avgiften likevel ikke skal innføres fra denne datoen.

De skriver at de vil komme tilbake til saken i forbindelse med revidert statsbudsjett i 2015.

Det får dagligvarebransjen til å juble.

– Dette er en avgift vi ikke ønsker, og vi er glad for at regjeringen nå er i ferd med å snu, sier Rema 1000s kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer.

Hun håper utsettelsen betyr at regjeringen dropper hele avgiften.

Siv var redd «Tante-Pose»-stempel

Den såkalte poseavgiften ble lansert i statsbudsjettet for 2015. Avgiften skulle gi 1,25 milliarder kroner i statskassen samtidig som regjeringen, ifølge finansminister Siv Jensen (Frp), ga skatte- og avgiftsletter for godt over 5 milliarder kroner i 2015.

Det ble det rabalder av.

I miljøbevegelsen kalte man det tullepolitikk, dagligvarebransjen ba på sine knær om å få slippe, og samarbeidspartiene begynte å krangle om hvem som egentlig ville ha den.

Jensen, som bekreftet overfor VG at «Jensen-posen» eller kallenavnet «Tante Pose» skulle hefte ved henne selv på grunn av avgiften, pekte på Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun avviste at forslaget kom fra dem.

Nå sier Venstre at de er positive til regjeringens utsettelse.

– Når nær samtlige høringssvar er unisone på at man ikke ønsker en plastposeavgift så synes vi det er klokt å avvente og komme tilbake til spørsmålet i revidert nasjonalbudsjett. Vi legger ikke noe prestisje i om den blir helt, delvis eller ikke innført, sier finanspolitisk talsperson og nestleder i Venstre, Terje Breivik.

Sandberg: – Blir ikke noe savn i Frp

Nestleder i Frp, Per Sandberg, sier utsettelsen er en konsekvens av alle innspillene i høringsrunden rundt avgiften.

– Slik jeg har forstått dette, og ut fra debatten som gikk i fjor, er det ingen som er glad for denne avgiften. Selv ikke fra dem som ønsket den. Det er interessant i seg selv, sier Sandberg og fortsetter.

– Nå får vi håpe at vi kan finne et alternativ.

Så dette er en styrt avvikling?

– Ja, det har vi gjort før. I 1972 ble det innført platposeavgift som ble stanset året etter. Jeg tror ikke det vil være utfordring overhode å også stoppe dette i Stortinget, sier Sandberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger