Ap og KrF krever SSB-avklaringer fra Jensen

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Siv Jensen må svare tydeligere på om det har vært lagt politisk press på SSB. Ap-nestleder Trond Giske mener Jensen må forklare hvordan striden har blitt så betent.

Siv Jensen om situasjonen rundt Statistisk sentralbyrå.

VENTER PÅ AVKLARINGER: KrF-leder Knut Arild Hareide og Ap-nestleder Trond Giske mener Siv Jensen må redegjøre for det de oppfatter som ubesvarte spørsmål i SSB-striden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Jobben til SSB-sjef Christine Meyer henger tilsynelatende i en tynn tråd, etter at finansminister Siv Jensen fredag sa at hun ikke lenger har tillit til Meyer.

Striden rundt Norges viktigste institusjon for bearbeiding og formidling av offisiell statistikk har de siste dagene vært preget av underlige medieseanser, spekulasjoner og harde påstander fra begge sider.

Trond Giske kommenterer prognosen

Ap-nestleder Trond Giske sier han stusser over Jensens timing.

Foto: NRK

Ap-nestleder Giske mener det gjenstår noen store spørsmål etter rundene med pressekonferanser på fredag. Giske mener Jensen er nødt til å oppklare hva som har skjedd, og hvordan SSB-saken har kunnet bli så polarisert.

– Siv Jensen har vært fullt klar over at omorganiseringen har foregått, men det er først nå at hun har grepet inn. Spørsmålet blir da om det er på grunn av innvandrerregnskapet: I så fall er det i strid med SSBs uavhengighet, sier Giske til VG.

– Fullstendig brudd med rolle

Giske var inne på det samme da han deltok i Dagsnytt 18 fredag. Han påpeker at det er kongen i statsråd som ansetter SSB-direktøren, ikke finansministeren.

– Så skal det sies at finansministeren må ha en mening om direktørens rolle. Dette gjelder på et overordnet nivå, altså oppgaver hun skal fylle og hvilke oppdrag de skal påta seg.

– Men det kan virke som om det som fikk henne til å gripe inn mot SSB var flytting av en enkeltforsker og spørsmål rundt et innvandringsregnskap. Hvis det viser seg å være riktig, vil det være et fullstendig brudd med de rollene finansministeren skal ha, sier Giske.

– Mistenker du at det er tifelle?

– Vi har stilt skriftlige spørsmål om denne omorganiseringen helt siden februar. Vi spurte om det ikke var klokt å vente utvalget som kommer med sin konklusjon mot slutten av året er ferdige. At Siv Jensen har visst om denne omorganiseringen i snart et år, uten å foreta seg noe, og at vi nå fikk denne tilspissede situasjonen når disse tingene kom på dagsorden, det er et åpenbart faktum.

– Jeg konstaterer at Siv Meyer sier at hun føler hun har hatt støtte for omorganiseringen, og at Siv Jensen har grepet inn på en måte som hun mener truer SSBs uavhengighet, mens Siv Jensen sier noe annet.

Christine Meyer

SSB-direktør Christine Meyer beskriver de to tidligere møtene med finansministeren som vanskelige, men ønsket ikke å svare på om noen i Finansdepartementet har uttrykt manglende tillit til henne i disse møtene. – Ett av møtene var relativt ubehagelig, sa Meyer under pressekonferansen.

Avviser styring

Tidligere fredag skrev NTB at Hareide ba Siv Jensen om å bekrefte at SSBs uavhengighet ikke var satt på spill. Hareide mener Jensen ikke var tydelig nok på dette spørsmålet da hun fredag ettermiddag holdt en pressekonferanse om SSB-bråket.

Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Siv Jensen må svare tydeligere på om finansdepartementet har presset SSB i enkeltsaker.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Jensen fikk da spørsmål om hun har «forsøkt å styre SSB».

– Nei, det er avgjørende viktig at SSB er faglig uavhengig, men de er underlagt Finansdepartementet administrativt og styres gjennom tildelingsbrev. Vår bekymring er om SSB har klart å levere på det, sa Jensen.

Hareide mener mange påstander ble hengende i luften etter fredagens pressekonferanser, og oppfordrer derfor Meyer og Jensen til å sette seg ned og prate sammen.

– Dette med at Meyer sier det har vært politisk press rundt publisering av rapporter, det mener jeg finansministeren må svare på.

Siv Jensen om situasjonen rundt Statistisk sentralbyrå

– Jeg har sagt at hun ikke lenge har min tillt. Det mener jeg jo at hun bør vurdere nøye, sa finansminister Siv Jensen (Frp) om SSb-direktør Christine Meyer fredag.

– Må fortsette omorganiseringen

KrF-leder Knut Arild Hareide krever på sin side at Siv Jensen svarer Meyer enda tydeligere på om – og eventuelt hvordan – departementet har utøvd politisk press mot SSB.

– Politisk ledelse i departementet kan ikke påvirke SSBs faglige troverdighet med press i enkeltsaker, sier Hareide til VG.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Jon P. Knudsen, som selv har en fortid i SSB, sier til Dagbladet at han mener det er viktig at den planlagte omorganiseringen likevel gjennomføres, tross bråket.

– Dette er en opprydning som skulle blitt tatt for 15-20 år siden, for da kom det andre krav. Det er på overtid å gjøre noe med det, sier Knudsen.

SSB-sjef Meyer gjorde det fredag klart at hun ikke har gitt seg i stillingen som sjef. Samtidig skal hun ha sittet i forhandlinger om sin egen avgang helt til midnatt torsdag.

Jan Fridthjof Bernt, professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, mener saken kan ende i retten dersom Meyer mener at det ikke foreligger en saklig grunn til oppsigelse.

Svarte pressen på hvorfor han ville være med SSB-sjef på møte med minister

Advokaten til SSB-sjef Christine Meyer, Dag Steinfeld, sier at det var historier i media om at Meyer skulle bli sagt opp som var grunnen til at han insisterte på å være med på møtet med finansminister Siv Jensen i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger