Påstand i VG-avsløring: Advokat bestilte bortføring av voldtektsoffer

Ifølge VG skal forsvarsadvokat Amir Mirmotahari (38) ha bedt en torpedo om å holde et voldtektsoffer unna rettssaken slik at klienten skulle gå fri. Advokaten avviser anklagene, og sier samtalen fant sted fordi torpedoen skal ha truet ham og familien hans.

Ifølge VG skal forsvarsadvokat Amir Mirmotahari (38) ha bedt en torpedo om å holde et voldtektsoffer unna rettssaken slik at klienten skulle gå fri. Advokaten avviser anklagene, og sier samtalen fant sted fordi torpedoen skal ha truet ham og familien hans.

HØR INTERVJUET MED ADVOKATEN: Amir Mirmotahari (38) snakket med NRK på telefonen kort tid etter VG publiserte saken med påstandene om ham.

Advokat Amir Mirmotahari (38) var forsvareren til én av to menn som var tiltalt for å ha voldtatt en 40 år gammel kvinne ved Akerselva i august 2013. Det er i denne forbindelsen at han skal ha bestilt et forsvinningsoppdrag fra en torpedo.

I opptaket VG har fått tilgang til sier Mirmotahari at de må prøve å få tak i kvinnen og at klienten er informert om at det vil koste ham 20.000 kroner.

– Siden hun er junkie-dame så er det liksom ikke så nøye med … folk gjør ikke noe med det, ikke sant. Våkner opp med en dose, ikke sant. Og så går man og sjekker blodet hennes, hun var jo ruset som bare faen, ikke sant. Også sier hun: «Jeg har blitt kidnappet» – ja, men «hvem», «hvordan», hun husker jo ingenting, ikke sant. Bare våkner opp et annet sted. Så … men det er liksom det å få en person til å være borte eller sove i tre dager.

– Det høres brutalt ut

Når VG spiller opptaket for ham sier Mirmotahari følgende:

– Jeg har sagt dette. Det høres brutalt ut, det er uheldig. Men det skjedde aldri noe.

Oppdraget ble aldri utført. Voldtektsofferet møtte i retten og Mirmotaharis klient ble dømt til fem år i fengsel.

Det er torpedoen som har gitt VG opptaket. Forsvarsadvokaten innrømmer at samtalen fant sted, men sier at den skjedde fordi han og familien var truet av torpedoen, og at det aldri var meningen at noe skulle skje med kvinnen.

Forsvarsadvokat Amir Hossein Mirmotahari

Forsvarsadvokat Amir Hossein Mirmotahari innrømmer at samtalen om å bortføre voldtektsofferet skjedde, men hevder den ikke var reell.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Advokaten hevder til VG at opptaket trolig ble gjort for å presse ham til å samarbeide med en gruppe han ikke ønsket å ha tilknytning til, og at samtalen er tatt ut av sin sammenheng. Dette gjentar han til NRK.

– Det er på bakgrunn av hans trusler, utpressing, og oppførsel at vi har vært utstyrt med voldsalarm. Familien har bodd på hemmelig adresse over tid, sier Mirmotahari til NRK.

Ble dømt

Advokaten opplyser at forholdet er anmeldt til politiet og PST skal være informert om torpedoens tilknytninger og aktiviteter.

Mirmotahari sier til NRK at han i kveld er blitt kalt inn til politiet. Politiet kan ikke bekrefte dette.

Han forteller NRK at han sitter på materiale som vil sette saken i et annet lys.

– Politiet har vært kjent med at jeg sitter på en del materialgrunnlag og jeg har sagt at jeg vil komme tilbake til dette når det blir aktuelt.

– Hvorfor har du ikke lagt dette materialet frem før VGs oppslag?

– Jeg har hatt dialog med politiet om dette og det har vært avtalt at jeg skal inn og fremlegge nye opplysninger, så det har vært dialog med politiet siden saken ble anmeldt.

Han sier at historien vil bli tydeligere i morgen, og vil ikke utdype hvilket materiale han skal overlevere.

Synes du selv at du har opptrådt kritikkverdig?

– Jeg vil ikke kommentere det, men jeg fortsetter i min jobb fremtil noen sier at det ut fra den totale sammenhengen har vært noe reelt ved dette. Det har ikke vært noe reelt over denne samtalen, det er en setup, sier Mirmotahari.

– Har aldri hørt lignende

Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen sier til Kveldsnytt at hun aldri har hørt om et lignende tilfelle.

– Hvis det som kommer frem i VG er riktig, så er det veldig alvorlig og helt forferdelig. Det strider mot alle grunnleggende verdier, som en advokat står for og arbeider etter. Det strider mot alt vårt regelverk. Slik det er fremstilt i VG, kan det også være straffbart, sier Smith.

Anders Skattkjær (t.v.), Merete Smith, Ketil Lyng

Generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith ser alvorlig på saken.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Hun understreker at hun er glad for at handlingene aldri ble gjennomført, men ser veldig alvorlig på at en advokat i det hele tatt har tatt initiativ til noe slikt, skulle VGs påstander vise seg å stemme. Nå forventer generalsekretæren at politiet kommer til å etterforske saken nærmere.

– Så får vi se hva de finner frem av faktum. Hvis dette skulle vise seg å være riktig, er han etter mitt skjønn ikke skikket til å være advokat, og jeg antar at advokatbevillingsnemnda også vil se på saken. Men han skal selvfølgelig få lov til å komme til orde og fremlegge sin side av saken.

Akerselva i juli

Advokaten hevder at han aldri hadde til hensikt å gjøre alvor av å få voldtektsofferet bortført. Advokatens klient ble dømt til fengsel for å ha voldtatt kvinnen ved Akerselva i august 2013.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger