Statsadvokat ber politiet etterforske forsvarer

Førstestatsadvokat Jørn Maurud ber politiet etterforske forsvarsadvokat Amir Mirmotahari, som på et opptak tilsynelatende ber en av sine klienter om å kidnappe og dope ned et voldtektsoffer.

Ifølge VG skal forsvarsadvokat Amir Mirmotahari (38) ha bedt en torpedo om å holde et voldtektsoffer unna rettssaken slik at klienten skulle gå fri. Advokaten avviser anklagene, og sier samtalen fant sted fordi torpedoen skal ha truet ham og familien hans.

HØR INTERVJUET MED ADVOKATEN: Amir Mirmotahari (38) snakket med NRK på telefonen kort tid etter VG publiserte saken med påstandene om ham.

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var ifølge VG at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg, og at en voldtektstiltalt klient skulle bli frifunnet.

Førstestatsadvokat Jørn Maurud ved Oslo statsadvokatembeter var onsdag kveld i kontakt med ledelsen i Oslo politidistrikt etter å ha satt seg inn saken.

– Nå må politiet etterforske dette. Jeg vil be politiet om å etterforske dette opp mot grov motarbeidelse av rettsvesenet, som det virker som å være, sier Maurud til avisen.

– Det som kommer fram, er alvorlig, og saken skal etterforskes, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Forsvarsadvokat Amir Hossein Mirmotahari

IKKE REELL: Forsvarsadvokat Amir Hossein Mirmotahari innrømmer at samtalen om å bortføre voldtektsofferet skjedde, men hevder den ikke var reell.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Tatt ut av sammenheng

38-åringen var forsvareren til én av to menn som var tiltalt for å ha voldtatt en 40 år gammel kvinne ved Akerselva i august 2013.

Det er i denne forbindelsen at han skal ha bestilt et forsvinningsoppdrag fra en torpedo.

I opptaket sier Mirmotahari at de må prøve å få tak i kvinnen og at klienten er informert om at det vil koste ham 20.000 kroner.

Selv sier Mirmotahari at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, uten at forhistorien er kjent, og at opptakets innhold aldri har vært reelt.

– Det høres brutalt ut

– Jeg har sagt dette. Det høres brutalt ut, det er uheldig. Men det skjedde aldri noe, sa Mirmotahari da spilte opptaket for ham.

Forsvarsadvokaten sier også at det aldri var meningen at noe skulle skje med kvinnen. Det er torpedoen som har gitt VG opptaket.

Oppdraget ble aldri utført. Voldtektsofferet møtte i retten og Mirmotaharis klient ble dømt til fem år i fengsel.

Akerselva i juli

DØMT: Advokaten hevder at han aldri hadde til hensikt å gjøre alvor av å få voldtektsofferet bortført. Hans klient ble dømt til fengsel for å ha voldtatt kvinnen ved Akerselva i 2013.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vil sette saken i et annet lys

Mirmotahari sa til NRK onsdag kveld at han sitter på materiale som vil sette saken i et annet lys:

– Politiet har vært kjent med at jeg sitter på en del materialgrunnlag og jeg har sagt at jeg vil komme tilbake til dette når det blir aktuelt.

– Hvorfor har du ikke lagt dette materialet frem før VGs oppslag?

– Jeg har hatt dialog med politiet om dette og det har vært avtalt at jeg skal inn og fremlegge nye opplysninger, så det har vært dialog med politiet siden saken ble anmeldt.

Dersom en advokat kan ha begått en straffbar handling, må saken etterforskes av politiet, men Advokatbevillingsnemnda kan treffe vedtak om tilbakekalling av bevillingen eller suspensjon uavhengig av dette.

SISTE NYTT

Siste meldinger