Hopp til innhold

Amalie (24) lever i lavinntekt: – Føler et konstant press i brystet

Etter at alle regningene er betalt sitter Amalie Engen igjen med under hundre kroner. Nå har hun lagt ut annonse på Finn.no for å be om hjelp til jul.

Amalie Engen fra Tromsø

Amalie Engen (24) bor på Kolbotn og lever på arbeidsavklaringspenger. I en tid der alt er dyrt, er budsjettet hennes blitt mye strammere.

Foto: CHRISTIAN BREIDLID / NRK

– Jeg er 24 år og får ikke vært med på ting som andre ser på som en selvfølge. Jeg føler at jeg havner utenfor samfunnet. Hverdagen min er ensom.

Amalie Engen går på arbeidsavklaringspenger fra Nav. For et år siden flyttet hun til Kolbotn, like utenfor Oslo.

Mye bekymringer

– Man føler et konstant press i brystet. Hver dag kommer det nye bekymringer, som hvordan skal jeg få ting til å gå opp. Hvordan skal jeg få råd til middag i dag?

Inkludert bostøtte sitter hun med rundt 16.000 kroner i måneden. Dette skal dekke bolig, mat, strøm, telefon og klær.

I en tid der alt er blitt dyrere sliter hun med å få endene til å møtes. I går stilte Engen i Debatten for å fortelle om den økonomiske situasjonen sin i dag.

Engen er ikke alene om å ha lite.

Amalie Engen har 40 kroner å leve for

Engen er ikke alene om å ha lite og det er derfor hun stiller opp i Debatten tirsdag. For å sette ansikt på fattigdommen i Norge.

Foto: Christian Breidlid / NRK

Matsentralen forteller at de kommer til å dele ut 11 millioner måltider i år. De anslår at behovet er større og tror de kunne delt ut dobbelt så mye mat som de gjør i dag.

Aldri sett slike tall før

Frelsesarmeen forteller om en kraftig økning i husstander som oppsøker matutdelingene deres. Bare i Tromsø, byen Amalie opprinnelig kommer fra, har det vært en økning på 86 prosent.

Christian Poppe er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet og forteller at de nettopp har gjennomført undersøkelsen «Dyrtid under oppseiling».

Tallene han viser til er drastiske:

– Vi har aldri sett et slikt utslag på denne indeksen før. Vi har sett en dobling av husholdning på de to laveste nivåene. Selv under koronaen så vi ikke noe i nærheten av dette. Dette vi kaller dyrtid er en bredere krise og slår hardere inn i mange flere grupper.

Ifølge han er det barnefamilier, uføre og stønadsmottakere som Amalie som sitter nederst med det norske bordet.

Hjelp til jul

Amalie smiler forsiktig. Forrige uke la hun ut en annonse på finn.no.

– Jeg ba om hjelp til jul. Jeg har ikke penger til overs til å kunne prioritere juleting. Jeg skal feire jul alene i Oslo og hadde lyst til å gjøre det litt koselig. Men siden jeg ikke har penger til julepynt, juletre eller julegaver, så ba jeg om hjelp til det.

Denne uken har hun 40 kroner å leve for.

– Det rekker til brød og melk. Hvis det er noe jeg trenger, så blir jeg nødt til å bruke Mastercardet. Jeg går konstant i minus.

For fem år siden vant Amalie en million kroner på skrapelodd. Hun forteller at mye av pengene gikk til å hjelpe uføre familiemedlemmer.

– Jeg var 19 år, så de pengene forsvant fort.

Amalie Engen og Renate Søderlund møtes for første gang.

STOLTE: Renate Søderland og Amalie Engen diskuterer i korridorene på Marienlyst.

Foto: CHRISTIAN BREIDLID / NRK

Hun er i selskap med to andre damer. Renate Søderlund og Cathrine Dahl Bjerkøe. Begge i 40-årene. Begge mammaer. Begge på arbeidsavklaringspenger.

De er alle tre i samme situasjon. Men møter hverandre for første gang i korridorene i NRK på Marienlyst.

Vil gjøre en forskjell

– Det er fint å kunne være sammen om dette. Det er jo litt skummelt å skulle på Debatten, men det må vi tåle. Vi gjør det ikke for oss, vi gjør det for alle i vår situasjon. Søderlund humrer litt.

Cathrine Dahl Bjerkøe og Renate Søderlund kom til Debatten sammen med Elisabeth Thoresen, leder av AAP-aksjonen

SAMMEN: Cathrine Dahl Bjerkøe og Renate Søderland er i samme i situasjon som Amalie Engen. Her står de sammen med Elisabeth Thoresen, leder av AAP-aksjonen.

Foto: CHRISTIAN BREIDLID / NRK

– Faktisk føler jeg at jeg har trukket gullbilletten til Willy Wonka. Jeg får komme på Debatten å fortelle politikere hvordan denne situasjonen kan bli bedre.

Søderlund og Bjerkøe ser på Engen. Sammen går de opp trappene til studioet hvor programleder Fredrik Solvang står klar for å ta gjestene imot.

– Jeg føler meg stolt fordi jeg står opp og snakker om et veldig vanskelig tema. Jeg er stolt fordi det virker som det gjør andre godt å høre det. Jeg er stolt fordi det åpner øynene til flere.

Etter sending tikker meldingene inn på Engen sin mobil. Før sending fryktet hun kritikk og hat i innboks, men i disse meldingene er det bare varme.

Etter at denne saken ble publisert har NRK lagt til opplysningene om at Amalie Engen vant en milion kroner på skrapelodd da hun var 19 år.

22.10

Vilde:Jeg tar kontakt med deg fordi jeg fikk så vondt i magen av å høre om dine ønsker for julen. Har selv opplevd alvorlig fattigdom. Både som barn og som alenemor i voksen alder. Jeg vet hvor skamfullt det føles å leve i evig fattigdom. Derfor vil jeg gi deg skryt som har turt å stille opp på riksdekkende TV og fortalt om din hverdag.

22.15

Erik:Hei Amalie. Var det du som deltok i Debatten? Min bror og jeg vil gjerne invitere deg til oss på julaften. Vi blir en liten og varm gruppe. Har du lyst til å feire jul med oss? Klem E

22:16

Lise:Hei Amalie :) Jeg så deg på Debatten, og det gjorde veldig inntrykk. Jeg hjelper deg gjerne med julepynt!

22.20

Kari:Må bare si tuuuuusen takk for at du var så MODIG og RAUS for å stille på Debatten!

22.30

Nils:Hei, Amalie. Jeg har ikke noe julepynt dessverre, men jeg ser at jeg har to billetter til Kurt Nilssens julekonsert i Oslo Spektrum 19. desember du kan få av meg. Jeg og samboeren får ikke dratt selv, så da kan vi like gjerne gi de bort til noen som ønsker å få litt julestemning. Si ifra om du vil ha de! Mvh

Send meg historien din

 Har du en historie du vil fortelle eller et tema du vil vi skal ta opp i Debatten? 

Kontakt meg her. 

Når Fredrik Solvang snakker om antal måltider matsentralen deler ut, blir han gråtkvalt og må ta en pause.

Når Fredrik Solvang snakker om antal måltider matsentralen deler ut, blir han gråtkvalt og må ta en pause.

AKTUELT NÅ