Allergiekspert: – Dobbelt så mange burde få vaksine

Dobbelt så mange bjørkeallergikere burde få tilbud om vaksinasjon, mener allergiekspert Torgeir Storaas.

Illustrasjonsfoto

NÅLESTIKK: Bjørkeallergikere må foreløpig ta til takke med en rekke nålestikk over en treårsperiode før de blir ferdig vaksinert. Illustrasjonsfoto.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

– Vaksine er den eneste behandlingsformen som behandler selve allergien og ikke bare symptomene, sier Storaas, som er seksjonsleder ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, til Bergens Tidende.

Stadig flere har de siste årene fått tilbud om allergivaksinasjon, men Norge henger etter land som Sverige og Danmark.

– Enkeltleger vurderer pasientene forskjellig

Storaas mener dobbelt så mange burde fått tilbud om vaksinasjon. Han mener for få får tilbud om dette fordi enkeltleger vurderer pasientene forskjellig.

– Ansvaret for utredning og behandling av allergiske sykdommer har vært spredt på forskjellige spesialiteter. Behandling med allergivaksinasjon har derfor vært avhengig av enkeltleger, sier Storaas og fortsetter:

– Men det skjer mye nå som gir økt fokus på allergi. Taksten for vaksinasjon er økt, det er satt i gang etterutdanning på feltet, og regjeringen har pålagt helseregionene å opprette regionale sentre.

Han mener at de som har god hjelp av nesespray og tabletter, ikke trenger vaksine. Men folk som tvinges til å sitte innendørs selv når de tar medisiner, bør få vaksinasjonstilbud, mener han.

Tablettvaksiner under utvikling

Gressallergikere kan i dag vaksineres med tabletter. Bjørkeallergikere må foreløpig ta til takke med en rekke nålestikk over en treårsperiode før de blir ferdig vaksinert, men det skal nå være tablettvaksiner under utvikling mot bjørkepollenallergi og husmidd.

Hver femte innbygger i Norge reagerer på pollen, og antallet øker hvert år. Samtidig blir pollensesongen lengre og bjørka øker i utbredelse.

Nettopp bjørka regnes som en versting fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter.

Ettersom bjørka i tillegg sprer mye pollen, og det er mye allergener i pollenet, anses bjørkepollensesongen derfor som den mest strevsomme for dem som er allergiske.

SISTE NYTT

Siste meldinger