Hopp til innhold

Advokaten til norsk IS-kvinne: – UD må reise til Syria og redde henne og barna

I et brev til Utenriksdepartementet ber IS-kvinnens advokat om at norske myndigheter drar til Syria for å hente ut kvinnen og barna.

Norsk IS-kvinne og hennes to barn

NRK møtte den norske 28-åringen i interneringsleiren al-Hawl nordøst i Syria.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Den norske statsborgeren har inntil nylig vært i i IS-kontrollert område. Nå vil hun tilbake til Norge. I et intervju med NRK tryglet IS-kvinnen norske myndigheter om å hjelpe henne og barna. Hun og de to barna er internert i al-Hawl-leiren nordøst i Syria.

Nå har Skiens-advokaten Bjørn Nærum sendt en formell anmodning til Utenriksdeparmentet. Advokaten ber UD om å sende en representant for norske myndigheter til interneringsleiren.

«Det burde være mulig at en representant for norske myndigheter, utstyrt med de rette papirer, reiste til Al-Hol og tok kvinnen og barna ut av leiren og ledsaget dem til Norge», skriver kvinnens advokat i brevet.

Terrororganisasjonen IS har de siste årene stått for et skrekkregime i deler av Syria og Irak. IS har også gjennomført en rekke blodige terroraksjoner, blant annet i vestlige land.

Kvinner har spilt en viktig rolle for organisasjonen.

Hvorfor skal Norge hjelpe en person som frivillig har reist til IS?

– Hun har en forklaring på hvordan hun endte i den situasjonen. Norske myndigheter har et ansvar for sine borgere. Det er en akutt og fryktelig vanskelig situasjonen for den lille familien, sier Nærum til NRK.

De to barna til den norske IS-kvinnen i interneringsleir i Syria

Den norske statsborgeren har to barn. Begge er født i terrorkalifatet til IS.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Vil ikke løfte en finger

Lørdag holdt Frp-leder Siv Jensen en tordentale til Frps landsstyremøte, der hun henvendte seg direkte til den norske IS-kvinnen:

– Jeg vil si til henne: Jeg har ingen sympati med deg. Jeg syns ikke vi skal løfte en eneste finger for å få deg tilbake, sa Jensen fra talerstolen.

Siv Jensen

– Hun har reist ned fordi hun hater alt Norge står for. Jeg vil si til henne: Jeg har ingen sympati med deg. Jeg syns ikke vi skal løfte en eneste finger for å få deg tilbake, sa Siv Jensen til den norske IS-kvinnen lørdag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Utenriksdepartementet (UD) har derimot sagt at norske fremmedkrigere kan få konsulær bistand hvis de henvender seg til et norsk konsulat eller ambassade.

Bekrefter brev

UD bekrefter overfor NRK at de har mottatt anmodningen fra Nærum om konsulære bistand for hans klient:

– Utenriksdepartementet vil behandle og besvare henvendelsen. Vi kan ikke kommentere en enkeltsak utover dette grunnet lovpålagt taushetsplikt. Slik situasjonen er nå er det ikke aktuelt å hente ut fremmedkrigere, heller ikke barn, sier statssekretær i UD, Audun Halvorsen, til NRK.

Han viser til at statsministeren tidligere har understreket at situasjonen til barn av fremmedkrigere er bekymringsfull, og at hjemhenting av fremmedkrigere og deres barn er krevende for Norge og andre land som har fremmedkrigere i Syria.

– Situasjonen i området er kompleks og uoversiktlig. Det er mange europeiske land som er i samme situasjon som Norge, og vi er i tett dialog med disse landene, sier Halvorsen.

Å ta seg ut av leiren og oppsøke konsulær bistand er i praksis umulig for IS-kvinner som befinner seg i interneringsleirer kontrollert av kurdiske Syrian Democratic Forces (SDF). SDF har tidligere bedt europeiske land om å hente ut sine egne borgere og straffe dem i hjemlandet.

Har hentet fem barn

Frankrike har nylig hentet ut fem foreldreløse barn fra slike leire nordøst i Syria. Barna ble fløyet hjem i et militærfly fredag.

Norske myndigheter sier imidlertid at det er for farlig.

– Situasjonen på bakken er så uoversiktlig og risikofylt at vi ikke risikerer å sende norske diplomater inn i disse områdene, sa statssekretær Jens Frølich Holte (H) i Utenriksdepartementet til NRK i forrige uke.

Da sa han også at norske myndigheter ikke hadde fått en anmodning fra kvinnen om bistand.

– Avhengig av behandling for å vokse opp

Nå har familien sendt en slik anmodning.

Da NRK møtte IS-kvinnen i interneringsleiren, fortalte hun at det ene barnet har en alvorlig lungesykdom.

Ifølge advokaten er helsesituasjonen for den fire år gamle gutten akutt. I en legeuttalelse sendt til Utenriksdepartementet heter det at forventet levetid uten moderne behandling er ti år.

– Han er avhengig av behandling for å kunne vokse opp, sier Nærum til NRK.

Norske myndigheter har sagt at det ikke er aktuelt å hente dem ut?

– Det synes jeg er brutalt og en ansvarsfraskrivelse. Norge bør føle en plikt til å hjelpe og det er ingen umulighet å reise inn i dette området, sier Nærum til NRK.

topp syria

IS-kvinnen har inntil nylig vært i den siste IS-enklaven Baghouz. Nå er hun internert i leiren al-Hawl, som ligger i et kurdiskkontrollert område i Syria.

Foto: Christine Svendsen/NRK

AKTUELT NÅ