Hopp til innhold

– Vi mister en hel generasjon til skjønnhetstyranniet

Nok er nok, sier ungdomsledere. Nå tar de et oppgjør med kroppshysteriet og etterlyser at politikerne tar ansvar.

Skjønnhetsjaget blant unge har gått alt for langt, det mener lederne i to ungdomsorganisasjoner. De krever at politikerne tar mer ansvar for at stadig flere unge får psykiske plagger som følge av kroppspress.

VIDEO: Skjønnhetsjaget blant unge har gått altfor langt, mener de to ungdomslederne.

– På trikken, på bussen, overalt. Det er helt umulig å unngå kroppspresset som møter oss i hverdagen, sier påtroppende leder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press, Karoline Steen Nylander.

– Det er et kroppspress hele tiden uansett hvor du går er det noen som minner deg på hvordan du skal se ut, supplerer Ida Lindtveit, nestleder KrFU.

Karoline Steen Nylander

Karoline Steen Nylander

Foto: NRK

Nå mener de at nok er nok. De sitter på en knaus på badestranden Huk i Oslo, og er sinte. Sinte på politikere som ikke tar ansvar.

– I dag sliter så mange unge med psykisk helse og mye av det kan knyttes til det kroppspresset som unge føler på. Gang på gang har politikere fått beskjed om at dette er et stort problem, uten å gjøre noe. Vi kan ikke lenger ha en generasjon som sliter fordi de føler seg feil, sier Nylander.

– Ikke nok å være seg selv

De mener at det plutselig ikke er nok å være seg selv – man må hele tiden jage etter å være perfekt på en eller annen måte.

– Men det er ikke oppnåelig, sier Lindtveit.

Ida Lindtveit

Ida Lindtveit

Foto: NRK

Etter at NRK har fokusert på skjønnhetstyranniet i serien #likmeg synes de to ungdomslederne det er på tide at noe blir gjort fra øverste hold.

– Vi trenger konkrete tiltak for å redusere presset på unge, sier Nylander.

Et av forslagene til KrFU er å innføre et livsmestringsfag i skolen, som gjør at elevene på skolen kan snakke med lærere og andre med kompetanse, om psykisk helse og det presset som de føler.

– Politikerne er ignorante

1 av 10 kvinner under 30 år vil forandre på utseende sitt mens 1 av 20 har tatt kosmetiske inngrep, ifølge de spurte i NRKs undersøkelse utført av Norstat. Det overrasker ikke ungdomslederne.

– Tallene kommer sikkert til å øke. Ungdom har ropt lenge om å finne en løsning på dette problemet, så det at veldig få politikere tar dette på alvor er det aller største problemet, sier Nylander.

Hun mener det handler om alt annet enn uvitenhet fra politikernes side, og påpeker at det finnes en rekke rapporter som viser hvor stort problemet med kroppspress er.

– Det handler mer om å være ignorant. Vi holder på å miste en hel generasjon, nå er det faktisk nok. Vi er nødt til å stoppe det her et sted, sier Nylander.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ