Hopp til innhold

Ungdommer er lei: – Utseendepresset er umulig

Mange unge er misfornøyde med sitt eget utseende. Dagens skjønnhetsideal er uoppnåelig, mener både gutter og jenter.

Caroline Wergeland

MISLIKER PRESSET: Caroline Wergeland (18) fra Bergen mener utseende- og kroppspresset i stor grad er skapt av mediene. – De skaper et glorifisert bilde det er vanskelig å leve opp til, sier hun.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

– Det er veldig fokus på kropp som skal være tynn, og som samtidig har former. Det er veldig press på at du skal trene og se bra ut, sier Nora Iversen (18).

NRKs ferske undersøkelse viser at 13 prosent, altså over én av ti norske kvinner og jenter under 30 år kan tenke seg å fikse på utseendet sitt ved hjelp av kosmetisk kirurgi eller skjønnhetsinngrep som Botox og Restylane. Rundt fire prosent av de spurte guttene svarer det samme.

Hvilken erfaring har du med kroppsfokus? Fortell i kommentarfeltet under.

Iversen mener at mange på hennes egen alder er misfornøyde med utseendet sitt.

– Det blir jo sånn at når det er veldig mye fokus på det, at alle blir pirkete på seg selv og finner feil med seg selv, uansett om du ser veldig bra ut. Du finner feil overalt. Så det er jo et problem, sier hun.

Nora Iversen (18) forteller hva som er idealkroppen akkurat nå.

– Urealistisk press

18 år gamle Caroline Wergeland har kjent på utseendepresset i mange år, selv om hun nå har slått seg til ro med hvordan hun selv ser ut.

– Det er et veldig urealistisk press. Det vi ser i reklamer, på TV og i media er ofte redigert. Hvordan skal vi oppnå å se ut som noen som ikke engang ser ut som seg selv? Det har rett og slett skapt et helt umulig press, sier hun.

Nå holder det ikke lenger å være slank, forteller 18-åringen.

– Jenter skal ha store pupper, store hofter og fin timeglassfigur. Og midjen må være veldig smal. Det er veldig spesifikke idealer, sier Wergeland.

Hun er lei av at noen kroppsformer og utseendetyper blir gjort til idealer.

– Jeg føler at det kanskje er et større kroppspress enn tidligere, og press på veldig mange ulike plattformer. Ungdommer skal være flinke på skolen, de skal se fine ut, de skal trene masse – det er veldig mye press på å være perfekt.

Caroline Wergeland mener ungdom må bli fremstilt slik de er i reklame og i TV-serier.

Rammer guttene også

Mens det er langt flere jenter som leker med tanken på å legge seg under kniven enn gutter, er også guttene rammet av utseendepress.

Tarald Tvedt (19)

UREALISTISK: Tarald Tvedt (19) mener at mange gutter strever for å nå kroppsidealet for menn. Selv prøver han ikke å la seg påvirke negativt.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

– Det er proteinshaker, fem små måltider om dagen, og så skal en trene så og så mye. De deler opp livet sitt etter hvordan de skal trene for å se ut sånn som de vil. Og så bruker de mange tusen kroner på hår, frisører og produkter. Det har blitt en trend blant gutter å bruke mer og mer penger på utseendeforbedrende midler, sier Tarald Tvedt (19).

– Det er synd at så mange på min alder skal bruke så mye av livet sitt på å bekymre seg og prøve å oppnå noe som egentlig er et urealistisk ideal. I og med at kjendisene ikke ser sånn ut selv, så er det urealistisk at tenåringer mellom 15 og 18 år skal klare å se sånn ut.

AKTUELT NÅ