Hopp til innhold

Mener kroppshysteri blant unge er et folkehelseproblem

Flere eksperter mener unge er skremmende opptatt av hva de spiser. De er bekymret for at det ekstreme fokuset unge har på å få den «perfekte» kroppen kan gjøre dem syke.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen

SKREMMENDE UTVIKLING: Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener at unge i dag lever med et svært stort kroppspress, som i noen tilfeller gjør at unge får et ekstremt kosthold.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Denne ekstreme opptattheten av å ha en spesiell kropp, trene på en spesiell måte og ikke kunne unne seg hverken det ene eller andre det har blitt et folkehelseproblem, sier Jorunn Sundgot-Borgen, professor i helse og fysisk aktivitet ved Norges Idrettshøyskole.

Hva mener du om kroppspresset? Del din mening i kommentarfeltet og på Twitter under #likmeg!

NRK har de siste dagene fortalt at tusenvis av unge ønsker å forandre på utseende sitt ved hjelp av kosmetisk kirurgi eller injeksjoner. Ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for NRK svarer fem prosent av de spurte i alderen 15 til 29 år at de har fikset å utseende sitt. Dette tilsvarer én av 20 under 30.

– Kan tippe over

Sundgot-Borgen er sterkt kritisk til det hun omtaler som et «enormt» kroppspress blant unge i dag. Selv om hun mener det er bra at mange er opptatt av å ta vare på helsen sin, mener hun motivasjonen ofte er forankret i et ønske om å se bra ut.

For noen kan konsekvensene av ekstreme dietter eller matregimer være store.

– Konsekvensene av å være så ekstremt opptatt av å skulle spise på en helt bestemt måte og innta spesiell mat er for mange at det tipper helt over slik at det rett og slett fører til uhelse. De får angst, de utvikler depresjon og de får lav selvfølelse når de opplever at dette forhindrer dem i å delta i vanlig samfunnsaktivitet, sier hun.

Les også: Ungdommer er lei: – Utseendepresset er umulig

Interessegruppen for kvinner med spiseforstyrrelse (IKS) merker en økende pågang fra unge med et anstrengt forhold til mat.

– Dette med trening, kropp og mat, og dette med påvirkningen fra medier og sosiale medier er noe helt annet enn det var for bare fem år siden. Man blir veldig mye mer fokusert på det ytre, i tillegg til at et prestasjonspress og stress kan utløse den form for behov for kontroll, sier Helle Borchgrevink, daglig leder i IKS.

– Mer sunnhetspress

Ifølge psykiater og professor Finn Skårderud, som jobber med spiseforstyrrelser, har det

Finn Skårderud

ENORMT PRESS: Psykiater og professor Finn Skårderud mener det aldri har vært så mye fokus på det å være sunn som det er i dag.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

aldri før vært så mye press knyttet til kropp som det er i dag.

– Det er merkbart mer, og noe av det som er åpenbart mer merkbart er vektlegging av det sunne. Og det kommer ikke i stedet for andre ting, det kommer oppå de andre tingene, sier Skårderud.

Les også: Derfor er vi misfornøyde med utseende

Det tipper over fra sunt til usunt når mat blir en hindring for sosiale aktiviterer, sier han.

– Når det spiser seg inn i livsgleden din, når det spiser seg inn i det sosiale, at du ikke kan gå på en middag fordi du ikke vet hvem som har laget maten, men især når tanker, følelser og atferd blir styrt av den typen bekymringer, nærmer man seg noe ikke sunt.

AKTUELT NÅ