Hopp til innhold

Derfor er vi misfornøyd med utseendet

– Jo mer du fokuserer på utseendet, jo mer misfornøyd kan du bli, sier professor ved Norges Idrettshøgskole Gunnar Breivik.

Selvtillit

Jo mer vi fokuserer på utseendet jo lettere er det å bli misfornøyd med det, mener forskere.

Foto: Marit Gjellan

Nesten halvparten av kvinnene og jentene fra 15 til 29 år sier de er passe forøyd eller misfornøyd med utseendet i en undersøkelse Norstat har gjort for NRK. Hver fjerde mann og gutt i samme alder sier det samme.

Gunnar Breivik

Professor ved Norges Idrettshøgskole, Gunnar Breivik.

Foto: Marit Gjellan

– Vi sammenlikner oss altfor mye med filmstjerner, modeller og bilder av trente personer, sier Breivik.

Derfor er utseende viktig for oss

Tidligere i dag fortalte NRK at en av ti unge jenter og kvinner vil legge seg under kniven for å endre på utseendet. Det fire grunner til at kropp og utseende er så viktig for oss forklarer Breivik:

  • Kroppen markerer hvem du er. – Noen velger å gå Birkebeineren på ski, men for mange er det vel så viktig å ha et utseende som signaliserer at du har selvdisiplin til å trene og spise sunt.
  • Vi viser fram kroppen. – For rundt hundre år siden gikk menn med jakke, bukse og slips og kvinnene med lange kjoler og kroppen var til for å jobbe. Etter hvert ble fritid og fysisk aktivitet vanligere. Vi begynte å bruke mindre klær vi kunne bevege oss i. Med fritid fikk kroppen en helt ny funksjon, nemlig å vises fram.
  • Mediene viser bilder av "idealkropper". – Alle disse vakre utseender og kroppene får vi inn i dagliglivet. Da er det veldig naturlig at vi begynner å måle oss selv opp mot bildene.
  • Fokus på utseende fører raskt til misnøye. – Jo mer du fokuserer på utseende jo mere kan du bli misfornøyd fordi du oppdager stadig nye detaljer med deg selv.

Misnøye kan føre til sykdom

– Jo mer uoppnåelig idealet ditt er jo mer misfornøyd blir du, forklarer helsepsykolog Ingela Lundin Kvalem.

Ingela Lundin Kvalem

Helsepsykolog Ingela Lundin Kvalem.

Foto: UiO

Ifølge forskeren blir vi mer misfornøyde jo større forskjellen mellom hvordan vi selv ser ut og idealet vårt er. Personer som sammenlikner seg med det modeller og personer som er usikre på seg selv har større sjanse for å bli misfornøyd enn andre.

– Er du veldig misfornøyd kan det gå ut over selvfølelsen din og du kan bli deprimert eller få spiseproblemer. Det er derfor det er viktig å forebygge misnøye, sier Kvalem.

Må fokusere på andre ting en kroppen

Willy-Tore Mørch

Professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Ifølge barne- og ungdoms-psykologen Willy Tore er både fritidsprestasjoner, skoleprestasjoner, tilbakemeldinger fra andre viktig for hvordan vi ser på oss selv, selvfølelsen. Mørch mener likevel utseendet blir spsielt viktig i ungdomstiden.

– Unge er i alderen det blir viktig å få seg kjæreste. Da blir utseendet viktig for mange.

– Det er viktig å passe på å fokusere også på de andre tingene som påvirker hvordan du ser på deg selv, sier han.​

Andel unge som er veldig fornøyd med utseendet sitt, per landsdel. Grafikk

AKTUELT NÅ