NRK Meny
Normal

– Unge mister troen på demokratiet

Barneombud Reidar Hjermann frykter at bruddet på skolematløftet fører til politikerforakt blant barn og unge.

Hjermann
Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

NRK har besøkt Smestad skole i Oslo hvor barn fra skolens SFO for fire år siden ble brukt for å fronte SVs løfte om gratis varm skolemat til norske skolebarn.

Fire år senere har elevene fortsatt til gode å kjenne lukten av nystekt kylling og laks når skoleklokka ringer ut til storefri.

– Du skal holde det du lover, er den klare meldingen fra Oscar Tøn Gulbransen ved Smedstad skole til Kristin Halvorsen og Øystein Djupedal i dag.

– Mister troen

Barneombud Reidar Hjermann mener politikerne nå må sette over grytene og realisere løftene:

Det fører dessverre til at barn og unges tro på politisk gjennomføringsevne og på demokratiet svekkes.

Reidar Hjermann, Barneombud

– Nå er vi snart det siste landet i Europa som ikke har tilbud om varm skolemat. Island, Sverige og Finland har et slikt tilbud, og i Danmark har man innført det i store deler av landet. Som det rikeste landet må vi nå snart klare å få til det samme, sier Hjermann.

Hjermann tror også at slike løftebrudd kan føre til at barn og unge mister troen på politikerne:

– Det fører dessverre til at barn og unges tro på politisk gjennomføringsevne og på demokratiet svekkes, frykter Barneombudet.

Smertefull manøver

Hjermann synes det er greit at politikerne bruker barn i valgkampen på samme måte som med eldre og arbeidere.

– Jeg tror ikke barna tar skade av det. Men da må det ikke bare bli spill for galleriet, sier han.

Barneombudet karakteriserer det som dumt og flaut at selv om flere partier har programfestet gratis skolemat, er det få som fronter det.

– Jeg kan ikke la være å håpe at det blir gjennomført. Det er en smertefull manøver, men vi har jo sett at man har klart å få til kostbare løft i barnehagesektoren, sier Hjermann.

Taus Djupedal

Med et bredt smil tok SVs Øystein Djupedal på seg rollen som kelner for barna på lunsjen i det fri for fire år siden.

– Vi vet at rundt 20 prosent av ungene ikke spiser frokost, og at altfor mange kjøper boller og brus utpå dagen. Denne reformen har en ernæringsmessig målsetting, men også en sosial side ved at elvene samles om et felles måltid, sa Djupedal den gang.

Oscar Tøen Guldbrandsen

NETT-TV: SVs valgkamp om skolemat

Som kunnskapsminister hadde han også ansvaret for å gjennomføre valgløftet, men nå vil han ikke snakke om det:

Djupedal sier til nrk.no at han ikke ønsker å kommentere saken siden han ikke deltar i valgkampen og snart tiltrer som fylkesmann i Aust-Agder.

SV-leder Kristin Halvorsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar, fordi hun måtte rekke et fly.

– Har ikke lovet noe

SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal mener det er viktig å skille mellom et løfte og et løfte om å jobbe for en politisk sak:

– Vi har aldri lovet at vi skulle gjennomføre ordningen med varm skolemat. I valgkampen presenterer vi hva vi ønsker å gjennomføre, men så lenge man ikke har 50 prosents oppslutning vil man ikke klare å gjennomføre alt, sier Schei Tveitdal og medgir at det kanskje kan være vanskelig å forklare for barn.

– Men enkeltpartier kan aldri garantere noe, heller ikke i saker som gjelder barn og unge. Men vi må kunne gå ut med tydelige politiske mål.

Hun understreker at skolemat ikke var blant hovedsakene under forrige valgkamp, men full barnehagedekning hvor partiet har klart å innfri løftene.

Fortsatt et mål

Heller ikke nå er laks og kylling en sak SV har høyest på gjøremålslista om de skulle få regjere i fire nye år.

– Vi har gjennomført en frukt- og grøntordning og vi jobber videre med å innføre skolemåltidet, men det er ingen prioritert sak i neste periode, sier Schei Tveitdal og medgir at de kan bli enda tydeligere:

– Det er viktige å være tydelige før valget og synliggjøre for velgerne hvilke hovedsaker vi vil jobbe for, uten å dermed garantere noe.

Til elevene i 7A på Smedstad skole, som trolig ikke får oppleve varm mat på skolen før de er ferdige i 10. klasse, har partisekretæren følgende melding:

– Vi vil fortsatt prioritere barn og unge veldig høyt. Nå skal vi sørge for å jobbe for bedre kvalitet på SFO og lærergaranti, sier Schei Tveitdal til nrk.no uten å garantere at de får gjennomført det.

Video nsps_upload_2009_9_4_15_22_24_761.jpg

NETT-TV: - Dumt at politikerne bryter løfter

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger