– Trapper ned terrorberedskapen fra i morgen

Fremover vil det mindre bevæpnet politi i gatene, opplyser politidirektør Odd Reidar Humlegård på pressekonferansen i ettermiddag.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

TRAPPER NED: Politidirektør Odd Reidar Humlegård ved Politidirektoratet holder pressebrief om trusselsituasjonen i ettermiddag.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Det vil fortsatt være både bevæpnet sivilt og synlig politi, men fra og med i morgen så normaliserer og reduserer vi politiberedskapen gradvis. For den vanlige borger så betyr dette at det fremover vil bli mindre politi ute i gatene, forteller politidirektør Odd Reidar Humlegård på pressekonferansen.

Foreløpig vil det være bevæpnet politi så lenge det er nødvendig.

– Om det blir om en dag eller om noen uker, det kan vi ikke si noe om nå. Vi legger trusselvurderingen fra torsdag til grunn for våre vurderinger.

Politiet sier de vil starte nedtrappingen på blant annet stab- og planleggingsfunksjoner.

I ettermiddag informerte Politidirektoratet om siste nytt på deres beredskapsnivå etter at PST sist torsdag slo terroralarm.

– Koster flere titalls millioner

Politidirektør Humlegård forteller at det forhøyede beredskapsnivået siden torsdag har vært svært ressurskrevende for politiet.

Men understreker at det er viktig å beskytte befolkningen mot terror.

– Foreløpig har jeg ikke den totale oversikten, men dette har nok kostet flere titalls millioner. Det er viktig å forebygge oss mot terror, men dette koster og har vært svært ressurskrevende, sier han.

Politiet bekrefter at de ikke ser etter spesifikke personer eller at de kjenner navnene på eventuelle terrorister.

Fortatt streng grensekontroll

Fremover vil politiet konsentrerer seg om etterretning og analyse, og grense- og utlendingskontroll, forteller han.

Det betyr at det fortsatt er streng grensekontroll.

John Ståle Stamnes i Politidirektoratet sier at folk må reise som normalt over grensa, men anbefaler å reise i god tid.

– Alle må huske å ta med seg pass og id-kontroll. Derfor kan det hende at det tar lengre tid hvis det er kontroll på grensa når dere passerer, sier Stamnes.

– Terrortrusselen er noe redusert

I går kunne PST-sjef Benedicte Bjørnland fortelle at terrortrusselen mot Norge er noe redusert.

– Det er fortsatt en uspesifikk trussel. Den er fortsatt uavklart. Men pilen peker i riktig retning – nedover med tanke på trusselnivået, sa Bjørnland under gårsdagens pressekonferanse.

I helgen ble det kjent at PST har fått nye opplysninger i saken.

– Nå har vi fått veldig mye ny informasjon som er troverdig, og som er med på å danne et omfattende informasjonsgrunnlag for å vurdere terrortrusselen videre, sa kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til NRK i går.

Fokuset på ekstrem islamisme gir næring til islamfiendtlige grupper, sier eksperter. I fjor førte drapet på en britisk soldat til antiislamske demonstrasjoner og angrep på moskeer.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier søndag at informasjonen de har hentet inn tyder på at trusselen om et angrep mot Norge er noe redusert.

NOE REDUSERT: PST-sjef Bjørnland her fra pressekonferansen i går.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger