NRK Meny
Normal

PST: – Trusselen er noe redusert

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier terrortrusselen mot Norge er noe redusert basert på de siste dagers opplysninger.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier søndag at informasjonen de har hentet inn tyder på at trusselen om et angrep mot Norge er noe redusert.

NY INFORMASJON: PSTs sjef Benedicte Bjørnland opplyste om de siste opplysningene i terrortrussel-saken på en pressekonferanse søndag klokken 16.00.

Bjørnland åpnet pressekonferansen søndag ettermiddag med å si at PST har mottatt mye relevant informasjon de siste dagene.

– Basert på dette kan vi si at trusselen om et terrorangrep mot Norge er noe redusert. For PSTs del innebærer dette at vi fortsatt jobber for fullt med å kunne avklare trusselen, sier Bjørnland.

Politi-tiltakene opprettholdes

– Dette er en god utvikling, kommenterer politidirektør Odd Reidar Humlegård, som opplyser at beredskapsnivået opprettholdes.

Politiet vurderer å fjerne tiltak

– Vi vil i hvert fall opprettholde beredskapsnivået noe utover morgendagen, sier Humlegård på spørsmål fra NRK om hvor lenge den skjerpede sikkerheten skal vare.

LES OGSÅ: – Norsk åpenhet har gitt terroristene seieren

PST-sjef Bjørnland vil ikke utdype hvorfor trusselen vurderes som noe redusert.

– Dette er svært sensitiv og gradert informasjon, svarer Bjørnland, men legger til at de siste opplysningene kommer fra kilder både i Norge og i utlandet.

Fortsatt uavklart trussel

PST-sjefen beskriver utviklingen som forsiktig positiv.

– Det er fortsatt en uspesifikk trussel. Den er fortsatt uavklart. Men pilen peker i riktig retning – nedover med tanke på trusselnivået, sier Bjørnland.

Hun påpeker at situasjonen kan endre seg raskt, og at alle må være forberedt på det. Hun beskriver fortsatt den opprinnelige informasjonen som troverdig og av god kvalitet.

Bjørnland toner ned informasjonen fra PST om at en gruppe skal ha reist fra Syria med Norge som mål.

– Den informasjonen om at grupper skal være på vei, den har vi modifisert. Vi er langt fra bastante med tanke på om det er en gruppe som har beveget seg i retning Norge, sier Bjørnland.

Terrorekspert: – Noe som skurrer

Kjetil Stormark

SKEPTISK: Kjetil Stormark er redaktør for antiterror-nettstedet Hate Speech International. Han mener det er usannsynlig at terrorgruppa ISIL vil prioritere et angrep mot Norge.

Foto: NRK

– Det er noe som skurrer i denne saken med tanke på at trusselen knyttes til denne grupperingen, kommenterer forfatter og journalist Kjetil Stormark overfor NRK rett etter pressekonferansen.

– Selv om ikke PST sier det direkte, har mye pekt mot den Islamske Staten (tidligere ISIL). At de skulle prioritert en terroraksjon i Europa, virker usannsynlig. Deres viktigste oppgave er nå å vinne terreng i Irak og Syria, sier Stormark.

Som redaktør for Hate Speech International har han kontakt med kilder i Syria.

– De stiller seg helt uforstående til dette, sier Stormark.

Han mener en aksjon i Europa ville kunne ført til kraftige motangrep mot ISIL, og at gruppen derfor ville sett på dette som en dårlig strategi.

– Det er helt umulig å vite hva som ligger bak dette, men man kan ikke helt utelukke at dette har oppstått som del av et spill mellom ulike aktører i Midtøsten.

– Ved å plante informasjon, kan man svekke motparten. Hvis man gjør trusselen fra ISIL større, kan det føre til en raskere aksjon mot gruppen som nå har vokst seg sterk i Midtøsten, forklarer Stormark.

Nye opplysninger

Tidligere i dag ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fått nye opplysninger etter at de varslet om et mulig terrorangrep mot Norge «om få dager».

– Nå har vi fått veldig mye ny informasjon som er troverdig, og som er med på å danne et omfattende informasjonsgrunnlag for å vurdere terrortrusselen videre, sa kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken.

Hugubakken sier videre at den nye informasjonen de har fått, er troverdig.

– Vi er veldig fornøyde med å få inn alt dette, men det er viktig å understreke at det ikke er noen endring i terrortrusselen og at den er fortsatt reell, uttalte Hugubakken.

Han kunne ikke gå inn i detaljer på hva slags informasjon dette er eller hvordan de har fått de nye opplysningene, men at de jobber bredt i alle kanaler både internasjonalt og nasjonalt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger