Normal

– Tar altfor lang tid

Regjeringen gikk til valg på at den skulle sette fart på boligbyggingen i Norge. Likevel kan det ta mer enn halvannet år før Justisdepartementet gjennomgår et regelverk som virker stikk motsatt.

Solberg og Sanner

Da Høyre vant regjeringsmakt i fjor hadde statsminister Erna Solberg i valgkampen lovet velgerne å få fart på boligbyggingen. Kommunalminister Jan Tore Sanner fikk et overordnet ansvar for boligpolitikken, og har kommet med flere tiltak. Men en viktig del av boligpolitikken ligger i justisdepartementet, som i liten grad er opptatt av boligbygging. Der tar behandling av boligpolitiske spørsmål lang tid.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Byggenæringen fortviler over at nybyggingsprosjekter må legges på is på grunn av nye og strengere garantiregler som ble innført under den rødgrønne regjeringen for tre år siden.

En undersøkelse i næringen har vist at nesten en av tre byggmestere har hatt problemer med å stille nødvendige garantier som trengs for å bygge hus.

Konsekvensen er at det bygges færre boliger.

Nå varsler Justisdepartementet at regelverket skal evalueres. Men det kan ta årevis før en eventuell endring av lovverket er på plass.

– Jeg har ikke noen konkret dato, men det kan ikke bli altfor lenge til all den tid det er halvannet år til en slik evaluering må være ferdig, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet.

Han sier at departementet har fått med seg kritikken fra bransjen.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (FrP)

- Jeg synes ikke vi er bakoverlent, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet.

Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

– Vi har fått med oss de innvendingene som er mot det regelverket som er. Stortinget var tydelig på at det regelverket burde evalueres innen fem år da det ble vedtatt, og det skal vi holde oss innenfor, slik at vi kan få på plass en oversikt over hva som fungerer og hva som ikke fungerer med dette regelverket, sier Brein-Karlsen.

– Ikke godt nok

Ordene fra statssekretæren faller i dårlig jord hos Gunnar Gundersen, som er nestleder i næringskomiteen på Stortinget for Høyre.

– Nei, det mener vi er altfor lang tid, og vi kommer til å presse på ganske hardt for at denne evalueringen må komme mye før, med de signalene som er kommet fra bransjen, sier Gundersen til NRK.

Nestlederen i næringskomiteen sier at han anser saken som så viktig og alvorlig nå vil ta direkte kontakt med departementet for å prøve å fremskynde gjennomgangen.

Han er enig i at det er en tankekors at regjeringen har gått til valg på å få fart på boligbyggingen, samtidig som lovregler som forvaltes av justisdepartementet tilsynelatende virker stikk motsatt.

Gunnar Gundersen, nestleder i næringskomiteen på Stortinget (H)

Gunnar Gundersen, nestleder i næringskomiteen på Stortinget (H)

Foto: Johan B. Sættem

– Jo, det er et tankekors, og derfor ønsker vi å få til en raskere gjennomgang enn det som antydes fra departementet, sier Gundersen.

I likhet med byggenæringen mener han at dagens regelverk gir en falsk forbrukerbeskyttelse, som bør erstattes av en lovpålagt byggmesterforsikring.

– Dagens regelverk er ikke godt nok, og det har gått akkurat like ille som vi fryktet. Vi vil ha en forsikringsordning som både gir bedre forbrukerbeskyttelse og som ikke låser inne egenkapitalen i bransjen, sier Gundersen.

– Tar ikke næringen på alvor

Ole Håvard Olsen i Bygdesnekkern skjønner ikke at regjeringen må bruke så lang tid.

Han driver et byggefirma i Buskerud, med 12 faste ansatte, flere lærlinger og solid egenkapital. I snitt bygger firmaet fire hus i året.

Men i høst har bedriften måttet si nei til et byggeprosjekt det ønsket å gjennomføre, til tross for at det har kapasitet til å bygge.

– Hvis vi bygger fire hus i året, vil vi ha et garantiansvar på 3 millioner kroner. For vårt firma, som har en omsetning på 10-12 millioner kroner i året, så sliter vi med å bygge egenkapital og å greie å stille med de garantiene som må til, sier Olsen.

Han stiller spørsmål ved om regjeringen tar problemene bransjen sliter med tilstrekkelig på alvor, og skjønner ikke hvorfor det skal ta så lang tid å evaluere et regelverk som åpenbart ikke fungerer.

– Nei, det kan jeg ikke forstå. Alle bransjeorganisasjonene er enige om at dette er noe som gjør det veldig vanskelig for næringen, og da kan jeg ikke skjønne at man skal måtte bruke enda ett og et halvt år, sier Olsen.

Byggmester Ole Håvard Olsen i Bygdesnekkern AS

- Dagens regelverk er kun til fordel for de useriøse aktørene i byggebransjen. De seriøse må få arbeidsbetingelser som gjør at det lønner seg å være seriøs, sier byggmester Ole Håvard Olsen i Bygdesnekkern AS.

Foto: Privat

– Skammelig

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening sier til NRK at det er bra at regjeringen nå varsler en gjennomgang av regelverket, men at det tar alt for lang tid.

– Det er første gang vi hører at regjeringen sier den skal evaluere ordningen. Men ett og et halvt år er alt for lang tid. Det er skammelig. Jeg tror ikke Justisdepartementet har skjønt alvoret i situasjonen som er for de som skal bygge hus, sier han.

Jæger sier at det som nå skjer i bransjen er at det er stadig færre aktører som bygger nye hus. I stedet går de over til å drive rehabilitering av eksisterende boliger, der det ikke eksisterer noen regler for garantistillelse, som binder opp egenkapitalen.

– Om firmaer vil gå konkurs skal vi være forsiktig med å si. Men de vil ha store problemer med å bygge nye boliger, noe det er stort behov for. Hvis det blir færre aktører som bygger nye boliger, fordi man lager denne typen problemer, vil det bli enda flere useriøse aktører i næringen, som ikke vil stille denne typen sikkerhet. Det vil bli enda mer svart arbeid, og det tror jeg vi skal prøve å unngå, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger