Protesterte mot nedleggelse av Etikkrådet

Fredag formiddag samlet flere titalls mennesker seg utenfor Stortinget og protesterte mot forslaget til finansministeren om å legge ned Etikkrådet.

Vil styrke etikkrådet

Det var protester mot forslaget til finansministeren utenfor Stortinget fredag formiddag. Regjeringen vil legge ned Etikkrådet til Oljefondet, og foreslår at Norges Bank overtar rådets oppgaver.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

Finansminister Siv Jensen vil legge ned Etikkrådet og heller gi Norges Bank ansvaret med etiske vurderinger.

Kirkens Nødhjelp og ungdomsorganisasjonen Changemaker er misfornøyde med beslutningen og protesterte mot nedleggelsen utenfor Finansdepartementet da Jensen la frem stortingsmeldingen fredag formiddag.

– Norge går 10 år tilbake når det gjelder det etiske arbeidet. Jeg blir flau over å være norsk når verdens største statlig eide fond ikke bryr seg om etiske investeringer, sier Hanne Sofie Lindahl, nestleder i Changemaker.

Changemaker har jobbet med etikk i Oljefondet i flere år, og ønsker heller at regjeringen skal styrke Etikkrådet. Lindahl får støtte av KrFU-leder Emil André Erstad.

– Det er både respektløst overfor arbeidet som Etikkrådet gjør og uansvarlig overfor de menneskene som rammes av uetiske forhold knyttet til norske oljepengers investeringer, sier Erstad.

Jensen skrev i en kronikk i fredagens utgave av Dagens Næringsliv at hun vil legge ned Etikkrådet, som i dag anbefaler hvilke selskaper Oljefondet bør investere i.

– Dagens tredelte organisering av arbeidet mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Etikkrådet er ikke optimal, skrev Jensen.

Siv Jensen la frem stortingsmelding

Finansminister Siv Jensen la fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Oljefondet på en pressekonferanse fredag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ønsker å styrke forvaltningen av oljefondet

Jensen sier at regjeringen ønsker å styrke forvaltningen av oljefondet med forslaget om nye regler som hun la fram fredag.

Allerede før Jensen la fram regjeringens forslag lå det en rekke innvendinger på bordet.

Samarbeidspartiene Venstre og KrF vil for eksempel ikke være med på å legge ned Etikkrådet og flytte disse oppgavene til Norges Banks hovedstyre. Men Jensen slo tilbake under en pressekonferanse fredag.

– Vi styrker arbeidet med ansvarlige investeringer og arbeidet med klima, sa hun innledningsvis.

Unge Venstre er også uenig med planene til Jensen og ønsker å legge press på samarbeidspartene for å få en stopper på dette.

-– Etikkrådet har vist at det er mange mennesker som jobber under uetiske forhold støttet av norske oljepenger. Måten finansdepartementet mange ganger har unngått å gripe inn, viser også hvor viktig det er at Etikkrådet beholder sin uavhengighet. Nå må KrF og Venstre vise vei før regjeringen går seg helt vill, sier leder i Unge Venstre, Tord Hustveit.

– Er som å tro på julenissen

– Å tro at finansfolkene i Norges Bank skal vurdere etiske hensyn opp mot avkastningshensyn, er som å tro på julenissen. Nå er det opp til Venstre og KrF å legge stopper for regjeringens uansvarlige oljefondspolitikk, sier Lindahl.

Frp-finansministeren fortalte at avkastningen fra år til år har variert fra minus 23 prosent til pluss 26 prosent.

– Dette viser at det er viktig å sitte stille i båten når det blåser, sa Jensen.

– Vil bli vanskelig å utføre jobben

I snitt har fondet hatt en avkastning på 3,9 prosent siden 1997 altså litt under handlingsregelen.

Leder Ola Mestad i Etikkrådet sa til Dagens Næringsliv forrige måned at det vil bli vanskelig å utføre jobben han gjør i dag, hvis rådet havner under Norges Bank.

– Da Etikkrådet ble etablert var grunntanken at det skulle være uavhengig. Det er ingen andre fond i verden som har et så grundig etikkråd som i Norge. Og det er ingen andre som er mer geniale. Men hvis vi underlegges Norges Bank, blir vi som andre fond, sa Mestad.

Protesterte mot nedleggelse

Changemaker har jobbet med etikk i Oljefondet i flere år. Demonstrantene ønsker heller at regjeringen skal styrke Etikkrådet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger