Hopp til innhold

Oljefondet blant de største eierne i Vest-Sahara-selskap

Oljefondet er blant de største eierne i et amerikansk selskap som i løpet av året planlegger oljeboring utenfor okkuperte Vest-Sahara – som UD på det sterkeste advarer norske selskaper mot å investere.

Kart over Vest-Sahara

Vest-Sahara er okkupert av Marokko, og det er svært omstridt å drive næringsvirksomhet i dette området, både på land og offshore.

Foto: Støttegruppen til Vest-Sahara.

NRK kunne mandag fortelle at utstyr fra norske Aker Solutions vil bli brukt til oljeboring utenfor okkuperte Vest-Sahara i løpet av året.

Det første selskapet som noensinne ble kastet ut av Oljefondet på grunn av brudd på fondets etiske regler, var amerikanske Kerr-McGee i 2005.

Årsak: Kartlegging av havbunnen utenfor Vest-Sahara i leteblokken Boudjour.

I løpet av året har det amerikanske oljeelselskapet Kosmos Energy planlagt leteboring i nettopp denne blokken.

Det vil bli første gang det bores etter olje i Vest-Sahara. Støttegruppen for Vest-Sahara mener det vil være kroken på døra for en FN-ledet fredsløsning dersom Marokko finner olje.

Vest-Sahara er nå det eneste landet hvor Utenriksdepartementet ekplisitt advarer norske bedrifter mot å drive næringsvirksomhet, etter at Burma ble tatt av frarådingslisten i fjor.

På topp 20-listen

Planene om leteboring kommer frem i en presentasjon som Kosmos Energy holdt på en energikonferanse i februar i år i regi av Credit Suisse.

Ola Mestad, leder for Oljefondets etikkråd

- Vi har Vest-Sahara på radaren, sier Ola Mestad, leder for Oljefondets etikkråd

Foto: johan B. Sættem

Der fremgår det at Kosmos vil bruke boreskipet Atwood Achiever til leteboring høsten 2014 og inn i 2015. Vesentlige deler av riggen er levert av delstatlige Aker Solutions.

– I det øyeblikket Marokko finner olje, kan Saharawiene se langt etter retten til selvbestemmelse, sier Erik Hagen, som er leder for støttegruppen.

En oversikt fra Morningstar viser at Norges Bank (NBIM) er inne på listen over de 20 største institusjonelle eierne i Kosmos Energy, med en eierandel på 0,26 prosent.

– Har Vest-Sahara på radaren

Oljefondets aksjer ble i sin helhet kjøpt i løpet av 2013, og beholdningen hadde en verdi på 65 millioner kroner ved årsskifte.

Professor Ola Mestad, som er leder for Oljefondets etiske råd, sier til NRK at han ikke er kjent med at Kosmos planlegger leteboring utenfor Vest-Sahara.

Etikkrådet uttaler seg ikke om enkeltselskaper, og han vil derfor ikke svare på hvorvidt det vil bli vurdert om Kosmos bør kastes ut.

– Men vi prøver å følge med på virksomhet i og utenfor Vest-Sahara. Dette er noe vi har på radaren. Vi har tidligere ekskludert oljeselskapet Kerr-McGee, i tillegg har selskaper med kjøpsavtaler på fosfat utvunnet i Vest-Sahara blitt ekskludert, sier Mestad.

Han sier til NRK at det ikke er slik at selskapet automatisk ekskluderes dersom man driver virksomhet i eller utenfor Vest-Sahara.

– Det kommer an på hvordan man gjør det. Det er okuppert område, og FN har uttalt at okkupasjonen er i strid med folkeretten. Vurderingen kommer særlig an på hvordan lokalbefolkningens interesser ivaretas, sier Mestad.

Heller ikke Eli Anne Lund, som leder etikkrådets sekretariat, vil si noe om enkeltselskaper, eller hvorvidt virksomheten som Kosmos driver nå vil komme under lupen.

– Men uttalelsene vi har gitt når det gjelder Kerr McGee og fosfat-sakene sier noe om hvordan vi vurderer dette, sier Lund.

Ut av Vest-Sahara året etter utkastelse

Kerr-McGee ble kastet ut av Oljefondet i juni 2005.

I april 2006 bekreftet Kerr-McGee at selskapet ikke fornyet lisensen i Vest-Sahara, etter kraftig internasjonalt press.

En måned etter dette annonserte Etikkrådet at tilrådningen om eksklusjon ble opphevet.

I fjor kunne NRK fortelle at Etikkrådet ikke ville vurdere om hvorvidt det franske oljeselskapet Total burde ekskluderes fra fondet, på grunn av lang saksbehandlingstid, og at Totals lisens ville være utløpt innen man rakk å behandle saken.

Men i februar i år fornyet Total lisensen i Vest-Sahara med nye 12 måneder.

I et intervju Ola Mestad gjorde med Reuters 12. mars sier han at Totals virksomhet i Vest-Sahara er noe som Etikkrådet følger nøye.

Mestad sa ifølge nyhetsbyrået at den viktigste saken med Vest-Sahara, som både Marokko og Algerie-støttede separatister gjør krav på , var å sikre interessene og beskyttelse til lokalbefolkningen, som saharawiene .

Mange av dem er enten i eksil eller i flyktningeleire.

Kosmos: – Er innenfor regelverket

Kosmos Energy mener selskapet holder seg innenfor internasjonal rett og tilstreber gjeldende bransjenormer når selskapet i løpet av året skal letebore utenfor Vest-Sahara.

Det skriver kommunikasjonsdirektør Thomas Golembeski i Kosmos Energy i en e-post til NRK, og henviser til informasjon på selskapets nettsider som utdyper dette.

NRK har spurt Atwood Oceanics om hvorvidt de mener at avtalen som selskapet har inngått med Kosmos Energy er i tråd med selskapet etiske retningslinjer, men har ikke fått svar gjennom investog/mediekontakt.

Oljefondet eier 0,9 prosent av Atwood Oceanics, og beholdningen hadde en verdi på 190 millioner kroner ved årsskifte.


AKTUELT NÅ