NRK Meny
Normal

– Rød løper for en blå regjering

Det skal en enorm krise til for å hindre regjeringsskifte etter valget neste år, tror kommentatorene. Likevel skaper nærmest dødt løp på statsministerbarometeret liv i valgkampen.

Høyre-leder Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg ligger godt an til å bli Norges statsminister etter valget neste år. Torsdag kveld møtte hun sittende statsminister Jens Stoltenberg til duell i NRK-programmet «Debatten».

Foto: NRK

Torsdag kveld møttes Jens Stoltenberg og Erna Solberg til den første statsministerduellen i oppkjøringen mot valget om ett år.

Flankert av medlemmer av AUF og Unge Høyre kjempet de to partilederne om velgernes gunst i NRKs «Debatten».

– Det minner meg om Gro og Kåre-duellene fra 1981, mente Dagsavisen-redaktør Arne Strand etter duellen.

Valgte temaer selv

Da hadde Jens Stoltenberg og Erna Solberg i 50 minutter forsøkt å overbevise velgerne om hvem som har de beste politiske løsningene. Temaene hadde de valgt selv: Stoltenberg ønsket seg økonomi og arbeidsliv, mens Solberg valgte helse og samferdsel.

– Vi har halvert antallet som betaler formueskatt, begynte Stoltenberg og la til at den rødgrønne regjeringen har siden 2005 skapt over 300.000 arbeidsplasser, hvorav to tredeler er i det private næringslivet.

– Det er et uttrykk for at de tingene vi har gjort for å holde orden i økonomien, har vært viktig, sa Stoltenberg.

Erna Solberg fulgte opp med å love at med henne ved roret, skal formueskatten fjernes på arbeidende kapital.

– Så har vi som ambisjon å fjerne hele formueskatten, for den skader norske arbeidsplasser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsministerduell i NRKs «Debatten»

Erna Solberg og Jens Stoltenberg møttes til statsministerduell i NRKs «Debatten».

Foto: NRK

– Aggressiv Stoltenberg

Erna Solberg var for anledningen kledd i rødt, og Jens Stoltenberg var iført blått slips.

Og det var ikke bare i fargevalget de to hadde skiftet domene.

Ekspertene var enige om at Solberg var god på Stoltenbergs temaer, mens den sittende statsministeren var god der han hadde mye å forsvare.

– Det som overrasket meg, var at Jens Stoltenberg var såpass aggressiv på temaer hvor han normalt sett skulle ha problemer, som på helse og veiutbygging, mener politisk redaktør i NRK, Kyrre Nakkim.

– Spørsmålet er om det han sier i dag, samsvarer med det folk opplever. Når man hører om Ahus som ikke fungerer, og om faksmaskiner som er det viktigste kommunikasjonsmiddelet innenfor samhandlingsreformen, får han et problem mellom virkeligheten og det han sier.

Statsministervalg

Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, mener stortingsvalget neste år blir et statsministervalg.

Da kan det ligge an til et svært spennende valg. I dag er det norske folk helt delt i synet på hvem de ønsker som statsminister. I NRKs statsministermåling for september sier 41,1 prosent av de spurte at de vil ha Erna Solberg som statsminister, mens 42,2 prosent vil ha Jens Stoltenberg.

Ser vi på meningsmålingene, har det den siste tiden imidlertid vært et solid blått flertall.

– Skal vi tippe ut fra meningsmålingene, ser det ut til at det er rød løper for en blå regjering. De ligger solid an til å få et stort flertall på Stortinget. Men opposisjonen lå også veldig godt an ett år før valget i 2009, men så endret det seg fordi vi fikk en finanskrise som slo inn i norsk politikk i 2008, sier Arne Strand.

– Men hvis det ikke skulle komme noen finanskrise igjen, ligger nok Erna Solberg veldig godt an.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger