Hopp til innhold

Erna får angst av toppmåling

Høyre-leder Erna Solberg ligger så høyt på NRKs statsministerbarometer at hun «får litt angstfølelse». – Det blir krevende å holde på dette framover.

erna solberg i usa

POPULÆR: Erna Solberg ligger rekordhøyt på NRKs statsministerbaromenter.

Erna Solberg smiler bredt når NRK viser henne statsministerbarometeret under hennes besøk på Demokratenes landsmøte i Charlotte i USA.

41,1 prosent av de spurte i meningsmålingen Norstat har utført vil ha henne som statsminister, mens 42,2 prosent vil at Jens Stoltenberg skal fortsette.

Dette er det jevneste resultatet siden NRK startet de månedlige statsministermålingene i november i fjor. Mens Solbergs tall er rekordhøye, er Stoltenbergs tall på et bunnivå.

Solberg sier til NRK at hun ser på tallene som en tillitserklæring til både henne og Høyre. Samtidig kommer usikkerheten snikende.

– Det er selvfølgelig sånn at man får litt den angstfølelsen, sier hun og legger til at det blir krevende å holde på de gode tallene framover.

Høyre spiser velgere fra alle

For Høyre-lederen vet godt at det er lenge til valget.

Selv om Høyre har en oppslutning på 32 prosent på NRKs partibarometer for september, kan mye skje før stortingsvalget 9. september neste år.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Valg mot meningsmåling september 2012

Parti

September

Valg 09

Differanse september og valg 09

Ap

27,7

35,4

-7,7

Frp

19,9

22,9

-3,0

Høyre

32

17,2

14,8

KrF

5,1

5,5

-0,4

Rødt

2,5

1,3

1,2

Sp

4,2

6,2

-2,0

SV

4

6,2

-2,2

Venstre

3,6

3,9

-0,3

MDG

0,5

0,3

0,2

Andre

0,4

1,1

-0,7

Norstats måling for september er utført fra 28. august til 3. september. I alt ble 966 personer kontaktet. Feilmarginen er på mellom 0,4 og 3,4 prosent.

 

 

 

Men så langt ser det bra ut for Høyre. I NRKs partibarometer kommer det fram at Solbergs parti stjeler velgere fra begge sider i norsk politikk.

Venstre er det partiet som lekker mest til Høyre. Hele 27 prosent av dem som stemte Venstre i 2009 sier de ville stemt Høyre dersom det var valg i morgen.

Samtidig kaprer Høyre Ap-velgere i stor stil. 15 prosent av dem som stemte på Arbeiderpartiet for fire år siden har nå gått over til Høyre.

Høyre ligger også an til å snappe over ti prosent av velgerne til både KrF og Frp.

Mykere Høyre-profil lykkes

Bernt Aardal, valgforsker

BAK TALLENE: Valgforsker Bernt Aardal sier det er positivt for Høyre at de har de mest lojale og minst usikre velgerne.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Ifølge valgforsker Bernt Aardal har Høyres rundere profil mye av æren for veksten på meningsmålingene.

Gjennom slagordet «mennesker, ikke milliarder» ønsker partiet å profilere seg som et parti for alle – ikke bare dem med feite lommebøker. Da Høyre la fram sine visjoner for Norge fram mot 2030 i januar i år, gjorde de et stort poeng av at også Høyre er en garantist for velferdsstaten.

– Høyre samler velgere i alle leire, og oppfattes ikke som noe ytterliggående eller farlig. Det er nok en viktig årsak til at det går såpass bra, men det gjør også Høyre sårbare, advarer Aardal.

Ifølge valgforskeren er det både en styrke og en svakhet for Høyre at partiet nå favner såpass bredt.

– At de plukker så jevnt kan også være et faresignal for Høyre, for de nye velgerne kan falle fra når valgkampen tilspisser seg og Høyre må ta stilling i kontroversielle saker, sier Aardal.

Særlig de som nå ser til Høyre fordi de er misfornøyde med regjeringspartiene kan kan «rømme tilbake» til de rødgrønne dersom Høyre blir presset til å flagge en ideologi de nye velgerne ikke kjenner seg igjen i.

Høyre har de mest lojale velgerne

Men Aardal understreker at det er umulig å si hvordan dette vil slå ut om ett år.

– Enkelte målinger har nå Høyre oppe i 37 prosent, og det var det ingen som trodde kom til å skje for noen år siden. Så det er umulig å si hvor Høyre vil ende, sier han.

Det er også andre grunner til at Høyre-lederens angstklump ikke trenger å vokse seg stor. Ifølge NRKs partibarometer har nemlig Høyre de mest lojale velgerne av alle stortingspartiene.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Velger tilsig september 2012 partibarometer

Parti

Lojale velgere %

Mobiliseringsprosent %

Usikre velgere %

Ap

62,7

15,8

14,1

Frp

74,1

7,2

8,6

Høyre

87,2

24

6,6

KrF

72,3

1,7

14,7

Rødt

100

2,2

0

Sp

54,5

2,4

29,7

SV

49,3

1,8

23,1

V

51,5

1,8

13,9

MDG

58,4

0

22,7

Andre

52

0

48

Hele 87,2 prosent av dem som stemte Høyre sist stortingsvalg sier de vil stemme det samme neste år. Til sammenligning er tallene for Ap og SV henholdsvis 62,7 og 49,3 prosent.

Også hjemmesitterne velger Høyre

Høyre har også den høyeste mobiliseringsprosenten i NRKs partibarometer for september. 24 prosent av de spurte som ikke stemte ved sist stortingsvalg sier de ville stemt Høyre nå, mens 15,8 prosent av hjemmesitterne sier de vil stemme Ap.

– Det som er positivt for Høyre er den høye mobiliteten. Da behøver de ikke erstatte velgere som har falt fra og samtidig finne nye, sier Aardal.

Høyre har også den laveste andelen av usikre velgere. Mens 14,1 prosent av de som stemte Ap sist stortingsvalg er usikre på hvilket parti som fortjener deres stemme, er kun 6,6 prosent av høyrevelgerne i samme situasjon.


AKTUELT NÅ