Hopp til innhold

Blå kjempeledelse ett år før valget

Det første stortingsvalget etter 22. juli kan gi et historisk blått parlament, viser NRKs partibarometer ett år før valget. Men «generasjon Utøya» lover å gi alt de kan for å snu høyrevinden i norsk politikk.

til ungdommen

FILMVENNER OG POLITISKE MOTSTANDERE: Dokumentarfilmen «Til ungdommen» fulgte Haakon Kvenna Veum (Unge Høyre), Sana El Morabit (SU), Johanne Butenschøn Lindheim (AUF) og Henrik Wangberg (FpU) under kommunevalgkampen i fjor. Alle fire sier de vil spille en rolle også ved stortingsvalget neste år.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi har sett at mange unge har engasjert seg etter det som skjedde fjor, og jeg tror at AUF kommer til å stå på helt ekstremt for å holde på engasjementet, sier AUFer Johanne Butenschøn Lindheim til NRK.no.

Gjennom den kinoaktuelle filmen «Til ungdommen» er hun og tre andre ungdomspolitikere blitt ansiktene på den såkalte 22. juli-generasjonen i norsk politikk.

Klart borgerlig flertall

Filmen følger dem under kommunevalgkampen i fjor, og viser hvordan terroren påvirket deres politiske engasjement. Ett år før stortingsvalget sier alle fire at de planlegger å drive valgkamp også neste år.

Johanne Butenschøn Lindheim

AUF: Johanne Butenschøn Lindheim.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Unge har fått større påvirkningskraft det siste året. Det er en generasjon unge som tar på seg mer ansvar, og jeg tror at vi blir hørt mer på nå, sier Butenschøn Lindheim.

I fylker over hele landet er AUFere nominert høyt opp på valglistene til Ap, men dersom NRKs partibarometer for september blir valgresultatet blir «generasjon Utøya» stortingsrepresentanter for et parti uten regjeringsmakt.

I meningsmålinga Norstat har utført på oppdrag fra NRK, mister de rødgrønne hele 22 mandater og med det flertallet på Stortinget. De borgerlige, med Høyre i førersetet, fosser framover og leder med hele 39 stortingsplasser i forhold til regjeringspartiene.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Partibarometer mandater september 2012

Parti

Mandater september

Mandater valg 09

Differanse september og valg 09

Ap

50

64

-14

Frp

35

41

-6

Høyre

57

30

27

KrF

9

10

-1

R

2

0

2

Sp

7

11

-4

SV

7

11

-4

Venstre

2

2

0

MDG

0

0

0

Andre

0

0

0

Norstats måling for september er utført fra 28. august til 3. september. I alt ble 966 personer kontaktet. Feilmarginen er på mellom 0,4 og 3,4 prosent.

 

 

 

Ekspander/minimer faktaboks

Norstats måling for september er utført fra 28. august til 3. september. I alt ble 966 personer kontaktet. Feilmarginen er på mellom 0,4 og 3,4 prosent.

– Det er svært positivt. Vi ser at arbeidet på borgerlig side med å fremme borgerlig politikk har ført frem, sier Haakon Kvenna Veum i Unge Høyre når han hører at Høyre har en oppslutning på 32 prosent i NRKs partibarometer for september.

«Til ungdommen» følger Veum mens han går fra dør til dør før kommunevalget i Bærum i fjor.

Innbyggerne i Akershus kan vente seg å få besøk av ham også i neste valgkamp.

Haakon Kvenna Veum

Unge Høyre: Haakon Kvenna Veum.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg skal være med å drive valgkamp, og det ser jeg frem til. Valgkampen i fjor var utfordrende og intens, men også givende. Man møter mange engasjerte mennesker, sier han.

Med en oppslutning på 28 prosent ble Høyre en av vinnerne i kommunevalget i fjor.

Også Veums utrettelige banking på dører bar frukter. Selv om han sto helt nede på 53. plass på Høyres liste, ble han valgt inn som én av partiets 27 representanter i kommunestyret i Bærum.

– Vi ser i valgkampen at Unge Høyres deltakelse alltid er veldig viktig for Høyre. Spesielt med tanke på kontakten Unge Høyre har med unge velgere, sier han.

Tror bolig og studiestøtte blir avgjørende

Henrik Wangberg fra FpU hadde ikke en like god opplevelse under kommunevalget i 2011.

Filmen «Til ungdommen» viser hvordan han og andre ungdomspolitikere ble satt i samme bås som terroristen Anders Behring Breivik da de drev valgkamp på skoler i Oslo.

Frp gjorde et dårlig lokalvalg med en oppslutning på 11,4 prosent, men klatrer nå på meningsmålingene og har en oppslutning på 19,9 prosent i NRKs partibarometer for september.

Henrik Wangberg

FpU: Henrik Wangberg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Nå håper Wangberg FpU kan vinne ytterligere velgere i stortingsvalget ved å snakke om boligpolitikk og studiestøtte.

– Jeg tror at bolig blir en viktig sak, sier han og nevner den lave BSU-grensa og fordyrende krav til nye boliger som eksempler på det han mener har skylda for at ungdommen sliter med å komme inn på boligmarkedet i dag.

– I tillegg er det uakseptabelt at studiestøtten er slik den er i dag, selv om regjeringa i to valg på rad har sagt at de skal øke den, legger han til.

Vil ha skoledebattene tilbake

Egentlig skulle han og resten av ungdomspolitikerne komme med sine argumenter under skolevalgdebattene i fjor, men debattene ble avlyst på grunn av terrorangrepene 22. juli.

Wangberg håper skoledebattene kommer tilbake igjen neste år, men i en annen form.

– Det har vært en tendens til mye drittslenging og useriøsitet. Etter det som skjedde i fjor ser man jo at unge faktisk engasjerer seg og bryr seg om det som skjer i samfunnet.

Sana El Morabit

SU: Sana El Morabit

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Også Sana El Morabit fra SU tror skoledebattene kan få mye å si.

– Vi fikk ikke sjansen til å bli sett under kommunevalget, fordi det ikke var skoledebatter. Ved å stille opp i debatter vil SU hjelpe SV i stortingsvalget, sier hun.

I «Til ungdommen» kommer det fram at hun gruer seg veldig foran hver debatt, og El Morabit er usikker på hvordan det blir i valgkampen neste år.

– Jeg kommer til å være veldig aktiv. Jeg er ikke sikker på om jeg vil delta i skoledebatter, for det er ikke helt min greie. Men jeg skal stå på stands og aksjonere, sier hun.

Hun håper en kraftig mobilisering kan snu den negative trenden på meningsmålingene. SV ligger på sperregrensa med fire prosent oppslutning i NRKs partibarometer for september.

– Jeg er ikke så opptatt av tall eller statistikk, men hva menneske mener. Tall kan variere, det er ikke det jeg er opptatt av, sier hun.

Valg mot meningsmåling september 2012

Parti

September

Valg 09

Differanse september og valg 09

Ap

27,7

35,4

-7,7

Frp

19,9

22,9

-3,0

Høyre

32

17,2

14,8

KrF

5,1

5,5

-0,4

Rødt

2,5

1,3

1,2

Sp

4,2

6,2

-2,0

SV

4

6,2

-2,2

Venstre

3,6

3,9

-0,3

MDG

0,5

0,3

0,2

Andre

0,4

1,1

-0,7

Norstats måling for september er utført fra 28. august til 3. september. I alt ble 966 personer kontaktet. Feilmarginen er på mellom 0,4 og 3,4 prosent.

 

 

 

Ekspander/minimer faktaboks

AKTUELT NÅ