Hopp til innhold

– Retten skal ta stilling til om jeg skal drepes

OSLO TINGRETT/SKIEN FENGSEL (NRK): Anders Behring Breivik hevder han vil bli drept av «middelalderske metoder» innen to år.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik mener Norge har de mest inhumane fengslene i den vestlige verden.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Etter å ha blitt ledet gjennom begynnelsen av sin partsforklaring av advokat Øystein Storrvik tirsdag morgen, fikk Breivik lese opp en forberedt tale.

Der lovet han å holde seg unna ideologi, men varslet at han ville formidle så mye han kunne.

Breivik har nesten ikke sett opp fra arkene sine siden han begynte å snakke, og leser ordrett fra teksten han har forberedt.

– Jeg har blitt totalkneblet av staten. Etter denne saken vil staten fortsette med denne kneblingen. Av respekt for dommeren og min advokat har jeg valgt å ikke holde en propagandatale, sier han.

Deretter fortalte han at han vil kjempe for sin ideologi til han dør, og at han var den «mest fanatiske rasekrigeren i Europa» frem til han «konverterte til fredelig aktivisme» for fire år siden.

– Jeg vil bruke resten av livet mitt på politisk aktivisme, men jeg kommer aldri til å bruke vold som virkemiddel igjen.

– Staten er likevel ikke fornøyd. De krever at jeg skal ta avstand fra grunnverdiene mine. Dette vil føre til at jeg vil begå sivil ulydighet som fører til at jeg blir utsatt for middelaldermetoder som kommer til å drepe meg innen to år, sier han.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik inntar vitneboksen i Skien fengsel.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hadde vært mer humant å skyte meg

Han sammenligner seg selv med hjernen bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001, som ble torturert i Guantanamo-fengselet.

– Det dommeren skal ta stilling til, er om jeg skal drepes eller ikke. Jeg tror ingen er overrasket over at jeg blir torturert for det jeg gjorde. Jeg hadde ikke forventet noe annet.

– Staten lider av en vrangforestilling som innbiller seg at Norge har humane soningsforhold. Faktum er at Norge har det mest inhunane fengselssystemet i den vestlige verden, sier han.

Han mener han er utsatt for hevn fra staten, og mener at flere av tiltakene han ser på som bedringer, som større luftegård, trolig kommer til å forsvinne når rettssaken er over.

Breivik kaller også en av de ansatte i Skien for sadistisk, og en person som «aldri burde ha jobbet med mennesker».

– Hvordan er det mulig å ikke knekke? Sannheten er at jeg har vært nære ved å knekke flere ganger tidligere, og jeg er nære ved å knekke nå. Det hadde vært mer humant å skyte meg fremfor å behandle meg som et dyr, som man har gjort de siste årene, sier han.

Kommentator Olav Rønneberg kaller starten på Breiviks forklaring for intense 45 minutter.

VIDEO: - Intens forklaring fra Breivik.

Klaget på ferdigmiddager, vil ha kone

Breivik mener han har krav på nasjonalsosialistiske venner og en ektefelle, og mener samtalene med de ansatte i fengselet er meningsløse.

– På hvilken måte truer det landets vitale samfunnsinteresser at jeg får meg en nasjonalsosialistisk kone og fire-fem nasjonalsosialistiske venner? sier han.

Breivik sier han har forsøkt å publisere to bøker, men at dette er blitt stoppet. Han klager også på at han ikke får kjøpe frimerker, be om donasjoner eller snakke i telefon.

Det vekker oppgitte smil fra salen når Breivik hevder at det å spise de billigste ferdigmiddagene fra Fjordland fire ganger om dagen, og kanskje den samme middagen to dager på rad, er problematisk.

– Det virker kanskje latterlig, men alle på Oslo vest vil skjønne at dette er verre enn «waterboarding», sier han.

Breivik listet opp en rekke fysiske tegn på at han er i ferd med å utvikle isolasjonsskader. Av dette er det bare hodepine som har vært omtalt av partene i rettssaken. Heller ikke forsvareren hans har nevnt svimmelhet, øresus eller problemer med luktesansene.

– Jeg mener han gir viktig informasjon om hvordan det er å være isolert. Dette med ferdigmaten er nok noe av det folk undrer seg over, men det kom viktig informasjon etter dette. Jeg synes han fremstår som preget av langvarig isolasjon, sier advokat Øystein Storrvik til NRK i pausen.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik på vei inn i retten med en snusboks og en klokke uten rem. Han har klaget på at han ikke fikk lov til å snuse i fengsel.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ