Breivik: – Jeg er partisekretær

OSLO TINGRETT/SKIEN FENGSEL (NRK): Anders Behring Breivik sier han er partisekretær i sitt eget politiske parti, Den nordiske stat.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik har fått tre timer på seg til å forklare hvorfor han mener soningsforholdene bryter med menneskerettighetene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Breivik er iført den samme sorte dressen som i går, med det samme gullfargede slipset. Han virket nervøs innledningsvis, men ble fort ivrig, og hans advokat Øystein Storrvik slet til tider med å komme til orde.

Da Breivik ble spurt om personalia og stilling, oppga han at han er «partisekretær i det politiske partiet Den nordiske stat».

Dette er ikke et stiftet parti, men et parti han ønsker å etablere i 14 europeiske land. Breivik mener partiet hans ville hatt over 100 medlemmer i dag dersom han ikke hadde vært ilagt brevkontroll.

Han forsøkte senere å lese opp partiprogrammet, men ble avbrutt av dommer Helen Andenæs Sekulic.

– Ydmykende og krenkende

Breivik hevdet innledningsvis at han har oppført seg eksemplarisk i fengsel, og sier han har forsøkt å dokumentere alle inngrep.

Breivik hevder han har vært utsatt for 885 nakenransakelser, 880 av dem på Ila og i forbindelse med rettssaken. Fem skal ha vært i Skien fengsel.

Deretter måtte han reise seg fra vitneboksen og vise hvordan han sto og beveget seg da nakenransakelsene ble utført.

– Det er belastende, ydmykende og krenkende. Jeg kontret ved å ikke gå ut av cella. Bieffekten var at jeg ikke ville lufte meg, trene eller bruke studiecellen. Det var en for høy pris å betale, sier han.

Breivik sier han har fått flere forespørsler om besøk i fengselet, men at skjemaene har blitt stoppet. Han hevder også at han han bare har fått sende ut fem brev til venner.

– Jeg har prøvd å sende 300 brev til venner og støttespillere. Det er ikke ekstreme mennesker, men kun fem slapp ut. Jeg synes det er forkastelig at de sier at jeg har fått lov til å sende 800 private brev. Da regner de med klager på menneskerettsbrudd til media. Hadde de bare tatt brev til venner, ville det vært kun fem brev. Alle andre har blitt stoppet, sier han.

Breivik forteller at han fikk en nedtur da han ikke lenger fikk motta brev.

– Selv de sterkeste mennesker vil miste livsgnisten til slutt. Det er vel bare et tidsspørsmål før det skjer, men jeg tror ikke så mange mennesker hadde klart å holde ut så lenge som jeg har klart.

– Jeg føler det blir meningsløst. Apatifølelsen har blitt for sterk til slutt, så det er ikke mulig å studere lenger. Man har ikke motivasjon til det. Livet blir meningsløst fordi man nektes meningsfulle relasjoner, sier han.

Øystein Storrvik

Øystein Storrvik stiller Breivik spørsmål under partsforklaringen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– De lyste inn i cella og ropte «lever du?»

På Ila skal han stadig ha blitt vekket på natten.

– De lyste inn i cella med lommelykt, og ropte inn:« Lever du? Lever du?» Helt til jeg våknet. Da fikk han det livstegnet han ville. Jeg ble vekket utallige ganger på natta, sier han.

Breivik hevder også at fengselsbetjentene fikk beskjed om å ikke snakke med ham i to år.

Han nekter også for å ha sagt nei til aktivitetstilbud i fengselet, og hevder han ikke fikk det han ba om.

– Matlagingen begrenset seg til at jeg fikk trykke på knappen på en eggkoker, og jeg fikk legge en frossenpizza i ovnen én gang, sier han.

Han har også vært med på å sette sammen pepperkakehus.

Breivik har en besøksvenn fra Forsvaret, som han møter bak en glassvegg to ganger i måneden.

– Han er jo veldig hyggelig, men han har en klar agenda om å bearbeide meg, sier Breivik.

Får tre timer

Det er satt av tre timer til Breiviks partsforklaring, der massedrapsmannen skal fortelle hvorfor han mener soningsforholdene bryter med menneskerettighetene.

Advokat Øystein Storrvik sa til NRK i går at Breivik har forberedt seg på egen hånd, og at det er lagt opp til en fri forklaring.

Dommeren har likevel anledning til stoppe Breivik dersom han begynner å snakke om ideologiske temaer eller noe annet som kan være støtende.

Breivik fikk beskjed om å holde seg til saken før han fikk starte forklaringen.

Storrvik bekreftet at han har bedt Breivik om å ikke gjenta det han kalte en «norrøn hilsen», noe terroristen etterkom i dag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger