Hopp til innhold

– Politiet stoppet meg og spurte hvor Utøya er

Beredskapstroppen kjørte først til Utvika camping. Der skal de ha spurt om veien til Utøya før de valgte en flere kilometer lang omvei.

Anita Johbraaten

Anita Johbraaten forklarte beredskapstroppen raskeste vei til Utøya, men de valgte heller en annen og lengre rute.

Foto: NRK

Anita Johbraaten var på jobb ved Utvika camping fredag 22. juli. I 18-tiden ble hun stoppet av beredskapstroppen som kom kjørende ned mot campingplassen.

De var på vei mot Utøya for å stanse massedrapene på AUF-leiren.

Tapte dyrebar tid

– Jeg var i bygget ved siden av og sjekket toalettpapir. Da kom de kjørende oppover, stoppet meg og spurte hvor Utøya er, sier hun til NRK.

– Hva sa du da?

– Jeg sa du må opp igjen på veien og så 600 meter mot Oslo.

Men i stedet valgte bilene fra beredskapstroppen i Oslo å kjøre til Storøya – der Nordre Buskerud politidistrikt hadde opprettet møtested.

De siste dagene har politiet måtte svare på flere spørsmål rundt reiseveien de valgte til Utøya.

Fra Utvika – der beredskapstroppen først stoppet – er det cirka 675 meter til Utøya. Til sammenligning er avstanden fra Storøya hele 3,64 kilometer.

Ifølge NRKs egne beregnninger kunne beredskapstroppen ha spart om lag 15 minutter på å velge Utvika som avreisepunkt.

– Utvika for farlig

Det skal ha vært opptil 20 båter liggende i havna, og Johbraaten sier ansatte ved Utvika camping ville ha hjulpet til med å få ut båtene.

Video Politiet innrømmer omveg til Utøya

Politiet innrømmer omveg til Utøya.

Men i går kunne Dagsrevyen melde at kaia ved Utvika ble vurdert som for farlig for politiet.

Nede ved ferjeleiet sto leiebilen til Anders Behring Breivik, og politiet frykter den inneholder sprengstoff. De er også redde for å bli beskutt skytteren.

Området blir vurdert som utrygt, selv om sivile driver livredning på samme sted.

Samtidig som politiet er på vei til Storøya, kjører frivillige båteiere skytteltrafikk for å redde livredde ungdommer som rømmer fra skytedramaet på Utøya.

Stabssjefen ved Oslo-politiet, Johan Fredriksen, sier det er vanlig prosedyre at lokalt politi velger oppmøtested. Men Nordre Buskerud politidistrikt vil ikke si hvorfor de valgte Storøya framfor Utvika.

– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer på det, for da griper jeg inn i temaer som vil berøre etterforskningen, sier politimester Sissel Hammer ved Nordre Buskerud politidistrikt.

AKTUELT NÅ