NRK Meny
Normal

Utvalgsleder: – Jeg var ikke klar over at det var så alvorlig

Den tidligere riksadvokaten ante ikke at så mange utilregnelige draps- og voldsmenn kunne slippe dom. Nå skal hans nye utvalg se på saken.

Georg Fredrik Rieber-Mohn

TOMROM: – Vi er kommet inn i en situasjon hvor det lett oppstår dette tomrommet, der det er noen som faller utenom, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg har ikke vært klar over at det har vært så alvorlig, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn.

Den tidligere riksadvokaten og høyesterettsdommeren er overrasket over NRKs avsløringer om smutthullene i lovverket. Onsdag fortalte vi at over 20 utilregnelige lovbrytere som har drept, voldtatt og slått folk helseløse har sluppet dom på tvungen behandling.

– Det er en relativt ny opplysning for meg, selv om jeg var klar over at det var snevre grenser for å bli dømt til tvungent psykisk helsevern.

Heftig debatt

Fredag ble det klart at han skal lede regjeringas utilregnelighetsutvalg.

Utgangspunktet er den heftige debatten om norsk rettspsykiatri som oppsto i kjølvannet av rettssaken mot Anders Behring Breivik. Fagfolkene skal blant annet diskutere om det er for lett å bli erklært utilregnelig, og om de sakkyndige har for mye makt.

– Jeg har stilt spørsmålet om det er for lett å diagnostisere seg vekk fra straff, sier justisminister Grete Faremo til NRK.no.

Nå skal utvalget også se på om det er for vanskelig å dømme psykisk syke lovbrytere til behandling.

I dag krever loven at det må være begått en kriminell handling. I tillegg må det være nærliggende fare for gjentakelse.

– Spørsmålet er om vi har trukket grensene riktig. Både hensynet til den alminnelige rettsfølelse og samfunnsvernet gjør det nødvendig å få disse spørsmålene bredt belyst, sier Faremo til NRK.no.

Faremo: – Forstår at folk reagerer

Hun forteller at regjeringa også vil legge frem et lovforslag om hvordan samfunnet skal vernes mot psykisk syke småkriminelle og vaneforbrytere som i dag faller mellom alle stoler.

Men som NRK har avslørt kan også utilregnelige som begår alvorlig voldskriminalitet slippe dom dersom retten mener sjansen for nye, alvorlige lovbrudd ikke er stor nok.

– Jeg skjønner at folk reagerer på sakene som har kommet fram i media i det siste, og de er med på å ytterligere begrunne hvorfor det er nødvendig for oss å gå dypere inn i dette temaet, sier Faremo.

Utvalgsleder: – Det oppstår et tomrom

Foreløpig er ikke kriteriene for når domstolene kan idømme tvangsbehandling definert i utvalgets mandat.

Grete Faremo presenterer utilregnelighetsutvalg

MANDAT: Grete Faremo sier til NRK at mandatet åpner for at utvalget kan se på kravene lover stiller til å idømme tvungent psykisk helsevern.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Georg Fredrik Rieber-Mohn sier imidlertid til NRK at utvalget skal vurdere om dagens lovverk er for snevert.

I dag blir mange utilregnelige lovbrytere fullstendig overlatt til psykiatrien eller seg selv uten at domstolene er inne i bildet.

– Vi er kommet inn i en situasjon hvor det lett oppstår dette tomrommet, der det er noen som faller utenom, selv om de har begått alvorlige forbrytelser, og jeg registrerer jo at noen reagerer kraftig på det.

– Forstår du at folk reagerer?

– Jeg skjønner at folk kan reagere på det, men jeg sier ikke hva det innebærer for hva jeg vil foreslå, sier Rieber-Mohn til NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger