Hopp til innhold

Offer: – Ville følt meg tryggere hvis gjerningsmannen var under tvang

Advokaten ville «skremme» asylsøkerne bort fra asylmottaket og skjøt og skadet en uskyldig 16-åring. I retten fikk han ingen dom.

Ahmed Bozgil i Hero Norge glemmer aldri dagen da asylmottaket på Hvalstad ble beskutt.

BEKYMRET: Ahmed Bozgil i Hero Norge glemmer aldri dagen da asylmottaket på Hvalstad ble beskutt. Han sier det skapte ytterligere usikkerhet da gjerningsmannen ikke fikk dom på tvungent psykisk helsevern. (Reporter: Ida Dahl Nilssen)

– Når en person som gjør en så grusom handling kan slippe så billig unna, da er det klart at man stiller seg noen spørsmål, sier sjefen for asylmottaket, Ahmed Bozgil.

Han viser NRK rommet der en 16 år gammel asylsøker ble skutt og livstruende skadd på Hvalstad asylmottak sommeren 2008.

Var psykotisk da han skjøt

Gutten fra Somalia lå intetanende i senga da han ble truffet i hofta. Skuddet som nesten drepte ham kom fra en høyde ved asylmottaket. Gjerningsmannen var en advokat i 50-årene.

Ifølge dommen ville han «skremme» asylsøkerne vekk fra Hvalstad, men retten finner det midlertid ikke bevist at skytingen var rasistisk motivert.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Rommet der asylsøkeren ble skutt

LÅ I SENGA: Gutten på 16 år lå i senga da han ble truffet av et livstruende skudd.

Foto: NRK

Advokaten var bipolar og manisk, og ifølge de rettsoppnevnte sakkyndige var han psykotisk da han løsnet fem skudd mot asylmottaket.

Fikk ingen dom i retten

Aktor ville dømme den utilregnelige mannen til tvungent psykisk helsevern, men retten valgte likevel å frikjenne ham.

Årsak: Mannen var allerede under frivillig behandling i psykiatrien.

Ifølge retten var det derfor ikke fare for gjentakelse, og lovens strenge krav til å dømme utilregnelige lovbrytere til behandling var derfor ikke oppfylt.

Se faktaboks om loven til høyre i saken.

– Jeg har respekt for retten, men jeg må spørre: Hva slags rettssikkerhet har vi vanlige borgere i motsetning til personer som begår så grusomme handlinger, sier Bozgil.

Eksempelet fra Hvalstad er én av flere dommer NRK har funnet der utilregnelige lovbrytere som begår alvorlige kriminalitet ikke får noen reaksjon fra domstolene.

Krigstraumene kom tilbake

I enkelte av tilfellene mener retten at frivillig behandling er tilstrekkelig for å verne samfunnet. Men Ahmed Bozgil mener en slik løsning skaper utrygghet for ofrene.

– Hvis han hadde blitt dømt til tvungent helsevern hadde jeg hatt større forståelse for utfallet, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen:

23 nordmenn som har begått drap, voldtekter og grov vold har gått fri, uten noen reaksjon fra domstolene.

NETT-TV: Se Dagsrevyens reportasje om kriminelle som går fri.

Han glemmer aldri dagen da han fikk telefonen om at noen hadde skutt mot asylmottaket. Beboerne – mange av dem barn og ungdom – hadde nylig fryktet fra krig og vold i hjemlandet. Etter skuddene kom alle traumene tilbake.

– Det var et veldig stort sjokk for oss alle sammen at et slikt angrep kunne skje. Vi hadde mange ungdommer som var veldig redde, sier han.

– Det er ubegripelig

Bozgil roser politiets innsats, og er glad for at gjerningsmannen raskt ble arrestert og uskadeliggjort.

Artikkelen fortsetter under bildet:

åsen han skjøt fra hvalstad

PLANLA: Advokaten gikk omveier for å unngå å bli oppdaget da han gikk opp til åsen og rigget seg til for å skyte. Her ser du åsen fra rommet til den skadde asylsøkeren.

Foto: NRK

Det som skjedde etterpå har han mindre forståelse for.

– Det er ubegripelig at en person kan finne på å gjøre noe sånt. Hvorfor gjorde han det? Den dag i dag stiller vi oss det spørsmålet. Og vi har ikke fått svar. Det eneste svaret vi har fått er han at er erklært utilregnelig og går fri.

– Hadde dere følt dere tryggere dersom han var under tvungen behandling?

– Selvfølgelig. Da hadde vi visst at han ble ivaretatt. Og fått oppfølging og blitt evaluert, nå vet vi ikke hvordan det går med han, sier Bozgil.

Advokaten: – Jeg forstår ofrene

Advokat siktet for Hvalstad-skudd

BEHANDLING: Mannen som skjøt mot asylmottaket sier til NRK at han fortsatt er under frivillig behandling.

Foto: Scanpix

Han understreker at han ikke ønsker gjerningsmannen noe vondt, og at han ikke har hevntanker. Det viktigste for Bozgil er at gjerningsmannen aldri vil gjøre noe lignende igjen.

– Vi ønsker inderlig at han skal få hjelp, vi ønsker at han skal ha en sjanse til å komme tilbake til samfunnet, sier han.

Den tidligere advokaten ønsker ikke å stille til intervju med NRK, men sier at han forstår ofrenes reaksjon. Samtidig understreker han at han fortsatt går til frivillig behandling i psykiatrien, og at han fungerer bra i dag.

Eksempelet fra Asker er ett av 23* tilfeller NRK har funnet der utilregnelige lovbrytere som begår alvorlig kriminalitet slipper tvungent psykisk helsevern. Trykk på silhuettene og les mer om alle sakene:

PRESISERING: I etterkant av artikkelserien om at utilregnelige lovbrytere som begår alvorlig kriminalitet kan slippe dom, har førstestatsadvokaten i Hordaland gjort NRK oppmerksom på at én av dommene vi har omtalt ble anket til Høyesterett. Lagmannsrettens frikjennelse ble omgjort, og mannen som hadde drept samboeren sin ble i 2003 likevel idømt tvungent psykisk helsevern. NRK har i sin opptelling av kjente saker, tallfestet 23 kriminelle som slipper både straff og tvunget psykisk helsevern. Det korrekte tallet etter høyesterettsdommen mot denne ene personen er da 22.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

.

AKTUELT NÅ