Hopp til innhold

Ble meid ned av psykotisk bilfører – møter gjerningsmannen på butikken

Vidar Olsen ble påkjørt og nesten drept av en psykotisk mann. Gjerningsmannen slapp tvungent psykisk helsevern, og offeret føler bilføreren slapp billig unna.

Vidar Olsen

PREGET: Vidar Olsen er fortsatt preget av påkjørselen. Han synes det er rart at gjerningsmannen ikke fikk noen dom.

Foto: NRK

En sommerdag i 2009 går Vidar Olsen på gata i sentrum av en liten by i Finnmark. Han skulle bare levere noe utstyr til en fiskebåt.

Plutselig kommer en bil i full fart mot ham, svinger av veien og kjører rett på ham. Olsen kastes i lufta og lander 15 meter lenger bort. Han mister bevisstheten og tilbringer 14 dager på sykehus der han behandles for en rekke brudd- og kuttskader.

Offeret mistet hukommelsen

Fortsatt sliter han med smerter og hukommelsestap.

– Jeg fikk hodeskader som har ført til at jeg har mistet hukommelsen helt, men det gikk bra, de reparerte meg godt på sykehuset, sier Olsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Skyldig i forsøk på bildrap

FORSØK PÅ BILDRAP: Frontruta på bilen som meide ned Vidar Olsen bar tydelig preg av sammenstøtet. Her blir bilen fraktet vekk av Viking etter påkjørselen.

Foto: Christine Gamst Vitikka / Finnmarksposten

Mannen som meide ham ned ble tiltalt for drapsforsøk, men kunne ikke dømmes til fengsel fordi han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Dømt i tingretten

I 2010 ble han dømt til tvungent psykisk helsevern i tingretten. Han anket, og i 2011 slo lagmannsretten fast at tvungent psykisk helsevern ikke var nødvendig.

Saken er typisk for de 23* sakene NRK har funnet der utilregnelige lovbrytere som begår alvorlig kriminalitet frikjennes fordi retten mener kriteriene for tvungent psykisk helsevern ikke er til stede.

I flere av sakene blir gjerningspersonens anke tatt til følge fordi lagmannsretten mener den psykiatriske behandlingen lovbryteren allerede følger, sikrer samfunnet mot nye lovbrudd. Dermed er ikke lovens krav om «nærliggende fare» for gjentakelse oppfylt.

– Tenker ikke på hevn

Tilbake sitter ofrene. I Finnmark avdekket etterforskningen at bilføreren hadde til hensikt å drepe da han kjørte på Olsen bakfra. Olsen har vanskelig for å forstå at drapsforsøket ikke fikk noen rettslige konsekvenser for bilføreren.

I dag møter han ofte gjerningsmannen på den lokale matbutikken.

– Jeg tenker at det er et rart rettssystem vi har. Enkelte blir straffet for alt, mens andre slipper unna, sier Olsen.

– Er du bitter?

– Ikke nå. Jeg var det nok etterpå, men nå går det greit. Jeg klarer hverdagen.

Offeret understreker at han ikke er hevngjerrig, og at han ikke ønsker mannen som kjørte på ham noe vondt.

– Vi har skværet opp, jeg prøver bare å se framover, sier Olsen.

Styrt av vrangforestillinger

Rett etter drapsforsøket ble gjerningspersonen tvangsinnlagt av psykiatrien, men allerede to måneder senere ble han overført til frivillig behandling.

Selv om lagmannsretten mente tiltalte kan bli farlig dersom han slutter å ta medisinene sine, bestemte dommerne at tvang ikke var nødvendig.

Dommen la vekt på at mannen var godt ivaretatt, og at helsepersonell og andre trolig vil varsle fra dersom psykosen blusser opp igjen.

Mannen led av psykotiske vrangforestillinger under drapsforsøket, men har ifølge dommen reagert positivt på medisinering og behandling.

Han ønsker ikke å uttale seg om saken i dag.

PRESISERING: I etterkant av artikkelserien om at utilregnelige lovbrytere som begår alvorlig kriminalitet kan slippe dom, har førstestatsadvokaten i Hordaland gjort NRK oppmerksom på at én av dommene vi har omtalt ble anket til Høyesterett. Lagmannsrettens frikjennelse ble omgjort, og mannen som hadde drept samboeren sin ble i 2003 likevel idømt tvungent psykisk helsevern. NRK har i sin opptelling av kjente saker, tallfestet 23 kriminelle som slipper både straff og tvunget psykisk helsevern. Det korrekte tallet etter høyesterettsdommen mot denne ene personen er da 22.

Dommen fra Hålogaland lagmannsrett er ett av flere eksempler der drapsmenn, voldsforbrytere og andre har sluppet straff uten å bli ilagt tvungent psykisk helsevern. Trykk på silhuettene og les mer om sakene:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ