Hopp til innhold

– Utvalget må fjerne gråsonene

I ti år har utilregnelige lovbrytere falt mellom to stoler. Opposisjonen krever at regjeringas rettspsykiatri-utvalg må sørge for å fjerne gråsonene i lovverket.

Grete Faremo presenterer utilregnelighetsutvalg

PRESS: Fredag lanserte Grete Faremo hvem som skal sitte i utvalget som skal se på norsk rettspsykiatri. Allerede nå krever opposisjonen at mandatet må utvides.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Etter at Anders Behring Breivik ble erklært utilregnelig før rettssaken startet en massiv debatt om norsk rettspsykiatri.

Har de sakkyndige for mye makt?

Bør alle psykotiske lovbrytere automatisk slippe fengsel?

I dag lanserte justisminister Grete Faremo utvalget som skal svare på disse spørsmålene.

– Jeg har store forventninger til at utvalget skal legge grunnlaget for en nødvendig debatt om hvor grensene for strafferettslig tilregnelighet skal gå, sier Grete Faremo i en pressemelding.

– Må utvide mandatet

Men opposisjonen krever at NRKs avsløringer om at utilregnelige lovbrytere som begår alvorlig voldskriminalitet kan slippe dom på tvungent psykisk helsevern også blir en del av utvalgets arbeid.

– Justisministeren må utvide mandatet. Og det tror jeg hun vil gjøre, for jeg tror verken justisministeren eller andre var klar over at også utilregnelige voldsmenn kunne går fri under dagens lovverk, sa Frps Per Sandberg til NRK i går.

Drapsmenn kan gå fri

I dag stiller loven svært strenge krav til at domstolene kan dømme en utilregnelig lovbryter til tvungent psykisk helsevern:

  • Lovbryteren må begå en alvorlig kriminell handling.
  • Det må være stor fare for gjentakelse.
  • Tvang må anses som nødvendig for å verne samfunnet.

Tingrettsdommer forklarer hvordan loven er. Artikkelen fortsetter:

Tingrettsdommer Ina Strømstad forklarer at det er strenge krav før retten kan idømme tvungent psykisk helsevern.

NETT-TV: Det er ingen automatikk i at utilregnelige lovbrytere som begår alvorlig kriminalitet dømmes til tvungent psykisk helsevern, sier dommer Ina Strømstad.

Kravene gjør at utilregnelige småkriminelle aldri blir tatt til domstolene. Lovbrudd som hærverk, tyveri og mindre alvorlig vold blir ofte henlagt dersom politiet mistenker at lovbryteren er psykotisk.

Selv draps- og voldsmenn kan gå fri dersom domstolene mener det ikke er nærliggende fare for gjentakelse.

Krever rask lovendring

Både Høyre og Frp krever nå at loven endres slik at det blir lettere å idømme tvungent psykisk helsevern.

Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) uttalte onsdag at hun håper at utvalgets arbeid vil føre til at færre psykisk syke lovbrytere faller mellom to stoler.

Men selv om utvalget går inn for å gjøre det vanskeligere å bli erklært utilregnelig, vil ikke det automatisk føre til at færre psykisk syke kriminelle faller mellom to stoler.

Dersom kravene til å idømme tvungent psykisk helsevern ikke senkes, vil det fortsatt være slik at noen blir for syke for fengsel og for friske til tvungent psykisk helsevern.

– Slik som det er nå, bør vi ha en hurtig lovendring som gjør at domstolene ikke kan slippe disse fri, sier Sandberg (Frp).

AKTUELT NÅ